Preduhitrite sezonske bolesti i ojačajte imunitet uz ovih 5 namirnica
Prosinac je već na zalasku, a osim blagdana, stiže nam i vrijeme kada počinju sezonske bolesti.
Najbolje i najefikasnije rješenje za sezonske bolesti je da ojačate svoj imunitet i pokušate spriječiti bolesti prije nego što se uopće zarazite. Ako se ipak razbolite, iste proizvode možete koristiti i za brži oporavak.
Za jačanje imuniteta i oporavak tijela stručnjaci preporučuju namirnice koje većina vas ima u kuhinji, a ni ne znate da vam mogu pomoći.
1. Astragalusa
Astragalus, hrv. kozlinac, biljka je iz Kine koja posjeduje brojna antibakterijska, antivirusna i anti-upalna svojstva. Korijen ove biljke koristi se stoljećima za jačanje imuniteta i sprječavanje gripe i prehlade pa će vam čaj od korijena ove biljke biti izvrstan prirodni lijek.
2. Med
O medu kao prirodnom lijeku ne treba puno govoriti jer svi znaju da je to jedna od najzdravijih namirnica i da se ne može pokvariti. Mnogi imaju naviku svakog jutra pojesti žlicu meda ili ga dodati u čaj pa na taj način jačaju organizam, sprječavaju infekcije i štite tijelo od bolesti.
3. Đumbir
Ova korjenasta biljka posljednjih je godina postala najpopularnija namirnica na svijetu koja se povezuje sa zdravljem. Razlog tome je što đumbir zadrži gingerol, aktivni spoj koji sadrži protuupalna i antioksidativna sredstva pa se, ne samo za liječenje sezonskih bolesti, nego i za sprječavanje raka, regulaciju kolesterola, hormona i krvnog tlaka, detoksikaciju, smanjenje bolova itd.
4. Ljekovita anđelika
Korijen ljekovite anđelike sličan je korijenu kozlinca i već se stoljećima koristi u tradicionalnoj kineskoj medicini kao lijek za sprječavanje infarkta, bolesti želuca, kožna oboljenja te probleme s mokraćom i mjehurom. Tijekom zimskih mjeseci ova biljka će vam pomoći jer posjeduje smirujuća svojstva, olakšava napetost i pomaže kod prehlade i gripe.
5. Kardamom
Kardamom je indijski začin, treći najskuplji u svijetu, koji ima mnoštvo ljekovitih svojstava. Pomaže kod žgaravice, probavnih problema, mučnine, povraćanja, regulacije krvnog tlaka i različitih vrsta bolova. Ono što kardamom čini posebnim i rasprostranjenim je činjenica da ga se može dodati u sve, u svako jelo, ali i u čaj, kavu, vruću čokoladu, mlijeko ili kombinaciju s drugim začinima.
Napitak za jačanje imuniteta i sprječavanje prehlade i gripe
Kombinacija svih navedenih biljaka i namirnica provjereni je lijek za sezonske bolesti. No, osim ovih 5 namirnica, možete dodati i još nekoliko sastojaka koji će dodatno obogatiti napitak i pojačati mu ljekovita svojstva.
Sve što trebate je po receptu iskombinirati navedene sastojke i, po želji, neke dodatne i dobit ćete napitak koji će čuvati vaše zdravlje i ojačati organizam.
Sastojci
- 1 žlica meda
- 30 g korijena Astragalusa
- 30 g korijena anđelike
- 1 žličica đumbira u prahu
- 1 žlica sjemenki kardamoma
Po želji možete dodati:
- 1 žličica cimeta
- 1 žličica suhe narančine kore
- 15 g sušene kamilice
- 2 dl alkohola (vodka, viski ili sl.)
Priprema
- U kipuću vodu dodajte med i ostavite da se ohladi. Medenu vodu izlijte u veću staklenku i dodajte sastojke i neke (ili sve) biljke po želji. Na kraju ulijte alkohol, ako ga koristite.
- Čvrsto zatvorite i spremite na hladno i mračno mjesto.
- Ostavite 3-4 tjedna, dok biljke ne puste sva svoja ljekovita sredstva, ali barem jednom dnevno protresite. Kad se sastojci sjedine, procijedite kroz filter za kavu i premjestite u staklenu bocu ili čvrsto zatvorenu posudu i čuvajte na sobnoj temperaturi.
- Možete svako jutro uzeti žlicu ili dodati par kapi u vrući čaj kad ste bolesni ili za prevenciju.
Najnovije
Najčitanije
-
Recept dana
Salata od mahuna, rajčice i kozica
30 min12345 -
Recept tjedna
Juneći gulaš s krumpirom
1 h12345 -
Recept mjeseca
Salata od pečenog slanutka s feta sirom
30 min12345