Kupus - svestran i ukusan borac protiv raka

Kupus - svestran i ukusan borac protiv raka

Kupus - svestran i ukusan borac protiv raka
  • Objavljeno: Utorak, 08.09.2015.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zdrava prehrana

Kupus sadrži jako malo kalorija, a odličan je izvor antioksidanata i vitamina C. Jedan je od najboljih izvora vitamina K. Već stoljećima se smatra namirnicom koja ima odlično djelovanje u smanjenju upale, a ljudi diljem svijeta obožavaju kupus jer ga mogu pripremati na različite načine. No, ono što kupus čini neizostavnim dijelom prehrane su njegova moćna antikancerogena svojstva.

Sve vrste kupusa sadrže glukozinolat. Istraživanja su pokazala da može pomoći u borbi protiv različitih vrsta raka i obnavljanju stanica DNA. Kupus se također koristi za liječenje probavnih smetnji.

U jednoj šalici kuhanog kupusa ćete pronaći oko 33 kalorije, 91% preporučene dnevne doze vitamina K, više od 50% preporučene dnevne doze vitamina C i oko 14% preporučene dnevne doze vlakana.

Odličan je izvor mangana, vitamina B6, folne kiseline, omega 3 masnih kiselina, vitamina B1, B2, kalcija, kalija, vitamina A, triptofana, proteina (više od 3 grama) i magnezija.

Kada je u pitanju liječenje raka, vrlo je važno provoditi terapije koje rade na principu smanjenja broja kancerogenih stanica, a kupus se tu pokazao iznimno djelotvornim.

Sok od kupusa

Soka od kupusa možete potaknuti zdravlje cjelokupnog organizma. To je zapravo jedan od najzdravijih dostupnih vrsta sokova. Istraživanja su pokazala da sok od sirovog kupusa može pomoći u uništavanju stanica raka debelog crijeva.

Sok od kupusa ima moćno stimulacijsko djelovanje i regulira pH ravnotežu u tijelu. Samo nekoliko žlica soka od kupusa dnevno, naročito fermentiranog soka od kupusa, potiče zdravlje cjelokupnog organizma, a posebno probavnog sustava. Sok od kupusa ima protuupalno i antioksidacijsko djelovanje, odličan je izvor polifenola i glutamina.

Vrste kupusa i njegove prednosti

Svaka vrsta kupusa ima svoj poseban okus i nutritivnu vrijednost, ali su sve vrste odličan izvor glukozinolata, vitamina K i C, zbog čega uistinu čudesno djeluju na prevenciju i borbu protiv raka.

Zeleni kupus

Ovo je najučestalija i najčešće konzumirana vrsta kupusa. Odličan je za pripremu variva i salata, blagog je okusa i slaže se uz gotovo sve druge vrste povrća.

Crveni kupus

Crveni kupus sadrži nešto više fitonutrijenata u odnosu na zeleni kupus. Zbog toga je malo djelotvorniji u prevenciji i borbi protiv raka.

Prokulice

Prokulice su savršene za pripremu variva i odlično se slažu uz sve vrste mesa i peradi. Prokulice imaju gorkasti okus, zbog čega ih veliki broj ljudi ne voli. Svakako biste ih trebali uvesti u svakodnevnu prehranu jer odlično djeluju na zdravlje organizma.

Najbolji način pripreme

Način pripreme kupusa je također važan i utječe na njegovu djelotvornost. Kupus je najbolje jesti sirov ili ga kratko termički obraditi. Ne preporuča se pripremanje kupusa u mikrovalnoj pećnici jer su tek 2 minute pripreme u mikrovalnoj pećnici sasvim dovoljne da se uništi većina hranjivih tvari.

Kratka termička obrada i konzumiranje sirovog kupusa u obliku salate je najbolji izbor. Kupus se može pripremati i kao sok, a kada fermentira, vašem tijelu osigurava još veći broj hranjivih tvari i dobrih bakterija.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Doručak - recepti za savršen početaka dana

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop

Najnovije

Najčitanije