Mitovi o zdravoj prehrani i mršavljenju: Nutricionistica otkriva zašto im ne trebate vjerovati
Nije čudo ako ste zbunjeni prehranom i hranom jer mitovi o njima šire se društvenim mrežama, a nerijetko i medijima. Prehrana je popularna tema danas, no upadljivi naslovi, a nedovoljno pojašnjeni dovode do kontinuirane pojave različitih prehrambenih mitova. Nutricionizam je relativno nova znanost te kako se određene informacije pojave, preporuke se mogu mijenjati pa zastarjele informacije mogu zaostati i pretvoriti se u mit.
Evo nekoliko mitova i zašto im ne vjerovati.
1. Kako biste smršavjeli morate izbaciti ugljikohidrate iz prehrane
To je mit koji ne nestaje. Ugljikohidrati jesu zbunjujući jer kruh i tjestenina sadrže iste, no u ugljikohidrate se ubrajaju i voće, povrće, mahunarke, cjelovite žitarice i jogurt. Sve navedene namirnice su itekako potrebne u prehrani.
2. Voće ima previše šećera
Važno je razlikovati dodani šećer (konzumni, bijeli šećer, saharozu) i prirodni voćni šećer koji se uz vitamine, minerale, prehrambena vlakna i antioksidanse nude u voću. Upravo prehrambena vlakna u voću omogućavaju sporiji ulazak šećera u krv.
3. Žudite za hranom koju treba vaš organizam
To je puno kompleksnije od takve pretpostavke. Žudnja se javlja zbog stresa, premalo sna, emocionalne iscrpljenosti. Hrana bogata šećerom, ugljikohidratima i masnoćom poput pomfrita i sladoleda aktivira dijelove mozga zadužene za emocionalnu ugodu, stoga je puno primamljivija od špinata ili nekog drugog povrća.
4. Puno manjih obroka tijekom dana je bolje od tri veća
Ovaj mit proizlazi iz činjenice kako svaki obrok ubrzava metabolizam, pa samim time i puno manjih obroka više ubrzava metabolizam. Ipak to nije točno. Istraživanja pokazuju da dva ili tri obroka dnevno, regulirana i pojedena u određeno vrijeme smanjuju opasnost nakupljanja prekomjerna tjelesne težine. Također važno je znati da se ujutro troši dva puta više energije na metabolizam nego poslijepodne i navečer. Manji obroci ne zadovoljavaju glad pa čovjek stalno nešto grickajući pojede više nego u jednom konkretnom obroku koji je sam po sebi bolje probavljiv. Razmak između obroka treba biti tri do pet sati radi bolje probave i metabolizma.
Piše: Mirna Trumbetaš, dipl.ing.nutricionist, predsjednica HACPN, Hrvatski akademski centar primijenjenog nutricionizma
- Nutricionistica Mirna Trumbetaš donosi 12 savjeta kako se početi hraniti zdravije, a bez drastičnih promjena
- Saznajte koliko puta dnevno treba jesti?
Najnovije
Najčitanije
-
Recept dana
Salata od mahuna, rajčice i kozica
30 min12345 -
Recept tjedna
Juneći gulaš s krumpirom
1 h12345 -
Recept mjeseca
Salata od pečenog slanutka s feta sirom
30 min12345