Dunja čuva zdravlje i vitku liniju!
Dunja sadrži jako malo kalorija. Naime, 100 grama dunje sadrži tek 57 kalorija. U njenom sastavu pronalazimo veći udio antioksidanata nego u jabukama ili kruškama. Ovo voće je odličan izvor vlakana, minerala i vitamina.
Dunja je odličan izvor dijetalnih vlakana. Fitokemikalije, katehini i epikatehini, pomažu u prevenciji kancerogenih stanica i potiču oslobađanje toksina iz tijela. Redovitom konzumacijom dunje možete dramatično smanjiti rizik od nastanka bolesti i poremećaja probavnog sustava, i raka debelog crijeva. Tanini, koje pronalazimo u dunji, pomažu u regulaciji razine kolesterola i u održavanju zdrave tjelesne težine.
Dunja u svom sastavu ima nekoliko različitih ulja, kao što su furfural, limonen i linalol. Ta ulja su ono što dunji daje prepoznatljiv i jedinstven miris.
Zrela dunja je jako dobar izvor vitamina C. Naime, 100 grama dunje pruža oko 15 miligrama vitamina C. To je 25% preporučene dnevne doze. U tijelu je neophodan za borbu protiv slobodnih radikala. Potiče rad imunološkog sustava, smanjuje rizik od nastanka različitih infekcija i kronične upale.
Dunja je jako dobar izvor tijelu važnih minerala, kao što su željezo, kalij i magnezij. U njezinom sastavu pronalazimo i vitamine B kompleksa, tiamin, riboflavin i piridoksin.
Iako to još uvijek nije znanstveno dokazano, stručnjaci vjeruju da dunja ima odlična antialergijska i protuupalna svojstva. Ekstrakt sjemenki dunje može se koristiti za liječenje i ublažavanje atopijskog dermatitisa, a stručnjaci vrlo često preporučuju dunju osobama koje su sklone alergijskim reakcijama na hranu.
Dunja se jako rijetko jede sirova jer je njezin okus previše intenzivan, a tekstura gruba. Kuhanjem dunje se dobiva željena tekstura i okus, a istovremeno se zadržavaju spojevi koji potiču zdravlje cjelokupnog organizma.
Napravite sami domaći džem od dunja!
Dunja ima odlična protuupalna svojstva
Zahvaljujući visokom udjelu vitamina C, dunja može pomoći u prevenciji kronične upale i ublažiti simptome kroničnih bolesti. Plod i sjemenke se vrlo često koriste za liječenje atopijskog dermatitisa.
Potiče mršavljenje
S obzirom na nisku kalorijsku vrijednost, dunja može pomoći u postizanju i održavanju zdrave tjelesne težine. Sadrži malo masti, soli i kolesterola.
Ublažava probavne smetnje
Dunja je vrlo učinkovita u ublažavanju jutarnjih mučnina. Kada se pomiješa s medom, može pomoći u liječenju proljeva, zatvora i ublažavanju simptoma hemoroida.
Dunja ima odlična antioksidacijska svojstva
Zahvaljujući visokom udjelu polifenola, dunja će smanjiti razinu slobodnih radikala, štetnih spojeva koji povećavaju rizik od nastanka niza bolesti i ubrzavaju proces starenja.
Dunja ima odlična antivirusna svojstva
Istraživanja su pokazala da dunja može smanjiti rizik od nastanka gripe i prehlade. Ako pojedete dunju već kod prvih simptoma gripe i prehlade, možete dramatično smanjiti trajanje bolesti i ubrzati oporavak.
Dunja ima odlična antikancerogena svojstva
Antioksidanti u dunji smanjuju razinu slobodnih radikala i uništavaju kancerogene stanice. Zrnasti okus dunje je posljedica tanina, spojeva koji štite staničnu membranu od toksina i štetnih kemijskih spojeva.
Najnovije
Najčitanije
-
Recept dana
Salata od mahuna, rajčice i kozica
30 min12345 -
Recept tjedna
Wok od junetine, mahuna, paprike i...
30 min12345 -
Recept mjeseca
Salata od pečenog slanutka s feta sirom
30 min12345