Hungry Mile predlaže: Mramorni kuglof idealan je za vikend
Gastro bloger Mile Butorac, mnogima poznat pod imenom Hungry Mile, Ličanin je s velikom kulinarskom strašću, koja se nakon sudjelovanja u emisiji 321 Kuhaj, pretvorila i u životno zanimanje. Svoju kreativu, osim na Instagramu dijeli na popularnom blogu i omiljenoj adresi mnogih slatkoljubaca „Jedi do Mile volje“. Ako sami nemate ideju što biste mogli skuhati, u Milinoj kuhinji možete pronaći obilje slatkih i slanih okusa, od jednostavnih recepata do vrhunskih specijaliteta. Od sada ćete ideje ovog majstora svake subote moći pronaći i na našem portalu.
Prvi recept koji vam donosimo je Mramorni kuglof. Originalno, kuglof je bio kolač siromaha, no u 19. stoljeću doživljava svoju renesansu zahvaljujući Habsburškom caru Franji Josipu koji ga je obožavao i tražio da mu se priprema za doručak i tako ga učinio društveno prihvatljivim za sve slojeve društva.
Recept za Mramorni kuglof
Slatki užitak prugastog išaranog izgleda koji se postiže miješanjem svijetlije i tamnije smjese. Najbolje ga je poslužiti uz šalicu kave ili čaja.
Sastojci
Kuglof:
- 250 g maslaca sobne temperature (230 g za kuglof i ostatak za kalup)
- 160 g šećera
- 4 jaja
- 1 burbon vanili šećer
- prstohvat soli
- naribana korica jednog limuna
- 400 g brašna (+ malo brašna za kalup)
- 1 prašak za pecivo
- 250 ml mlijeka
- 3 žlice kakaa
- malo mlake vode
Glazura:
- 100 g tamne čokolade
- 100 ml slatkog vrhnja
Postupak
Zagrijte pećnicu na 180C, a kalup za kuglof dobro premažite maslacem i pospite brašnom, rasporedite brašno po svim stijenkama kalupa i otresite višak.
Kuglof:
- Razradite maslac dok ne postane kremast, dodajte šećer, burbon vanilin šećer i sol te miksajte dok se sve ne poveže.
- Dodajte jedno po jedno jaje i nakon svakog kratko miksajte.
- U drugoj zdjeli pomiješajte brašno i prašak za pecivo. Smjesi maslaca i jaja naizmjenično dodajite brašno i mlijeko. Miksajte kratko između svakog dodavanja namirnica. Na kraju umiješajte naribanu koricu limuna.
- Pomiješajte kakao s mlakom vodom i dobro promiješajte (gustoća malo rjeđe nego pasta) i ostavite za tamnu smjesu.
- U kalup dodajte polovicu tijesta, a ostatku tijesta umiješate pripremljenu kakao pastu. Dobro povezanu tamnu smjesu rasporedite po svijetloj i na nekoliko mjesta špatulu lagano zabodite prema vrhu kalupa.
- Pecite 50 minuta. Provjerite čačkalicom.
- Ostavite da se hladi kako se pekao. Kada kalup bude mlak toliko da ga možete držati rukama i slobodno rukohvati njim, tada kuglof preokrenite na tanjur i ostavite da se do kraja ohladi.
Glazura:
- U manjem lončiću zagrijte vrhnje, kada dođe skoro do vrenja ugasite vatru i dodajte razlomljenu čokoladu. Nastavite miješati dok se čokolada ne otopi.
- Po ohlađenom kuglofu prelijte prohlađenu glazuru.
- Kuglof ukrasite orasima, ili drugim dekoracijama po izboru.
Najnovije
Najčitanije
-
Recept dana
Čokoladni kolač s datuljama i orasima
1 h12345 -
Recept tjedna
Juneći gulaš s krumpirom
1 h12345 -
Recept mjeseca
Tjestenina s brokulom
30 min12345