Hungry Mile predlaže: Mramorni kuglof idealan je za vikend

Hungry Mile predlaže: Mramorni kuglof idealan je za vikend

Hungry Mile predlaže: Mramorni kuglof idealan je za vikend
  • Objavljeno: Subota, 10.12.2022.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: 123RF

Gastro bloger Mile Butorac, mnogima poznat pod imenom Hungry Mile, Ličanin je s velikom kulinarskom strašću, koja se nakon sudjelovanja u emisiji 321 Kuhaj, pretvorila i u životno zanimanje. Svoju kreativu, osim na Instagramu dijeli na popularnom blogu i omiljenoj adresi mnogih slatkoljubaca „Jedi do Mile volje“. Ako sami nemate ideju što biste mogli skuhati, u Milinoj kuhinji možete pronaći obilje slatkih i slanih okusa, od jednostavnih recepata do vrhunskih specijaliteta. Od sada ćete ideje ovog majstora svake subote moći pronaći i na našem portalu.

Prvi recept koji vam donosimo je Mramorni kuglof. Originalno, kuglof je bio kolač siromaha, no u 19. stoljeću doživljava svoju renesansu zahvaljujući Habsburškom caru Franji Josipu koji ga je obožavao i tražio da mu se priprema za doručak i tako ga učinio društveno prihvatljivim za sve slojeve društva.

Recept za Mramorni kuglof

Slatki užitak prugastog išaranog izgleda koji se postiže miješanjem svijetlije i tamnije smjese. Najbolje ga je poslužiti uz šalicu kave ili čaja.

Sastojci

Kuglof:

  • 250 g maslaca sobne temperature (230 g za kuglof i ostatak za kalup)
  • 160 g šećera
  • 4 jaja
  • 1 burbon vanili šećer
  • prstohvat soli
  • naribana korica jednog limuna
  • 400 g brašna (+ malo brašna za kalup)
  • 1 prašak za pecivo
  • 250 ml mlijeka
  • 3 žlice kakaa
  • malo mlake vode

Glazura:

  • 100 g tamne čokolade
  • 100 ml slatkog vrhnja

Postupak

Zagrijte pećnicu na 180C, a kalup za kuglof dobro premažite maslacem i pospite brašnom, rasporedite brašno po svim stijenkama kalupa i otresite višak.

Kuglof:

  1. Razradite maslac dok ne postane kremast, dodajte šećer, burbon vanilin šećer i sol te miksajte dok se sve ne poveže.
  2. Dodajte jedno po jedno jaje i nakon svakog kratko miksajte.
  3. U drugoj zdjeli pomiješajte brašno i prašak za pecivo. Smjesi maslaca i jaja naizmjenično dodajite brašno i mlijeko. Miksajte kratko između svakog dodavanja namirnica. Na kraju umiješajte naribanu koricu limuna.
  4. Pomiješajte kakao s mlakom vodom i dobro promiješajte (gustoća malo rjeđe nego pasta) i ostavite za tamnu smjesu.
  5. U kalup dodajte polovicu tijesta, a ostatku tijesta umiješate pripremljenu kakao pastu. Dobro povezanu tamnu smjesu rasporedite po svijetloj i na nekoliko mjesta špatulu lagano zabodite prema vrhu kalupa.
  6. Pecite 50 minuta. Provjerite čačkalicom.
  7. Ostavite da se hladi kako se pekao. Kada kalup bude mlak toliko da ga možete držati rukama i slobodno rukohvati njim, tada kuglof preokrenite na tanjur i ostavite da se do kraja ohladi.

Glazura:

  1. U manjem lončiću zagrijte vrhnje, kada dođe skoro do vrenja ugasite vatru i dodajte razlomljenu čokoladu. Nastavite miješati dok se čokolada ne otopi.
  2. Po ohlađenom kuglofu prelijte prohlađenu glazuru.
  3. Kuglof ukrasite orasima, ili drugim dekoracijama po izboru.

Vitashop

Najnovije

Najčitanije