Što se događa u vašem tijelu ako svaki dan jedete sladoled?
Sladoled je savršena poslastica za rashlađivanje tijekom ovih vrućih dana, ali navika svakodnevnog jedenja ovog hladnog užitka mogla bi utjecati na vaše tijelo na više načina.
Moguća je zubobolja
Čak do 57% američke populacije pati od preosjetljivosti zuba na hladnu, vruću i kiselu hranu i pića, prema Američkom udruženju stomatologa. Preosjetljivost se javlja kada se ošteti zubna caklina i otkriju zubni živčani završeci. Svakodnevno jedenje sladoleda će to potvrditi ako sumnjate da biste mogli i vi imati taj problem.
Mala šansa za lakšim oblikovanjem mišića
Šećer u sladoledu pomaže u izgradnji mišića i sprječavanju razgradnji proteina zahvaljujući snažnom porastu inzulina, rekao je slavni trener i nutricionist Jay Cardiello za magazin Men's Journal. "Sladoled može biti koristan, i to ako ga jedete do dva sata nakon treninga", dodaje. Dr. Kristi Funk, kirurg i natjecateljica u triatlonu vjeruje da ima istine u ovoj tvrdnji, ali upozorava: "Ključno je pitanje koliko ste vježbali." Dr. Travis Stork, poznatiji iz TV emisije "The Doctors" tvrdi kako većina treninga neće opravdati konzumaciju sladoleda kao način za oblikovanjem mišića.
Poremećen san
Neki ljudi vjeruju da im konzumacija sladoleda navečer pomaže u smirivanju uma i bržem uspavljivanju, što nikako nije točno. Studija objavljena u časopisu Journal of Sleep Medicine utvrdila je da je konzumacija hrane s niskim udjelom vlakana i visoko zasićenim masnoćama povezana s lakšim snom i većim noćnim uzbuđenjem.
Konzumacija više šećera, a posebno noću, negativno utječe na vaš san. Ako ne možete bez slatkog otići na spavanje, stručnjak za spavanje dr. Chris Winter, preporučuje da pojedete bananu koja je bogata magnezijem koji poboljšava san.
Negativan utjecaj na raspoloženje i zdravlje mozga
Namirnice s visokim udjelom masti i šećera poput sladoleda štetne su za mozak. Više studija pronašlo je korelaciju između prehrane bogate rafiniranim šećerima i oslabljene funkcije mozga, pa čak i pogoršanja simptoma poremećaja raspoloženja, poput depresije, piše dr. Eva Selhub na blogu Harvard Medical School Health.
Vjerojatnost za debljanje
Svakodnevna konzumacija može dovesti do pretilosti, razvoja dijabetesa i bolesti srca. Deseci studija povezali su veliku konzumaciju šećera s debljanjem.
Veći rizik za kronične bolesti
Osim što se debljate od svakodnevne konzumacije sladoleda, također ćete imati povećan rizik od svih kroničnih zdravstvenih problema koji dolaze s time, uključujući dijabetes tipa 2, visoki kolesterol, srčane bolesti i rak.
Naravno, umjerenost je ključna pa tako i u konzumaciji ove slastice. No Baton Rouge Clinic donosi kako umjesto sladoleda možete uzeti ove zdravije varijante:
- Smrznute voćne lizalice bez dodanog šećera - izmiješate sezonsko voće u blenderu, ulijete smjesu u kalupe za sladoled (ili plastične čaše sa štapićem od sladoleda) i zamrznite kako biste napravili pravi slatki užitak.
- "Korice" od grčkog jogurta - grčki jogurt od vanilije rasporedite u tankom sloju na mali lim za pečenje s rubom. Pospite bobičastim voćem i zatim zamrznite na nekoliko sati. Prije posluživanja razbijte na manje komadiće.
- Sladoled od banane - smrznite zrelije banane i nakon toga ih obradite u blenderu dok se ne ujednači u kremastu smjesu. Smjesu možete jesti bez ili s dodacima poput mini čokoladnih komadića, voća ili orašastih plodova.
Vezani sadržaj:
- Top 7 recepata za neodoljive domaće sladolede!
- Jeste li za sladoled?
- Što hrana za kojom žudite govori o vašem zdravlju?
Najnovije
Najčitanije
-
Recept dana
Čokoladni kolač s datuljama i orasima
1 h12345 -
Recept tjedna
Juneći gulaš s krumpirom
1 h12345 -
Recept mjeseca
Tjestenina s brokulom
30 min12345