Jeste li za sladoled?
Vjerojatno ne postoji osoba koja ne voli sladoled. U obilju okusa svatko može pronaći nešto za sebe. Sladoled je najpopularnija ljetna slastica, hladan i osvježavajući desert koji je uvijek dobrodošao u vrućim ljetnim danima.
Sladoled je smrznuta ili polusmrznuta smjesa, kombinacija mlijeka, zaslađivača, stabilizatora, emulgatora i raznih tvari koje daju okus i miris sladoledu. Ostali sastojci, kao što su jaja, bojila i škrob mogu se također pronaći u sladoledu. Smjesa se prije zamrzavanja homogenizira i pasterizira. Sladoled je dostupan u mnogim oblicima, okusima i pakiranjima.
Znanstvenici su prepoznali potencijal sladoleda i shvaćaju da je relativno dobar za ljudsko zdravlje. Ali, smatraju i da bi trebalo započeti s proizvodnjom zdravijih vrsta sladoleda. Pri tome ne misle da treba ukloniti šećere i masti, već dodati još hranjivih tvari. Taj "novi tip sladoleda" bi trebao biti bogat antioksidansima, probioticima, prebioticima i vlaknima, što bi pomoglo u prevenciji raka, bolesti probavnog sustava, smanjenja kolesterola, mršavljenja i poboljšanja imunološkog sustava.
Međutim, dok stručnjaci ne proizvedu takav oblik sladoleda, mi vam donosimo prednosti i nedostatke trenutno dostupnih sladoleda.
Kada se sladoled konzumira u normalnim količinama, moglo bi se reći da ima pozitivno djelovanje na zdravlje, a neke od najznačajnijih prednosti su:
- Sladoled je bogat kalcijem (10% od preporučene dnevne vrijednosti u 1/2 šalice), a kalcij je važan za jačanje kostiju.
- Sladoled sadrži vitamine D, A, B12 i K, koji su važni za zdravlje organizma.
- Također je odličan izvor proteina (10% od preporučene dnevne vrijednosti u 1/2 šalice).
- Ima nizak glikemijski indeks, što sprječava nastanak bolesti srca, povišene razine kolesterola, otpornosti na inzulin, debljine i dijabetesa tipa 2.
Međutim, postoje razlozi zbog kojih trebate biti oprezni s konzumacijom sladoleda:
- Sladoled je bogat zasićenim masnim kiselinama i kalorijama.
- Prebrza konzumacija sladoleda može uzrokovati glavobolju zbog pretjerane hladnoće koju živci u usnoj šupljini osjete.
- Sladoled sadrži određene štetne tvari, stoga je najbolje da ga konzumirate u umjerenim količinama.
- Neka istraživanja su pokazala da sladoled može izazvati ovisnost.
Najnovije
Najčitanije
-
Recept dana
Čokoladni kolač s datuljama i orasima
1 h12345 -
Recept tjedna
Juneći gulaš s krumpirom
1 h12345 -
Recept mjeseca
Tjestenina s brokulom
30 min12345