Pet sastojaka koje NIKAD ne smijete dodavati u smoothie
Kada vam je potreban međuobrok koji je brz, praktičan, jednostavan za ponijeti dok ste u pokretu i pun hranjivih tvari, smoothie je izvrstan izbor - posebno ako ga možete pripremiti kod kuće gdje imate više kontrole nad kombiniranjem sastojaka. Smoothiji mogu opskrbiti tijelo zdravim sastojcima poput voća, povrća, maslaca od orašastih plodova, mlijeka i ostalog, ali postoje neki često korišteni sastojci koji nisu zdravi kao što se čini ili to jesu, ali će ipak običan smoothie pretvoriti u kalorijsku bombu. Zato, prije nego se bacite na pripremu svojeg idućeg smoothija, pročitajte ovaj popis i saznajte koje sastojke treba izbjegavati i zašto.
Voće iz konzerve
Konzervirano voće može se činiti kao najbrža, najjeftinija i najpraktičnija opcija za dodavanje omiljenih vrsta voća u smoothie, ali većina vrsta konzerviranog voća dolazi u jako zašećerenom sirupu. Kako biste izbjegli dodane šećere i samo prigrlili prirodne voćne šećere, pokušajte se držati svježeg voća. Smrznuto voće još je bolje za smoothije jer zadržava nutritivnu vrijednost, ne kvari se tako brzo, a smoothiju će osigurati kremastiju teksturu.
Voćni jogurt
Jedan od najčešćih sastojaka koje ljudi stavljaju u svoje smoothije za dodatnu kremastu teksturu je jogurt. Međutim, vaš se smoothie lako može pretvoriti u šećernu bombu ako dodate pogrešan jogurt. Većina industrijskih voćnih jogurta sadrži jako puno dodanih šećera, a varijante koje se reklamiraju kao “bez masnoće” ili “s malo masnoće” često ga imaju još više. Grčki ili islandski (skyr) jogurt bolje su opcije jer imaj vrlo malo dodanog šećera, ili ga uopće nemaju, a dobar su izvor proteina te će vam pomoći da duže ostanete siti.
Zaslađeni voćni sok
Dodavanje voćnog soka iz tetrapaka samo će povećati količinu šećera u vašem smoothieju, čak i ako izaberete neki od onih koji se reklamiraju kao potpuno prirodni sokovi. Ako želite tekuću bazu za smoothie, a ne želite dodavati vodu, najbolje je izabrati vrstu mlijeka koje vam odgovara - ono može biti dobar dodatni izvor vitamina, minerala i proteina.
Prirodni zaslađivači
Završili ste s kombiniranjem sastojaka za smoothie i želite dodati još malo slatkoće. Umjesto da posegnete za običnim šećerom, odlučite st probati nešto "prirodnije" i umjesto toga dodate med ili javorov sirup. Nažalost, ovo nije pametna opcija. Prirodni zaslađivači možda jesu manje obrađeni i zdraviji od običnog šećera, ali to ne znači da njima niste dodali još puno nepotrebnog šećera i tako znatno povećali kalorijski unos.
Previše zdravih sastojaka
Postoje neki sastojci, kao što su maslac od orašastih plodova, avokado i kokosovo ulje, koji se često nalaze u receptima za smoothije jer se smatraju zdravima i nutritivno bogatima. Oni to zaista i jesu, posebno su dobri kao izvor zdravih masti, ali prilikom doziranja obavezno ograničite količinu jer su svi navedeni vrlo kalorični.
Uz navedenih pet sastojaka koje mnogi često stavljaju u smoothije iako ne bi trebali (ili bi barem trebali pripaziti količinu), izbjegavajte i sastojke kao što su alkohol, sladoled i industrijski namazi od lješnjaka i čokolade. Iako nisu toliko česti, postoje recepti za smoothije koji ih uključuju pa predlažemo da takve jednostavno preskočite.
Vezani sadržaj:
- Koje povrće je najbolje za smoothie?
- Svježi sokovi: Kada i koje ne smijete piti?
- Poboljšajte pamćenje i zdravlje mozga uz ovih 5 napitaka
Najnovije
Najčitanije
-
Recept dana
Salata od mahuna, rajčice i kozica
30 min12345 -
Recept tjedna
Wok od junetine, mahuna, paprike i...
30 min12345 -
Recept mjeseca
Salata od pečenog slanutka s feta sirom
30 min12345