Probajte nešto novo: 5 ideja za drugačiji, ali bogat doručak
Doručak je naš glavni obrok kojim započinjemo dan, stoga je iznimno bitno da bude bogat hranjivim tvarima kako bismo dobili dovoljne količine energije iz njega. No, kada je ponuda namirnica u pitanju, doručak nam može predstavljati određeni izazov. Ponekad je teško biti kreativan i osmisliti obrok drugačiji od onoga što jedemo gotovo svakoga dana, stoga vam u nastavku donosimo pet ideja za odličan, bogat, ali i ukusan doručak.
Jaje s gljivama i špinatom
Sastojci:
- 1 žlica maslinovog ulja
- 1 manja glavica luka
- 2 šalice gljiva, narezanih na ploške
- 4 kriške slanine ili delikatesne šunke
- špinat
- Sol i crni papar
- 4 jaja
Priprema:
Zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva. Zagrijte ulje u tavi na srednje jakoj vatri. Dodajte luk i popržite ga oko 3 minute, dok ne postane proziran. Dodajte gljive i pržite 5 minuta, dok lagano ne porumene. Umiješajte slaninu, špinat i čili i kuhajte nekoliko minuta dok se špinat ne zagrije. Ako se u tavi nakupi voda iz špinata, pažljivo je ocijedite. Posolite i popaprite. Podijelite smjesu u manjim posudicama. Pažljivo razbijte jaje u svaku, pazeći da žumanjci ostanu netaknuti. Pecite oko 10 minuta, dok se bjelanjci ne stisnu. Bitno je da žumanjci ostanu tekući.
Omlet sendvič
Sastojci:
- 4 jaja
- 1 žličica sjeckanog peršin (može i sušeni)
- pola luka
- 1 žličica vegete
- 4 kriške toast kruha
- 1 rajčica
- ulje
- sol
- topljivi sir
Priprema:
Jaja istucite, sitno nasjeckajte luk, peršin i mljevenu crvenu papriku. Sve lagano promiješajte. Tost kruh popržite na tavi. Rajčicu narežite na jednake komade. Na prethodno nauljenu i zagrijanu tavu izlijte jaja, pržite jednu minutu, po želji posolite, stavite 2 kriške kruha na vrh i zamotajte rubove omleta. Kada su se rubovi primili na kruh, premažite kečapom. Stavite dvije ploške sira ravnomjerno te na sir kriške rajčice pa pospite koprom i prekrijte s 2 kriške kruha.
Brzinske tortilje s mljevenim mesom
Sastojci:
- Tortilje
- Mljeveno meso
- Salata po izboru (zelena salata, kukuruz, paprika, rajčice)
- Sir (ribani ili svježi)
- Umak po želji
Priprema:
Sirovo mljeveno meso razmažite direktno na tortilju, u tankom sloju. Začinite po želji (sol, papar, crvena paprika...) i položite tortilju na zagrijanu tavu. Polegnite tortilju tako da sloj mesa bude s vanjske strane. Imajte na umu da zagijete tavu na lganoj vatri kako tortilja ne bi izgorila. Kada meso poprimi blago smeđu boju, okrenite tortilju da bi se meso direktno zapeklo. Kada dobije tamno smeđu boju, vaša tortilja je gotova. Dodajte salatu po želji (zelena salata, rajčice, paprika, kukuruz), a obavezan sastojak koji ne smijete zaboraviti je ribani sir ili mozzarela. Poklopite tortilju i uživajte!
Tortilja rolice
Sastojci:
- Tortilje
- Šunka
- Sir
- Kečap
Priprema: Premažite kečap duž cijele tortilje. Dodajte šunku, sir i začine koje biste inače stavili na pizzu te zamotajte tortilju. Obacite na 10-ak minuta u pećnicu i vaš doručak je spreman!
Avokado i losos tost
Sastojci:
- limun
- avokado
- Tost ili stari kruh
- losos
- začin po želji (sol, papar)
- rikula
- svježi sir
- hren
- med
- senf
Priprema:
Limun operite, na sitno naribajte limunovu koru te ga prepolovite i iscijedite sok. Avokado prepolovite, uklonite košticu i odvojite avokado u jednu zdjelu. Losos narežite na trakice. Rikolu operite i ocijedite. U zdjeli pomiješajte avokado s limunom i rikolom te začinite po želji. U drugoj zdjeli pomiješajte sir s hrenom i limunovom koricom te začinite, a u trećoj zdjeli pomiješajte med sa senfom. Kriške zapečenog toasta premažite smjesom od sira i hrena, na to rasporedite avokada, dodajte losos i prelijte umakom od meda i senfa te poslužite.
Vezani sadržaj:
- Pet jednostavnih, ali malo drukčijih ideja za pripremu piletine
- Probajte nešto novo: Tri jednostavne, sočne torte bez brašna
- Kako spriječiti brzo kvarenje avokada?
Najnovije
Najčitanije
-
Recept dana
Salata od mahuna, rajčice i kozica
30 min12345 -
Recept tjedna
Juneći gulaš s krumpirom
1 h12345 -
Recept mjeseca
Salata od pečenog slanutka s feta sirom
30 min12345