Krem juha od mrkve: 3 jesenska recepta by Petra Terner
Piše: Petra Terner, www.tolivealife.net
Sjećate li se samo koliko puta ste negodovali kada su vas mame i bake tjerale da pojedete juhu i isticale njezinu važnost u prehrani. Bile su u pravu jer važnost juhe u obroku je zaista neupitna. Ljeti hladi, a zimi grije, opušta, omekšava i otvara apetit te potiče probavne sokove.
Ako otvorite hladnjak, mrkva je povrće koje uvijek imate kod kuće pa je ona ujedno i odlična podloga za krem juhe. Donosim vam svoja 3 favorita koja se vrlo često kuhaju u mom loncu, a dok se povrće krčka, prepecite kruh, narežite na kockice i poslužite uz juhu.
Krem juha od mrkve i đumbira
Sastojci (za 4 osobe):
-
2 žlice maslinovog ulja
-
6 - 7 većih komada mrkve
-
10 g naribanog đumbira
-
sol
-
0,5 l povrtnog temeljca
-
0,5 l vode
-
1 žlica sjeckanog peršina
Priprema:
1. Mrkvu ogulite i narežite na kolutiće.
2. U zdjeli srednje veličine zagrijte ulje te dodajte nasjeckano povrće i posolite. Dodajte povrtni temeljac, vodu i naribani đumbir.
3. Kada tekućina zavrije, smanjite temperaturu, zdjelu pokrijte poklopcem i kuhajte još 15 – ak minuta.
4. Sve sastojke izmiješajte štapnim mikserom te poslužite s nasjeckanim peršinom.
Krem juha od mrkve i tikvica
Sastojci (za 4 osobe):
-
2 žlice maslinovog ulja
-
6 - 7 većih komada mrkve
-
2 tikvice
-
sol, papar, vegeta
-
0,5 l povrtnog temeljca
-
0,5 l vode
1. Mrkvu narežite na kolutiće i pirjajte na malo maslinovog ulja 5 – 10 min. Dodajte povrtni temeljac i začine.
2. Nakon što je mrkva malo omekšala, dodajte tikvice narezane na kockice i vodu te kuhajte dok povrće u potpunosti ne omekša.
3. Kada je povrće kuhano, ubacite ga u blender i izmiksajte u glatku kremastu juhu.
Krem juha od mrkve i buče
Sastojci (za 4 osobe):
-
3 žlice maslinovog ulja
-
6 - 7 većih komada mrkve
-
½ muškatne buče
-
sol, papar, vegeta
-
0,5 l povrtnog temeljca
-
0,5 l vode
1. Mrkvu narežite na kolutiće, a buču na kockice.
2. U posudu sa zagrijanim maslinovim uljem ubacite povrće i pirjajte 10 min.
3. Dodajte povrtni temeljac, vodu i začine te kuhajte dok povrće u potpunosti ne omekša.
4. Kuhano povrće s tekućinom ubacite u blender i miksajte dok ne dobijete glatku kremastu tekućinu.
Vezani sadržaj:
- Petra Terner: JA i gospodin Crohn
- Što jesti kod Crohnove bolesti?
Najnovije
Najčitanije
-
Recept dana
Salata od mahuna, rajčice i kozica
30 min12345 -
Recept tjedna
Juneći gulaš s krumpirom
1 h12345 -
Recept mjeseca
Salata od pečenog slanutka s feta sirom
30 min12345