Sedam namirnica kojih se ne morate odreći ako želite smršavjeti
Internet je prepun informacija o tome koju hranu morate izbjegavati ako želite smršavjeti. I dok je istina da konzumiranje velikih količina slatke, pržene ili prerađene hrane čini štetu vašem zdravlju i dobrom izgledu, možda ćete se iznenaditi nekim namirnicama koje se smiju naći na vašem popisu ako ste na dijeti. Prije nego što ih uvrstite u svoje obroke, portal EatThis donosi nekoliko savjeta kako ih konzumirati ako želite smršavjeti. Kao prvo, treba poštivati odgovarajuće veličine porcija. Drugo, u njima treba uživati kao dio uravnotežene i zdrave prehrane. Također, imajte na umu da je dijeta samo jedan dio slagalice za mršavljenje. Uz jedenje "prave" hrane, neka vam prioritet bude i tjelesna aktivnost, kvalitetan san i upravljanje stresom.
Suho voće
Suhe šljive, grožđice i drugo suho voće nose lošu reputaciju jer su "puni šećera". Ipak, sve dok birate one vrste voća koje imaju manje količine šećera i jedete ih u umjerenim količinama, ono vam može biti užina ili dodatak jelima. Većina sorti suhog voća sadrži vlakna koja mogu pomoći u postizanju osjećaja sitosti, a istraživanja navode da oni koji ga jedu imaju kvalitetniju prehranu i manji rizik od pretilost. Dakle, iako može biti primamljivo jesti velike količine suhih marelica i jabuka, trebali biste imati na umu ono što se smatra odgovarajućom veličinom posluživanja. Na primjer, porcija grožđica ne bi trebala imati više od 30 grama ili oko 40-50 grožđica, a porcija šljiva ne više od pet komada.
100% sok od naranče
Sok od naranče ima istu reputaciju kao i suho voće, iako je njegov jedini sastojak naranča. Istina je da sok nema vlakna koja imaju naranče, no prepun je hranjivih tvari. Istraživanja pokazuju da konzumacija soka od naranče doprinosi znatno nižem indeksu tjelesne mase, opsegu struka ili tjelesne masnoće. Svakodnevno pijenje jedne čaše narančinog soka i uparivanje s izvorom vlakana, zdravih masti i proteina može pomoći u održavanju osjećaja sitosti.
Tjestenina
Tjestenina je rafinirani ugljikohidrat, a njihovu konzumaciju se pri pokušaju mršavljenja često preporučuje ograničiti. Ipak, ovu namirnicu ne bi trebali u potpunosti izbaciti jer sadrži proteine koji tijelu daju energiju i reguliraju šećera. Jedna studija koja je pratila osobe koje su bile na niskokaloričnoj mediteranskoj prehrani, pokazala je da su oni koji su jeli tjesteninu najmanje pet puta tjedno doživjeli sličan gubitak kilograma kao i oni koji su jeli tjesteninu tri puta tjedno ili manje. Stoga, umjesto da preskačete uživanje u njoj, manju količinu tjestenine kombinirate sa zdravim mastima, proteinima i povrćem.
Jaja
Jaja su prirodni izvor masti koji se često ne smatra hranom koja je dobar izbor za one koje žele smršavjeti. No, zahvaljujući visokokvalitetnim proteinima i mastima koja sadrže, mogu pridonijeti osjećaju sitosti onima kojima je cilj jesti manje. Američko udruženje za srce sugerira da je svakodnevno jedenje jednog jajeta (ili dva bjelanjka) dio zdrave prehrane. Najveći problem s ovom namirnicom je što se često priprema u kombinaciji sa slaninom ili kobasica, a što nije najprihvatljiviji izbor za one koji pokušavaju održati postojeću tjelesnu težinu.
Čokolada
Velike količine čokolade, poput bijele ili one napravljene s niskim postotkom kakaa i opcije napravljene od slatkih mješavina, poput karamele, možda nisu najbolji izbor kada je u pitanju održavanju zdrave prehrane. Za razliku od toga, podaci sugeriraju da jedenje tamne čokolade nije povezano s debljanjem.
Krumpir
Krumpir je jedna od najpopularnijih vrsta povrća u svijetu, a ovisno o načinu njegove pripreme, može biti prihvatljivim imati ga uvrštenog u jelovnik. Naravno, jedenje velikih porcija prženih pomfrita ili pečenog krumpira sa slaninom, kiselim vrhnjem i drugim dodacima s visokim udjelom masti neće vam pomoći da skinete suvišne kilograme. Uživanje u porciji bijelog krumpira koji se peče, kuha ili priprema na druge načine koji ne zahtijevaju dodatnu masnoću može biti savršeno prihvatljivo.
Orašasti plodovi
Orašasti plodovi mogu pomoći pri održavanju dobrog zdravlja i tjelesne težine. Bogati su vitaminima, mineralima te masnoćama, no većinom se radi o onim zdravim. Osim toga, sadrže proteine i vlakna biljnog podrijetla koja pridonose postizanju sitost. Zato uzmite šaku orašastih plodova kao hranjiv međuobrok, dodatak juhama, salatama ili desertima.
Najnovije
Najčitanije
-
Recept dana
Čokoladni kolač s datuljama i orasima
1 h12345 -
Recept tjedna
Juneći gulaš s krumpirom
1 h12345 -
Recept mjeseca
Tjestenina s brokulom
30 min12345