Kako pravilno koristiti različita ulja?
Od maslinovog preko kokosovog do lanenog, nije tajna da ulja imaju važnu ulogu u pripremi jela. Dobra vijest je da je većina ulja bogata nezasićenim masnim kiselinama koje poboljšavaju zdravlje srca. No, koji je najbolji način korištenja različitih vrsta ulja? Koja ulja su najbolja za prženje? Koja za salatu?
Prženje
Ovdje ne možete pogriješiti s uljem šafrana ili kanole. No, ako želite da pržena hrana ima poseban okus, koristite sezamovo ulje. Jako dobro podnosi visoku temperaturu. Neka ulja počinju oksidirati tijekom zagrijavanja i počinju se dimiti. Kada ulje dimi, to znači da je počelo oksidirati i da postaje kancerogeno.
Nemojte koristiti
Maslinovo ulje jer ne može podnijeti visoku temperaturu koja je potrebna za prženje različitih namirnica.
Dinstanje
Za dinstanje se koristi niža temperatura, stoga je maslinovo ulje odlično. Blažeg je okusa od ekstra djevičanskog maslinovog ulja, koje ne podnosi gotovo nikakvu toplinu. Ekstra djevičansko maslinovo ulje koristite za umake, preljeve ili marinade.
Nemojte koristiti
Ulja koja gube svoja svojstva tijekom zagrijavanja, kao što je laneno ulje ili ekstra djevičansko maslinovo ulje.
Umaci i preljevi
Kada radite jela koja ne trebaju termičko zagrijavanje, kao što je humus, pesto ili preljev, slobodno koristite ulja intenzivnog okusa, kao što je ekstra djevičansko maslinovo ulje. Ako želite probati nešto drugačije, probajte ulje avokada. Iako se smije zagrijavati na visokim temperaturama, njegova kremasta tekstura će obogatiti okus svakog jela.
Nemojte koristiti
Ulje kanole ili šafrana. Iako su potpuno sigurni, neutralan okus neće obogatiti okus jela.
Pečenje
Kokosovo ulje, ulje kanole ili šafrana su odlični za srednje visoke temperature koje se najčešće koriste kod pečenja. Kokosovo ulje je kremasto i odlično za pečenje kruha ili kolača jer će dati orašastu notu jelu, a ulje kanole ili šafrana će se odlično slagati uz krumpire ili meso jer su blagog okusa.
Nemojte koristiti
Laneno ulje ili maslinovo ulje. Iako vam se možda čini da su odlična za pripremu peciva i kolača, njihova svojstva će se brzo izgubiti na srednje visokim temperaturama.
Za pripremu smoothiea
Probajte ulje lanenih sjemenki za pripremu smoothiea. Blagi okus će se savršeno slagati uz gotova jela, a istovremeno će ih učiniti zdravijima. Također možete koristiti sezamovo ulje.
Nemojte koristiti
Ulje kanole, šafrana ili maslinovo ulje. Iako će smoothie učiniti zdravijim, pogoršat će njegov okus.
Najnovije
Najčitanije
-
Recept dana
Salata od mahuna, rajčice i kozica
30 min12345 -
Recept tjedna
Juneći gulaš s krumpirom
1 h12345 -
Recept mjeseca
Tjestenina s brokulom
30 min12345