Dvije namirnice za dugovječnost prema preporuci najstarije osobe na svijetu
Tajna dugovječnosti leži u održavanju ravnoteže. Iako ne postoji fontana mladosti, oni koji su zainteresirani za postizanje dugovječnosti trebali bi poslušati riječi 118- godišnje časne sestre koja živi na jugu Francuske.
Časna André najstarija je osoba na planetu, a u nedavnom intervju koji je dala za CNN otkrila je dvije namirnice koje su tome pridonijele, a to su čokolada i vino.
Slično kao i svi ostali, časna André je novinaru ispričala kako uživa u čokoladi i vinu koje svakodnevno pije u svom staračkom domu u Résidence Catherine Laboré. S obzirom da svakodnevno konzumira navedene namirnice, zapitali smo se jesu li one jedan od razloga njene dugovječnosti i na koji način hrana i piće mogu tome doprinijeti? Odgovor na pitanje postoji li doista veza između prehrambenih navika i duljeg života ponudila je dijetetičarka Lauren Manaker te istaknula kako je balansiranje kod konzumacije važan dio uživanja u ove dvije namirnice.
Najstarija osoba na svijetu je časna sestra André iz Francuske
Časna André rođena je u Francuskoj 1904. godine kao Lucile Randon, navodi Guinness World Records. Tijekom mladosti radila je kao učiteljica i kao dadilja koja se brinula o djeci za vrijeme Drugog svjetskog rata. Novo ime - sestra André uzela je 1944. godine kada je postala časna sestra, a zatim je 28 godina provela radeći sa siročadi i starijim osobama u bolnici u Vichyju u Francuskoj.
Nakon nedavno preminule 119 godina stare Japanke Kane Tanake, ova časna sestra najstarija je osoba na svijetu. Tanakini bližnji su tajnu njene dugovječnosti pripisivali njezinoj sposobnosti da se usredotoči na sadašnji trenutak umjesto da živi u prošlosti i snažnom osjećaju svrhe. Prema članovima njezine obitelji, bavila se matematikom, kaligrafijom i cijeli život je bila znatiželjna.
Iako su Tanaka i časna André imale iste vrijednosti, važnost svrhe u životu i mogućnost za rast, njihove su se svakodnevne navike razlikovale. Kad je riječ o preferencijama u hrani, sestra André kaže da joj se „sve sviđa“. Voditelj aktivnosti u staračkom domu sestre André David Tavella objašnjava kako časna voli slatkiše, a čokoladu naziva svojim „slatkim grijehom“. Uz čokoladu, sestra André svakodnevno popije čašu crnog vina i upravo to Tavella pripisuje tajni njene dugovječnosti.
Čokolada doista može pridonijeti dugovječnosti
Ne čudi da je jedna od poslastica sestre André čokolada. Ova namirnica je prepuna antioksidansa i minerala koji mogu pomoći u održavanju našeg cjelokupnog zdravlja, kaže dijetetičarka i stručnjakinja za žensko zdravlje Lauren Manaker.
Antioksidansi koji se nalaze u kakau mogu pomoći u borbi protiv oksidativnog stresa, koji ako se akumulira može uzrokovati neugodne zdravstvene ishode i upale u našem tijelu, uključujući i upale mozga, što u konačnici može utjecati na vašu kvalitetu života, dodaje Manaker.
Imajte na umu da zdravstvena korist koju vam nudi čokolada raste s postotkom kakaa. Što je veći postotak kakaa, to su aktivniji spojevi koji će vam pružiti zdravstvenu korist. "Rezultati istraživanja sugeriraju da tamna čokolada ima više antioksidativnih prednosti od mliječne čokolade jer ima veći postotak kakaa. Flavonoli koji se nalaze u tamnoj čokoladi mogu pomoći u održavanju zdravog krvnog tlaka, a umjereno konzumiranje tamne čokolade povezano je i sa smanjenim rizikom od razvoja srčanih bolesti i poboljšanjem kognitivnog zdravlja", kaže Manaker.
Jedno istraživanje je pokazalo kako su ljudi koji su konzumirali bilo koju vrstu čokolade, dva ili više puta tjedno, bili 32 posto u manjem riziku da razviju problem kalcifikacije arterija nego oni koji nikada nisu jeli čokoladu. Manaker također preporučuje grickanje tamne čokolade s postotkom kakaa od 70 posto ili više i traženje poslastica bogatih kakaom i s nižim sadržajem šećera.
Vino je glavna namirnica najdugovječnijih ljudi na svijetu
Kao i kod čokolade, i kod vina je važna umjerenost. "Ljudi koji piju malo, do dva pića dnevno, zapravo imaju manje šanse ranije umrijeti od ljudi koji uopće ne piju", rekao je za WellandGood.com Dan Buettner, stručnjak za dugovječnost i novinar National Geographica. Naime, istraživanja su pokazala da umjereno konzumiranje vina, radi antioksidansa koji se u njemu nalaze, može pomoći u zaštiti od kardiovaskularnih bolesti, dijabetesa tipa 2, pa čak i nekih oblika raka.
Buettner, koji je proveo opsežna istraživanja o rutinama, vrijednostima i načinu života najdugovječnijih ljudi širom svijeta, navodi kako su stanovnici u regiji Plave zone na Sardiniji u Italiji poznati po svakodnevnoj konzumaciji regionalnog crnog vina zvanog cannona, a koje ima višu razinu antioksidanata u usporedbi s drugim vrstama crnog vina. Naglašava kako se potrošnja vina u toj regiji događa u društvu bliskih osoba, što također može imati korisne kratkoročne i dugoročne zdravstvene koristi.
Vezani sadržaj:
- Zašto je čokolada zdrava?
- Čokoladni brownie kolač
- Može li crno vino pospješiti kardiovaskularno zdravlje?
Najnovije
Najčitanije
-
Recept dana
Salata od mahuna, rajčice i kozica
30 min12345 -
Recept tjedna
Juneći gulaš s krumpirom
1 h12345 -
Recept mjeseca
Tjestenina s brokulom
30 min12345