Probajte nešto novo: Tri jednostavne, sočne torte bez brašna

Probajte nešto novo: Tri jednostavne, sočne torte bez brašna

Probajte nešto novo: Tri jednostavne, sočne torte bez brašna
  • Objavljeno: Nedjelja, 12.02.2023.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: 123RF

Neovisno o tome mučite li se s intolerancijom na gluten ili samo ponekad volite probati nešto novo, ove torte će vam se sigurno svidjeti. Jednostavne za pripremu i brzo gotove, neodoljivo sočne, dokaz su da je itekako moguće napraviti odličan desert bez brašna. Pšenično brašno, odnosno gluten, sastojak je koji u najvećoj mjeri određuje strukturu i teksturu kolača pa su biskviti bez njega malo drukčiji, gušći od klasičnih, ali kad je riječ o ukusu sigurno nećete imati ni jednu zamjerku.

U nastavku donosimo recepte za tri torte, prva uopće ne sadrži brašno, a ipak ima čvrstu i stabilnu strukturu zahvaljujući kombinaciji kakao praha i jaja, dok se u preostala dva recepta koristi bademovo brašno kao zamjena za pšenično.

Čokoladna torta bez brašna

Sastojci:

  • 170 g tamne čokolada, grubo nasjeckana
  • 110 g maslaca, izrezanog na veće komade
  • 200 g šećera
  • 4 velika jaja
  • 100 g nezaslađenog kakao praha
  • 1 žličica praha za instant kavu
  • 50 ml vruće vode
  • malo ulja
  • maline i tučeno vrhnje za dekoraciju

Priprema:

1. Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva i s malo ulja premažite kalup promjera 20 centimetara.

2. Manji lonac, do pola napunjen vodom, stavite na srednju vatru i pustite da lagano kuha. Čokoladu i maslac stavite u posudu otpornu na visoku temperaturu pa je namjestite iznad lonca u kojem se kuha voda i miješajte dok se čokolada i maslac ne otope.

3. Otopite prah za instant kavu u vrućoj vodi. U posudu sa čokoladom i maslacem dodajte šećer i kavu pa miksajte dok se sastojci ne sjedine. Nakon toga dodajte jaja i nastavite s miksanjem dok ne dobijete glatku smjesu. Na kraju umiješajte kakao prah.

4. Gotovu smjesu prelijte u kalup i pecite u pećnici 35 minuta (dok se ne slegne u sredini).

5. Ostavite tortu da se hladi 15 minuta, a zatim uklonite stijenke kalupa. Pustite da se kolač potpuno ohladi pa dekorirajte malinama i tučenim vrhnjem prije serviranja.

Torta od limuna, badema i ricotte

Sastojci:

  • 400 g ricotta sira
  • 3 jaja, sobne temperature
  • naribana limunova korica (2 limuna)
  • 240 g bademovog brašna/fino mljevenih badema
  • 165 g šećera
  • 20 g listića badema
  • 2 žlice šećera u prahu

Priprema:

1. Nauljite i obložite papirom za pečenje stranice i dno kalupa promjera 20 cm.

2. Zagrijte pećnicu na 140 stupnjeva.

3. Stavite ricottu, jaja, koricu limuna, brašno od badema i u veliku zdjelu. Miksajte dok smjesa ne postane glatka, a sastojci se dobro sjedine pa ulijte smjesu u kalup. Po vrhu pospite listiće badema i šećer u pragu.

4. Pecite 60 minuta pa ostavite da se ohladi prije posluživanja.

Torta od badema i tamne čokolade s kruškama

Sastojci:

(za poširane kruške)

  • 2 poluzrele kruške
  • 250 ml slatkog bijelog vina, poput muškata ili rizlinga
  • 180 g šećera
  • 185 ml vode

(za biskvit)

  • 175 g tamne čokolade narezane na komadiće
  • 120 g maslaca narezanog na komadiće
  • 120 g šećera
  • 60 g bademovog brašna
  • prstohvat soli
  • 3 velika jaja

Priprema:

1. Kruške prerežite na pola i odstranite jezgru. Pomiješajte vino, šećer i vodu u malom loncu i zakuhajte. Dodajte kruške i kuhajte dok ne omekšaju, oko 25 minuta. Ostavite da se hlade.

2. Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva i s malo ulja premažite kalup promjera 20 centimetara.

3. Stavite čokoladu u posudu otpornu na visoku temperaturu iznad lonca s proključalom ključalom vodom i tako topite čokoladu. Kad je čokolada skoro otopljena dodajte maslac i miješajte dok se sve ne otopi.

4. Maknite s vatre i umiješajte šećer, bademovo brašno i sol. Ostavite da se čokolada malo ohladi pa umiješajte žumanjke. Bjelanjke miksajte odvojeno dok ne postanu čvrsti snijeg pa polako umiješajte u smjesu s čokoladom.

5. Dobivenu smjesu ulijte u kalup. Polovice krušaka ocijedite pa svaku narežite na trećine ili četvrtine i rasporedite po vrhu.

6. Pecite kolač 30 – 35 minuta, dok čačkalica zabodena u sredinu ne izađe čista.

7. Prije posluživanja ostavite da se ohladi pa pospite kakaom ili dodajte komadiće čokolade na vrh (po želji).

Vezani sadržaj:

Vitashop

Najnovije

Najčitanije