Morska hrana kao izvor zdravlja

Morska hrana kao izvor zdravlja

Morska hrana kao izvor zdravlja
  • Objavljeno: Ponedjeljak, 30.07.2012.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zdrava prehrana

Samo jedna porcija morskih plodova tjedno će značajno poboljšati vaše zdravlje, a rizik od nastanka srčanog udara će smanjiti za čak 50%.

Morska hrana sadrži omega 3 masne kiseline, koje su našem tijelu neophodne. Iako morska hrana sadrži kolesterol, on neće naškoditi zdravlju. Zasićene masne kiseline, koje se nalaze u sirevima, mesu i brzoj hrani, su te koje škode vašem zdravlju.

Stručnjaci trudnicama savjetuju da ne jedu sirove morske plodove tijekom trudnoće i dojenja. Jedite svježu morsku hranu jer smrznuti proizvodi sadrže velike količine natrija, kojega većina ljudi svakodnevno unosi u prekomjernim količinama. Donosimo vam popis hranjivih tvari koje se nalaze u najpopularnijim morskim plodovima.

Dimljeni losos

Sadrži veliku razinu omega 3 masnih kiselina, a nedavna istraživanja su pokazala da omega 3 masne kiseline štite i zdravlje očiju. Najbolje bi bilo kada biste pripremali svježi losos. Ukoliko ste ljubitelj dimljenog lososa, provjerite sastav i količinu soli. Idealna porcija bi bila oko 4 kriške dimljenog lososa (85g) jer ćete na taj način unijeti oko 25% preporučene dnevne doze soli.

Pripremite sendvič od dimljenog lososa i jaja!

Ako imate problema s visokim krvnim tlakom, dimljeni losos jedite u što manjim količinama, a zamijenite ga svježim i pripremajte na zdrave načine.

Rak

Odličan je izvor proteina i omega 3 masnih kiselina. U njemu ćete pronaći u manjoj količini selen, krom, kalcij, bakar i cink. Ipak, omega 3 masne kiseline su kod raka najzastupljenije. Ove masne kiseline imaju protuupalna svojstva pa mogu biti dobre za osobe koje pate od visokog krvnog tlaka i artritisa. Selen je snažan antioksidans koji će smanjiti razinu slobodnih radikala u vašem tijelu.

Rak sadrži malo kalorija, tek 128 u 100g, a veliku razinu zasićenih masti, zbog čega je odličan za zdravlje srca i krvnih žila.

Ipak, rak sadrži veliku razinu kolesterola, stoga nemojte pretjerivati ako imate problema s visokim kolesterolom.

Lignje

Odličan su izvor proreina, sadrže omega 3 masne kiseline, kalcij, bakar, cink, B vitamin i jod. Bakar je potreban za apsorpciju i pohranu željeza i formiranje crvenih krvnih stanica. Visoke razine B vitamina će olakšati migrene, a kalcij će pomoći kod izgradnje kostiju i zubi.

Pripremite lignje s limunom i češnjakom!

Lignje se mogu pripremati na razne načine, a sadrže tek 70 kalorija na 100g. Ako ih konzumirate pržene uz dodatan prilog, broj kalorija se znatno povećava, ali i nezasićenih masnih kiselina koje štete srcu i krvnim žilama.

Nemojte jesti lignje ako ste osjetljivi na plodove mora, a kod kupnje morate biti sigurni da su svježe.

Kamenice

Odličan su izvor proteina, cinka i omega 3 masnih kiselina. Poboljšavaju raspoloženje i reguliraju razinu stresa, a pripisuju im se afrodizijačka svojstva.

Kamenice sadrže više cinka od većine drugih namirnice. Cink poboljšava reproduktivnu i seksualnu funkciju, naročito kod muškaraca. Vitamini A, C i B12 su od vitalnog značaja za stvaranje energije u organizmu.

Također su bogate kalcijem, što je odlično za izgradnju kostiju. Ipak pripazite kakve kamenice konzumirate jer mogu sadržavati veliku količinu žive, koja oštećuje mozak, bubrege i pluća.

Dagnje

Sadrže selen, željezo, folnu kiselinu, vitamin A i B, jod i cink. Jod će pomoći osobama kojima štitnjača proizvodi premalo tirozina, što je problem kod velikog broja žena u tridesetim i četrdesetim godinama, a jedan od simptoma je umor.

Od svih školjkaša, dagnje imaju najvišu razinu omega 3 masnih kiselina. Folna kiselina i vitamin B12 će ukloniti umor, zbunjenost i spriječit će oštećenje živaca.

Pripremite dagnje s Iinguine tjesteninom!

Iako ne postoje dovoljno dobri dokazi koji upućuju da dagnje možete jesti za vrijeme trudnoće, također ne postoje dovoljno dobri dokazi koji bi uputili da je to sasvim sigurno. Stoga je najbolje da ih izbjegavate za vrijeme trudnoće.

Jakobove kapice

Kao i svi školjkaši, odličan su izvor proteina i omega 3 masnih kiselina, a sadrže jako malo zasićenih masti. Dobar su izvor vitamina B, magnezija i kalija, a imaju nisku kalorijsku vrijednost.

Jakobove kapice će vas zaštititi od krvnih ugrušaka koji mogu uzrokovati moždani udar. Također sadrže magnezij koji će poboljšati funkcioniranje mišića i mozga, a kalij regulira kontrakcije mišića, zbog čega su jakobove kapice odlične za cjelokupno zdravlje.

Jastog

Sadrži jod, selen i B vitamin. Sadrži manje kalorija, kolesterola i zasićenih masti od nemasne govedine, svinjetine i škampa.

Vitamin E koji se nalazi u jastogu će štititi stanice od oštećenja. Možda pripada luksuznoj hrani, ali jastog je zdrav i bogat proteinima. Naime, samo 150g jastoga će vam osigurati 33g proteina.

Ipak, jastog nije idealna namirnica za osobe koje imaju problema s visokim kolesterolom, stoga je najbolje da ga jedu povremeno.

Hobotnica

Hobotnica sadrži veliku količinu vitamina B, kalija i selena. Također je odličan izvor taurina i željeza. Taurin je aminokiselina koja pomaže kod smanjenja kolesterola i može pomoći u prevenciji bolesti srca.

Hobotnica je odličan izvor željeza, stoga se preporuča osobama koje pate od anemije zbog manjka željeza.

Najbolje bi bilo kada biste uzimali manje hobotnice jer je tada veća vjerojatnost da će biti ukusna. Naime, starije i veće hobotnice su žilave i tvrde za jesti ako nisu ispravno pripremljene.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Doručak - recepti za savršen početaka dana

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop

Najnovije

Najčitanije