Probajte nešto novo: Pet neobičnih načina za pripremu krumpira

Probajte nešto novo: Pet neobičnih načina za pripremu krumpira

Probajte nešto novo: Pet neobičnih načina za pripremu krumpira
  • Objavljeno: Subota, 07.01.2023.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: 123RF

Iako je na našem području krumpir jedan od omiljenig priloga glavnim jelima, većina nas ne ulaže puno kreativnosti u pripremu pa najćešće jedemo pomfrit, pire ili krumpir jednostavno pečen u pećnici. No, ako ste pravi ljubitelj krumpira, vjerujemo da će vas razveseliti recepti koje smo pripremili jer će jednu vrlo jednostanu namirnicu pretvoriti u pravu deliciju.

Hrskavi “lisnati” krumpir

Ovo bi vam mogao postati omiljeni način pripreme krumpira u pećnici! Stvar je u tome da se krumpir nareže na vrlo tanke ploškice pa pečenjem postane savršeno hrskav i zbog toga podsjeća na čips. Ako želite malo elegantniju verziju, slažite tanke ploške krumpira u kalupe za muffine - izvana prema sredini - i dobit ćete vrlo zgodne ružice od krumpira.

Sastojci:

  • 2 kg krumpira
  • 150 g otopljenog maslaca
  • 2 žličice soli
  • 1/2 žličice papra
  • 2 žličice nasjeckanog ružmarina ili origana

Priprema

1. Zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva.

2. Narežite oguljene krumpire na tanke ploške. Posušite krumpir papirnatim ručnicima pa ga u zdjeli pomiješajte s maslacem i začinima.

3. Posložite krumpire uspravno u posudu za pečenje, plošku do ploške a zatim pecite oko sat vremena, ili dok krumpir ne postane zlatan i hrskav.

Vojvotkinjin krumpir

Nismo sigurni zašto se ovako pripremljen krumpir naziva "vojvotkinjinim", ali svakako se slažemo da zbog svojeg izgleda zaslužuje takav naziv. Vrlo se lako priprema, a u osnovi se radi o malo elegantnijoj verziji pire krumpira.

Sastojci:

  • 8 srednjih krumpira, oguljenih i nasjeckanih
  • 1 žlica maslaca
  • 3 žumanjka
  • 1 žličica soli
  • 1/2 žličice papra

Priprema:

1. Zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva, a pleh za pečenje obložite papirom.

2. Oguljene krumpire kuhajte u vodi 15-20 minuta, dok ne omekšaju, ali ne postanu raskuhani i kašasti.

3. Kad su kuhani, dobro ih ocijedite, dodajte žumanjke, maslac, sol i papar. Miksajte dok smjesa ne postane glatka i bez grudica.

4. Smjesom napunite vrećicu za ukrašavanje kolača sa širokim zvjezdastim vrhom i zatim istiskujte na pripremljeni lim za pečenje kako biste napravili male vrtložne oblike. Premažite ih s malo otopljenog maslaca.

5. Pecite u pećnici oko 20 minuta, dok rubovi ne porumene.

Pire krumpir s češnjakom i parmezanom

Ljubitelji pire krumpira obožavat će ovu aromatičnu, još kremastiju verziju. Jer koliko god pire krumpir može biti ukusan, dodatak češnjaka i parmezana podignut će ga na potpuno novu razinu.

Sastojci:

  • 1,5 kg krumpira, oguljenih i narezanih
  • 1 žlica soli
  • 2-3 zgnječena režnja češnjaka
  • 4 žlice maslaca, na sobnoj temperaturi
  • 200 ml mlijeka, sobne temperature
  • 4 žlice ribanog parmezana
  • 2 žlice peršina
  • sol i papar

Priprema:

1.Krumpir i češnjak stavite u lonac s hladnom vodom, posolite, a zatim upalite vatru i kuhajte dok krumpir ne postane mekan.

2. Dobro ocijedite krumpir i češnjak pa dodajte maslac i mlijeko. Miksajte dok ne dobijete glatku smjesu bez grudica.

3. Umiješajte naribani parmezan i začinite soli i paprom. Na kraju pospite peršinom.

Pogačice od krumpira punjene gljivama

Ako još niste, vrijeme je da probate pogačice od krumpira punjene smjesom o gljiva s mirisnom začinima i sokom od limuna. Ovi zalogajčići su izvrstan dodatak jelima, a uz malo umaka, na primjer tartara, mogu biti i samostalno jelo.

Sastojci:

Za pogačice

  • 1 kg krumpira, oguljenog i narezanog na kockice
  • 150 g brašna
  • sol i papar

Za punjenje

  • 250 g šampinjona, sitno nasjeckanih
  • 1 glavica luka, sitno nasjeckana
  • 2 režnja češnjaka, sitno nasjeckana
  • 15 g kopra, grubo nasjeckanog
  • 2 žlice soka od limuna
  • sol i papar
  • malo čili pahuljica
  • ulje za prženje

Priprema:

1. Skuhajte krumpir pa ga ocijedite, zgnječite i dobro začinite solju i paprom. Ostaviti da se ohladi dok pravite punjenje.

2. U tavi zagrijte žlicu ulja i pirjajte luk oko 5 minuta. Dodajte češnjak, gljive, limunov sok, čili papričice i začinite po ukusu solju i paprom. Kuhajte oko 15 minuta ili dok gljive ne omekšaju i dok većina tekućine ne ispari. Maknite s vatre i umiješajte nasjeckani kopar.

3. Umiješajte brašno u krumpir i krenite s oblikovanjem pogačica rukama, stavljajući u svaku otprilike žlicu punjenja.

4. Zagrijte malo ulja u tavi i pecite pogačice sa svake strane oko 2 minute, ili dok ne porumene.

Topla njemačka krumpir salata

Ova inačica salate od krumpira idealna je za hladne, zimske dane. Kombinacija krumpira sa slaninom i umakom od luka, octa i senfa osvojit će i najzahtjevnije gurmane.

Sastojci:

  • 1,5 kg krumpira, oguljenog i narezanog na kockice
  • 4 kriške pržene slanine
  • 1 glavica luka
  • 2 režnja češnjaka
  • 4 žlice jabučnog octa
  • 1 žlica dijon senfa
  • 1 žlica klasičnog senfa
  • 1 žlica šećera
  • 1 žlica peršina
  • sol i papar

Priprema:

1. Stavite krumpir kuhati, a kada je gotov dobro ga ocijedite.

2. U međuvremenu prepržite slaninu, a zatim je izvadite i stavite sa strane. U tavu koju ste koristili dodajte narezani luk i pržite dok ne omekša pa dodajte češnjak i nastavite pržiti još minutu.

3. U tavu dodajte ocat, senf i šećer, dobro promiješajte i začinite solju i paprom prije nego što ugasite vatru.

4. Sadržaj tave pomiješajte s krumpirom, dodajte slaninu i peršin. Servirajte toplo.

Vezani sadržaj:

Vitashop

Najnovije

Najčitanije