Ovo su najzdravije namirnice u ožujku!

Ovo su najzdravije namirnice u ožujku!

Ovo su najzdravije namirnice u ožujku!
  • Objavljeno: Petak, 02.03.2018.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: Depositphotos

Kategorija: Zdrava prehrana

Artičoka

Obiluje antioksidansima, vlaknima, folnom kiselinom, vitaminom C, željezom i kalijem. Učinkovita je u snižavanju razine lošeg kolesterola i povećava razinu dobrog kolesterola. Možete ju pripremati na razne načine, uključujući juhe, kao dodatak salatama i prilog raznim jelima.

Pripremite tjesteninu s artičokama!

Rukola

Bogata je vitaminom A, C i K, ima malo kalorija i mnogo minerala, vitamina, antioksidansa i fitokemikalija koje poboljšavaju cjelokupno zdravlje. Rukola je odlična za pripremu salata, variva, juhi, sokova i kao prilog jelima.

Svakako isprobajte salatu od tjestenine, pinjola i rukole!

Cvjetača

Sadrži malo zasićenih masnih kiselina i kolesterola. Odličan je izvor proteina, tiamina, riboflavina, niacina, magnezija i fosfora. Dobar je izvor dijetalnih vlakana, vitamina C, K, B6, folne kiseline, kalija i mangana. Cvjetača je odličnog okusa i jednostavna za pripremu.

Isprobajte juhu od cvjetače i badema!

Češnjak

Ovaj začin sadrži malo zasićenih masnih kiselina, kolesterola i soli. Odličan je izvor kalcija, fosfora i selenija. Dobar je izvor vitamina C, B6 i mangana. Češnjak se najčešće koristi kao začin, ali ga neki ljudi jedu sirovog bez termičke obrade kako bi iskoristili sva ljekovita svojstva.

Isprobajte napitak od češnjaka protiv gripe!

Rotkvice

Ne sadrže puno zasićenih masnih kiselina i kolesterola. Dobar su izvor riboflavina, vitamina B6, kalcija, magnezija i mangana. Odličan su izvor dijetalnih vlakana, vitamina C, folne kiseline i kalija. Rotkvice se najčešće jedu kao dodatak salatama.

Ako vam je to dosadilo i želite isprobati nešto novo, isprobajte ovaj ukusni smoothie od rotkvica za čišćenje organizma!

Špinat

Sadrži malo zasićenih masnih kiselina i kolesterola. Dobar je izvor niacina i cinka. Odličan je izvor dijetalnih vlakana, proteina, vitamina A, C, E, K, tiamina, riboflavina, vitamina B6, folne kiseline, kalcija, željeza, magnezija, fosfora, kalija i mangana.

Pripremite ukusni rižoto s graškom i špinatom!

Avokado

Sadrži malo kolesterola i natrija. Odličan je izvor nezasićenih masnih kiselina, dijetalnih vlakana, vitamina C, K i folne kiseline. Mnogi ljudi izbjegavaju avokado jer obiluje mastima, ali trebate znati da su to masti koje povećavaju razinu dobrog kolesterola u krvi.

Isprobajte čokoladni mousse s avokadom!

Limeta

Sadrži malo zasićenih masnih kiselina, kolesterola i natrija. Dobar je izvor kalcija i željeza. Odličan je izvor dijetalnih vlakana i vitamina C. Najuobičajeniji način konzumiranja limete je u obliku soka i kao dodatak čajevima, ili kao začin mesu i ribi.

Pripremite piletinu u limeti i avokadu!

Ananas

Ne sadrži puno zasićenih masnih kiselina, kolesterola i natrija. Dobar je izvor dijetalnih vlakana, tiamina i vitamina B6. Odličan je izvor vitamina C i mangana. Ananas je odličan za pripremanje voćnih salata, kolača, sokova i mesa.

Pripremite smoothie s bademima i ananasom za mršavljenje!

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Doručak - recepti za savršen početaka dana

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop

Najnovije

Najčitanije