Tri ideje za slatki doručak koje će obožavati cijela obitelj

Tri ideje za slatki doručak koje će obožavati cijela obitelj

Tri ideje za slatki doručak koje će obožavati cijela obitelj
  • Objavljeno: Nedjelja, 01.01.2023.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: 123RF

Zobene pahuljice s voćem i orašastim plodovima ili omlet s povrćem odličan su, uravnotežen doručak, no budimo iskreni, većina nas ponekad poželi doručak koji bi zapravo mogao biti desert. I nema ništa loše u tome, zašto si ne bismo ponekad udovoljili i počastili sebe i obitelj nekom od ovih slatkih ideja?

Dutch baby palačinka ili "nizozemska beba"

Ova velika, pahuljasta palačinka neobičnog imena odlična je kao doručak, ali i desert u bilo koje doba dana. Za razliku od klasičnih palačinki priprema se u pećnici, gotova je za 40 minuta, a rezultat je nevjerojatno mekan i ukusan.

Sastojci:

  • 3 veća jaja (sobne temperature)
  • 1/2 šalice brašna
  • 1/2 šalice mlijeka (sobne temperature)
  • 1 žlica šećera
  • prstohvat muškatnog oraščića
  • 4 žlice neslanog maslaca
  • po želji: šećer u prahu, cimet, bobičasto voće, sirup

Priprema:

1. Zagrijte pećnicu na 210 stupnjeva.

2. Pomiješajte jaja, brašno, mlijeko, šećer i muškatni oraščić i zatim koristite mikser da dobijete vrlo glatku smjesu.

3. Stavite maslac u tešku tavu promjera oko 25 cm i gurnite je u pećnicu. Čim se maslac otopi (pazite da ne zagori) dodajte tijesto u tavu, vratite je u pećnicu i pecite 20 minuta, dok se palačinka ne napuhne i ne porumeni. Smanjite temperaturu pećnice na 150 stupnjeva i pecite još 5 minuta.

4. Izvadite palačinku iz pećnice, izrežite na kriške i poslužite sa sirupom ili šećerom u prahu, cimetom i bobičastim voćem.

Cimet rolice s glazurom od šećera

Tople, mirisne i mekane, cimet rolice su stvarno idealan doručak za trenutke kada poželite udovoljiti svim svojim osjetilima. Iako se tijesto za rolice treba dizati dva puta, priprema je vrlo jednostavna.

Sastojci:

Za tijesto

  • 350 g brašna
  • 2 žlice šećera
  • 200 ml mlijeka
  • 3 žlice maslaca
  • 1 jaje (sobne temperature)
  • instant kvasac
  • malo soli

Za punjenje

  • 3 žlice (vrlo omekšalog) maslaca
  • 4 žlice smeđeg šećera
  • 1 žlica cimeta

Za glazuru

  • 200 g šećera u prahu
  • 1 žlica ekstrakta vanilije
  • 2-3 žlice mlijeka

Priprema:

1. U velikoj zdjeli pomiješajte brašno, šećer, sol i kvasac. U manjoj posudi grijte vodu, mlijeko i maslac u mikrovalnoj pećnici dok se maslac ne otopi (30-45 sekundi). U smjesu od brašna umiješajte smjesu iz mikrovalne. Dodajte jaje i mijesite ručno ili mikserom 3-4 minute , dok tijesto više ne bude ljepljivo. Stavite u lagano podmazanu zdjelu i ostavite da odstoji oko 5 minuta.

2. Zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva i isključite je nakon 10 minuta (ili neposredno prije stavljanja rolica u pećnicu).

3. Nakon što je tijesto odstajalo barem 5 minuta, razvaljajte ga u pravokutnik i premažite omekšalim maslacem. Pomiješajte cimet i šećer i pospite po tijestu. Tijesto čvrsto zarolajte i izrežite na devet jednakih dijelova. Stavite u lagano namašćenu posudu za pečenje i lagano pokrijte folijom.

4. Rolice stavite u zagrijanu, ali isključenu pećnicu da se dižu 20 minuta, a nakon toga uključite pećnicu na 190 stupnjeva. Pecite 15-20 minuta ili dok ne porumene.

5. Za glazuru miješajte šećer u prahu, vaniliju i dvije žlice mlijeka dok smjesa ne postane glatka i bez grudica. Prelijte rolice odmah nakon vađenja iz pećnice.

Složenac od starog kruha s borovnicama

Ovo je odlična ideja za ljubitelje pohanog kruha - još bolji okus, a manje zaprljanog posuđa. Ovakav složenac možete napraviti s voćem po izboru, možete dodati i orašaste plodove, ali nama se baš sviđa ovaj jednostavna kombinacija s borovnicama.

Sastojci:

  • 0.5 kg starog kruha izrezanog na kockice
  • 2 šalice borovnica, smrznutih ili svježih
  • 5 jaja
  • 2 šalice mlijeka
  • 1 šalica vrhnja
  • 1/2 žličice ekstrakta vanilije
  • 8 žlica šećera
  • 1 žlica sitno naribane korice limuna
  • malo soli
  • 2 žlice maslaca

Priprema:

1. Premažite posudu za pečenje maslacem i posložite na dno polovicu (kockica) kruha, a zatim na kruh stavite jednu šalicu borovnica. Prekrijte ostatkom kruha pa onda i drugim slojem borovnica.

2. Umutite jaja, mlijeko, vrhnje, vaniliju, 6 žlica šećera, limunovu koricu i sol i prelijte smjesu preko kockica kruha.

3. Ako imate vremena, ostavite da sve odstoji 30 minuta.

4. Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva, a prije nego stavite peći, složenac pospite s ostatkom šećera i dodajte maslac na vrh. Pecite 45 minuta.

Vezani sadržaj:

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Doručak - recepti za savršen početaka dana

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop

Najnovije

Najčitanije