Otkrivamo koje će vas zdrave namirnice zaštititi od prehlada i gripe
U razdoblju zime, organizam je dodatno izložen različitim štetnim utjecajima koji oslabljuju imunološki sustav. Vitamini i minerali ga mogu osnažiti, a oni su i nužni za normalno funkcioniranje ljudskog organizma. Dijele se na vitamine topive u mastima i one topive u vodi, a njihova se količina obično izražava ili u internacionalnim jedinicama (i.j.) ili u miligramima (mg), odnosno mikrogramima (mcg). Idealno bi bilo sve odgovarajuće vitamine i minerale unositi uravnoteženom prehranom ili posegnuti za dodacima prehrani, ali nikako bez savjetovanja s liječnikom.
Vitamin A
Jača vid i obrambeni sustav.
Gdje ga ima: u zelenom lisnatom povrću te u voću i povrću žute, narančaste i crvene boje (mrkva, rajčice, breskve, marelice, dinja), jetri, jajima, mlijeku i mliječnim proizvodima.
Čemu služi: za zdravlje očiju, štiti od bolesti, odgađa starenje, uništava slobodne radikale te održava obrambeni sustav organizma.
Potrebna količina: 0,6 mg dnevno - može se dobiti, primjerice, iz 100 g pileće jetre, 100 g mrkve ili 200 g špinata.
Provjerite vodič kroz dnevni unos suplemenata.
Vitamini B skupine
Za živčani sustav i metabolizam.
Gdje ih ima: oni najvažniji - B1, B2, B6 i B12 - u namirnicama životinjskog porijekla (jaja, mlijeko, meso, jetra, šunka), pivskom kvascu, integralnim žitaricama, bananama, zelenom povrću i kestenima.
Čemu služe: jačaju živčani sustav, dok vitamini B2, B6 i B12 održavaju pravilnima sve funkcije metabolizma.
Potrebna količina: 0,9 mg dnevno vitamina B1 (toliko ga ima u 100 g šunke ili 100 g integralnih žitarica); 1,3 mg vitamina B2 (u 50 g teleće jetre); 1,1 mg vitamina B6 (u 200 g banane) i 2 mikrograma vitamina B12 (toliko ga ima u jednom žumanjku).
Pročitajte zašto su važni vitamini B skupine i gdje ih možemo naći.
Vitamin C
Neophodan u borbi s bakterijama i virusima.
Gdje ga ima: u većini voća i povrća, a najviše u agrumima, kiviju, šumskom voću, dinji, rajčici, paprici, salati i špinatu.
Čemu služi: moćan antioksidans, uništava slobodne radikale, apsorbira željezo, štiti stanice od oštećenja i sudjeluje u sintezi hormona.
Potrebna količina: 60 mg dnevno koje možete dobiti i iz svježe iscijeđenog soka dvije naranče. Ako pušite, potrebna je dvostruka količina jer ga sastojci cigareta uništavaju.
Provjerite koja hrana ima više vitamina C od naranče.
Vitamin D
Jača kosti i mišiće.
Gdje ga ima: mlijeko, žumanjak, tuna i losos.
Čemu služi: regulira stvaranje fosfora i kalcija, minerala neophodnih za čvrstoću i otpornost kostiju, mišića i živčanih tkiva.
Potrebna količina: do 10 mikrograma, a toliko ga ima u 100 g lososa ili u jednoj čaši mlijeka. Deset minuta boravka na suncu osigurat će potrebne količine.
Pročitajte kako manjak vitamina D utječe na organizam.
Vitamin E
Štiti stanice i plodnost.
Gdje ga ima: maslinovo ulje, pšenične klice, orasi, bademi, špinat i žumanjak.
Čemu služi: snažan antioksidans, štiti stanične opne, održava reproduktivni sustav.
Potrebna količina: 8 mg dnevno, a toliko možete dobiti iz četiri žlice maslinova ulja.
Provjerite zašto je vitamin E toliko bitan.
Vitamin H (biotin)
Pretvara namirnice u energiju.
Gdje ga ima: u junećoj, telećoj i pilećoj jetri, žumanjku, zelenom povrću (tikvice, brokula, zelje), sojinom brašnu, suhom voću, kvascu i mahunarkama.
Čemu služi: hranjive tvari unesene prehranom pretvara u energiju. Neophodan i za sintezu kolesterola i masnih kiselina, čuva kosu i kožu.
Potrebna količina: od 15 do 100 mikrograma dnevno, što odgovara količini prisutnoj u 100 g tofua ili jednom do dva žumanjka.
Pročitajte koje vitamine ne unosite dovoljno.
Vitamin K
Godi svim tjelesnim tkivima i sprječava krvarenje.
Gdje ga ima: u zelenom lisnatom povrću (zelena salata, brokula, kelj pupčar, špinat), u integralnim žitaricama, mlijeku i mliječnim proizvodima.
Čemu služi: neophodan za zgrušavanje krvi, potiče lučenje tvari potrebnih za razvoj i zdravlje tkiva i kosti; uvijek je prisutan u organizmu.
Potrebna količina: oko 60 mikrograma dnevno, a toliko možete dobiti iz porcije zelene salate ili 20 g kelja pupčara.
Saznajte sve o funkciji vitamina K1.
Željezo
Za energiju i učinkovitost.
Gdje ga ima: jetra, govedina, sjemenke bundeve i suncokreta, proso i zelena salata; apsorpciju pospješite paralelnim unosom vitamina C, u obliku soka od naranče, paprike ili peršina.
Čemu služi: prenosi kisik do stanica, a njegov nedostatak slabi imunitet i koncentraciju.
Potrebna količina: 15 mg (od 15 godina nadalje); 10 mg (od 51. godine nadalje).
Provjerite muči li vas manjak željeza.
Magnezij
Protiv stresa.
Gdje ga ima: zobene pahuljice, suho voće, sjemenke suncokreta, bobičasto voće, brokula, sir.
Čemu služi: funkcioniranje mišića, živaca te za metabolizam energije.
Potrebna količina: 350 mg (od 15 godina nadalje); 300 mg nakon 25 godina.
Pročitajte zašto trebamo magnezij.
Kalcij
Za jake kosti.
Gdje ga ima: brokula, nemasno mlijeko te sirevi poput parmezana ili ementalera. Za odgovarajuće iskorištavanje kalcija nužan je vitamin D.
Čemu služi: ako je opskrbljenost kalcijem dobra, organizam ga ne treba izvlačiti iz kostiju. Mora biti prisutan u određenoj koncentraciji u krvi i stanicama kako bi moglo funkcionirati provođenje podražaja u mišićima i živcima te protok krvi.
Potrebna količina: 1200 mg (15 do 18 godina); 1000 mg (nakon 19 godina).
Provjerite zašto je kalcij toliko važan.
Najnovije
Najčitanije
-
Recept dana
Salata od mahuna, rajčice i kozica
30 min12345 -
Recept tjedna
Wok od junetine, mahuna, paprike i...
30 min12345 -
Recept mjeseca
Salata od pečenog slanutka s feta sirom
30 min12345