Koju hranu ne trebate jesti zajedno?
Voće tijekom ili poslije jela
Primjeri:
- jagode u salati
- salsa od voća na ribi ili mesu
- pita od jabuka ili svježe kupine za desert.
Zašto?
Voće brzo prolazi kroz probavni sustav. Kada miješate voće s hranom kojoj treba duže da se probavi, kao što su meso ili žitarice, voće u želucu ostaje dulje i počinje fermentirati i ponašati kao šećer.
Voće je najbolje jesti samo jer vam treba dati energiju i održavati vas sitima. Nemojte miješati voće s ugljikohidratima ili proteinima.
Voće jedite 30 do 60 minuta prije jela. Kada se voće jede prije jela na prazan želudac, ono će pripremiti probavni sustav na ono što ga čeka. Voda iz voća će isprati i hidratizirati probavni sustav, vlakna će potaknuti čišćenje, a enzimi aktivirati proces probave. Ako ćete voće jesti nakon jela, pričekajte barem 3 sata.
Životinjski proteini i škrob
Primjeri:
- meso i krumpir
- piletina i tjestenina
- sendvič od puretine.
Zašto?
Kada životinjske proteine jedete uz ugljikohidrate, otpuštaju se različiti probavni sokovi. Proteini će trunuti, a ugljikohidrati fermentirati. Rezultat su nadutost i plinovi.
Miješanje proteina i ugljikohidrata jelo čini nezdravim. Ako niste primijetili da ovakve kombinacije hrane uzrokuju probavne tegobe, slobodno nastavite.
Miješajte životinjske proteine ili škrob s povrćem. Ako želite miješati životinjske proteine sa škrobom, definitivno na tanjur dodajte lisnato zeleno povrće kako bi smanjili negativne nuspojave.
Masti s pogrešnom hranom
Primjeri:
- masline s kruhom
- tuna s majonezom
- meso prženo u biljnom ulju.
Zašto?
Probavljanje ovakvih kombinacija može uzrokovati probavne tegobe. Velika količina masti u kombinaciji s proteinima usporava probavu. Masti i ulja se trebaju kombinirati sukladno načinu rada probavnog sustava pojedinca.
Koristite male količine masti i odaberite suncokretovo, maslinovo ili kokosovo ulje, naročito dok kuhate povrće, žitarice i proteine. Uz masti najbolje ide zeleno lisnato povrće.
Tekućina s jelom
- voda tijekom jela
- sok tijekom jela
- čaj odmah nakon jela.
Zašto?
Voda napušta želudac u roku od 10 minuta. Sok u roku od 15 do 30 minuta. Svaka tekućina će smanjiti oslobađanje enzima koji su potrebni za razgradnju proteina, ugljikohidrata i masti.
Najmanje 10 minuta prije jela popijte koliko god vode želite. Nakon jela pričekajte barem sat vremena prije nego posegnete za bilo kakvom tekućinom.
Najnovije
Najčitanije
-
Recept dana
Salata od mahuna, rajčice i kozica
30 min12345 -
Recept tjedna
Juneći gulaš s krumpirom
1 h12345 -
Recept mjeseca
Salata od pečenog slanutka s feta sirom
30 min12345