Probajte nešto novo: Pet neobičnih načina za pripremu krumpira
Iako je na našem području krumpir jedan od omiljenig priloga glavnim jelima, većina nas ne ulaže puno kreativnosti u pripremu pa najćešće jedemo pomfrit, pire ili krumpir jednostavno pečen u pećnici. No, ako ste pravi ljubitelj krumpira, vjerujemo da će vas razveseliti recepti koje smo pripremili jer će jednu vrlo jednostanu namirnicu pretvoriti u pravu deliciju.
Hrskavi “lisnati” krumpir
Ovo bi vam mogao postati omiljeni način pripreme krumpira u pećnici! Stvar je u tome da se krumpir nareže na vrlo tanke ploškice pa pečenjem postane savršeno hrskav i zbog toga podsjeća na čips. Ako želite malo elegantniju verziju, slažite tanke ploške krumpira u kalupe za muffine - izvana prema sredini - i dobit ćete vrlo zgodne ružice od krumpira.
Sastojci:
- 2 kg krumpira
- 150 g otopljenog maslaca
- 2 žličice soli
- 1/2 žličice papra
- 2 žličice nasjeckanog ružmarina ili origana
Priprema
1. Zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva.
2. Narežite oguljene krumpire na tanke ploške. Posušite krumpir papirnatim ručnicima pa ga u zdjeli pomiješajte s maslacem i začinima.
3. Posložite krumpire uspravno u posudu za pečenje, plošku do ploške a zatim pecite oko sat vremena, ili dok krumpir ne postane zlatan i hrskav.
Vojvotkinjin krumpir
Nismo sigurni zašto se ovako pripremljen krumpir naziva "vojvotkinjinim", ali svakako se slažemo da zbog svojeg izgleda zaslužuje takav naziv. Vrlo se lako priprema, a u osnovi se radi o malo elegantnijoj verziji pire krumpira.
Sastojci:
- 8 srednjih krumpira, oguljenih i nasjeckanih
- 1 žlica maslaca
- 3 žumanjka
- 1 žličica soli
- 1/2 žličice papra
Priprema:
1. Zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva, a pleh za pečenje obložite papirom.
2. Oguljene krumpire kuhajte u vodi 15-20 minuta, dok ne omekšaju, ali ne postanu raskuhani i kašasti.
3. Kad su kuhani, dobro ih ocijedite, dodajte žumanjke, maslac, sol i papar. Miksajte dok smjesa ne postane glatka i bez grudica.
4. Smjesom napunite vrećicu za ukrašavanje kolača sa širokim zvjezdastim vrhom i zatim istiskujte na pripremljeni lim za pečenje kako biste napravili male vrtložne oblike. Premažite ih s malo otopljenog maslaca.
5. Pecite u pećnici oko 20 minuta, dok rubovi ne porumene.
Pire krumpir s češnjakom i parmezanom
Ljubitelji pire krumpira obožavat će ovu aromatičnu, još kremastiju verziju. Jer koliko god pire krumpir može biti ukusan, dodatak češnjaka i parmezana podignut će ga na potpuno novu razinu.
Sastojci:
- 1,5 kg krumpira, oguljenih i narezanih
- 1 žlica soli
- 2-3 zgnječena režnja češnjaka
- 4 žlice maslaca, na sobnoj temperaturi
- 200 ml mlijeka, sobne temperature
- 4 žlice ribanog parmezana
- 2 žlice peršina
- sol i papar
Priprema:
1.Krumpir i češnjak stavite u lonac s hladnom vodom, posolite, a zatim upalite vatru i kuhajte dok krumpir ne postane mekan.
2. Dobro ocijedite krumpir i češnjak pa dodajte maslac i mlijeko. Miksajte dok ne dobijete glatku smjesu bez grudica.
3. Umiješajte naribani parmezan i začinite soli i paprom. Na kraju pospite peršinom.
Pogačice od krumpira punjene gljivama
Ako još niste, vrijeme je da probate pogačice od krumpira punjene smjesom o gljiva s mirisnom začinima i sokom od limuna. Ovi zalogajčići su izvrstan dodatak jelima, a uz malo umaka, na primjer tartara, mogu biti i samostalno jelo.
Sastojci:
Za pogačice
- 1 kg krumpira, oguljenog i narezanog na kockice
- 150 g brašna
- sol i papar
Za punjenje
- 250 g šampinjona, sitno nasjeckanih
- 1 glavica luka, sitno nasjeckana
- 2 režnja češnjaka, sitno nasjeckana
- 15 g kopra, grubo nasjeckanog
- 2 žlice soka od limuna
- sol i papar
- malo čili pahuljica
- ulje za prženje
Priprema:
1. Skuhajte krumpir pa ga ocijedite, zgnječite i dobro začinite solju i paprom. Ostaviti da se ohladi dok pravite punjenje.
2. U tavi zagrijte žlicu ulja i pirjajte luk oko 5 minuta. Dodajte češnjak, gljive, limunov sok, čili papričice i začinite po ukusu solju i paprom. Kuhajte oko 15 minuta ili dok gljive ne omekšaju i dok većina tekućine ne ispari. Maknite s vatre i umiješajte nasjeckani kopar.
3. Umiješajte brašno u krumpir i krenite s oblikovanjem pogačica rukama, stavljajući u svaku otprilike žlicu punjenja.
4. Zagrijte malo ulja u tavi i pecite pogačice sa svake strane oko 2 minute, ili dok ne porumene.
Topla njemačka krumpir salata
Ova inačica salate od krumpira idealna je za hladne, zimske dane. Kombinacija krumpira sa slaninom i umakom od luka, octa i senfa osvojit će i najzahtjevnije gurmane.
Sastojci:
- 1,5 kg krumpira, oguljenog i narezanog na kockice
- 4 kriške pržene slanine
- 1 glavica luka
- 2 režnja češnjaka
- 4 žlice jabučnog octa
- 1 žlica dijon senfa
- 1 žlica klasičnog senfa
- 1 žlica šećera
- 1 žlica peršina
- sol i papar
Priprema:
1. Stavite krumpir kuhati, a kada je gotov dobro ga ocijedite.
2. U međuvremenu prepržite slaninu, a zatim je izvadite i stavite sa strane. U tavu koju ste koristili dodajte narezani luk i pržite dok ne omekša pa dodajte češnjak i nastavite pržiti još minutu.
3. U tavu dodajte ocat, senf i šećer, dobro promiješajte i začinite solju i paprom prije nego što ugasite vatru.
4. Sadržaj tave pomiješajte s krumpirom, dodajte slaninu i peršin. Servirajte toplo.
Vezani sadržaj:
Najnovije
Najčitanije
-
Recept dana
Salata od mahuna, rajčice i kozica
30 min12345 -
Recept tjedna
Wok od junetine, mahuna, paprike i...
30 min12345 -
Recept mjeseca
Salata od pečenog slanutka s feta sirom
30 min12345