Tri ideje za slatki doručak koje će obožavati cijela obitelj
Zobene pahuljice s voćem i orašastim plodovima ili omlet s povrćem odličan su, uravnotežen doručak, no budimo iskreni, većina nas ponekad poželi doručak koji bi zapravo mogao biti desert. I nema ništa loše u tome, zašto si ne bismo ponekad udovoljili i počastili sebe i obitelj nekom od ovih slatkih ideja?
Dutch baby palačinka ili "nizozemska beba"
Ova velika, pahuljasta palačinka neobičnog imena odlična je kao doručak, ali i desert u bilo koje doba dana. Za razliku od klasičnih palačinki priprema se u pećnici, gotova je za 40 minuta, a rezultat je nevjerojatno mekan i ukusan.
Sastojci:
- 3 veća jaja (sobne temperature)
- 1/2 šalice brašna
- 1/2 šalice mlijeka (sobne temperature)
- 1 žlica šećera
- prstohvat muškatnog oraščića
- 4 žlice neslanog maslaca
- po želji: šećer u prahu, cimet, bobičasto voće, sirup
Priprema:
1. Zagrijte pećnicu na 210 stupnjeva.
2. Pomiješajte jaja, brašno, mlijeko, šećer i muškatni oraščić i zatim koristite mikser da dobijete vrlo glatku smjesu.
3. Stavite maslac u tešku tavu promjera oko 25 cm i gurnite je u pećnicu. Čim se maslac otopi (pazite da ne zagori) dodajte tijesto u tavu, vratite je u pećnicu i pecite 20 minuta, dok se palačinka ne napuhne i ne porumeni. Smanjite temperaturu pećnice na 150 stupnjeva i pecite još 5 minuta.
4. Izvadite palačinku iz pećnice, izrežite na kriške i poslužite sa sirupom ili šećerom u prahu, cimetom i bobičastim voćem.
Cimet rolice s glazurom od šećera
Tople, mirisne i mekane, cimet rolice su stvarno idealan doručak za trenutke kada poželite udovoljiti svim svojim osjetilima. Iako se tijesto za rolice treba dizati dva puta, priprema je vrlo jednostavna.
Sastojci:
Za tijesto
- 350 g brašna
- 2 žlice šećera
- 200 ml mlijeka
- 3 žlice maslaca
- 1 jaje (sobne temperature)
- instant kvasac
- malo soli
Za punjenje
- 3 žlice (vrlo omekšalog) maslaca
- 4 žlice smeđeg šećera
- 1 žlica cimeta
Za glazuru
- 200 g šećera u prahu
- 1 žlica ekstrakta vanilije
- 2-3 žlice mlijeka
Priprema:
1. U velikoj zdjeli pomiješajte brašno, šećer, sol i kvasac. U manjoj posudi grijte vodu, mlijeko i maslac u mikrovalnoj pećnici dok se maslac ne otopi (30-45 sekundi). U smjesu od brašna umiješajte smjesu iz mikrovalne. Dodajte jaje i mijesite ručno ili mikserom 3-4 minute , dok tijesto više ne bude ljepljivo. Stavite u lagano podmazanu zdjelu i ostavite da odstoji oko 5 minuta.
2. Zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva i isključite je nakon 10 minuta (ili neposredno prije stavljanja rolica u pećnicu).
3. Nakon što je tijesto odstajalo barem 5 minuta, razvaljajte ga u pravokutnik i premažite omekšalim maslacem. Pomiješajte cimet i šećer i pospite po tijestu. Tijesto čvrsto zarolajte i izrežite na devet jednakih dijelova. Stavite u lagano namašćenu posudu za pečenje i lagano pokrijte folijom.
4. Rolice stavite u zagrijanu, ali isključenu pećnicu da se dižu 20 minuta, a nakon toga uključite pećnicu na 190 stupnjeva. Pecite 15-20 minuta ili dok ne porumene.
5. Za glazuru miješajte šećer u prahu, vaniliju i dvije žlice mlijeka dok smjesa ne postane glatka i bez grudica. Prelijte rolice odmah nakon vađenja iz pećnice.
Složenac od starog kruha s borovnicama
Ovo je odlična ideja za ljubitelje pohanog kruha - još bolji okus, a manje zaprljanog posuđa. Ovakav složenac možete napraviti s voćem po izboru, možete dodati i orašaste plodove, ali nama se baš sviđa ovaj jednostavna kombinacija s borovnicama.
Sastojci:
- 0.5 kg starog kruha izrezanog na kockice
- 2 šalice borovnica, smrznutih ili svježih
- 5 jaja
- 2 šalice mlijeka
- 1 šalica vrhnja
- 1/2 žličice ekstrakta vanilije
- 8 žlica šećera
- 1 žlica sitno naribane korice limuna
- malo soli
- 2 žlice maslaca
Priprema:
1. Premažite posudu za pečenje maslacem i posložite na dno polovicu (kockica) kruha, a zatim na kruh stavite jednu šalicu borovnica. Prekrijte ostatkom kruha pa onda i drugim slojem borovnica.
2. Umutite jaja, mlijeko, vrhnje, vaniliju, 6 žlica šećera, limunovu koricu i sol i prelijte smjesu preko kockica kruha.
3. Ako imate vremena, ostavite da sve odstoji 30 minuta.
4. Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva, a prije nego stavite peći, složenac pospite s ostatkom šećera i dodajte maslac na vrh. Pecite 45 minuta.
Vezani sadržaj:
- Pripremite američke palačinke od mrkve
- Isprobajte kruh od borovnica i jogurta
- Što trebate doručkovati ovisno o vašoj dobi: savjeti stručnjaka
Najnovije
Najčitanije
-
Recept dana
Čokoladni kolač s datuljama i orasima
1 h12345 -
Recept tjedna
Juneći gulaš s krumpirom
1 h12345 -
Recept mjeseca
Tjestenina s brokulom
30 min12345