Saznajte koje su namirnice odličan izvor zdravih masnoća
Kada smo na dijeti, obično pokušavamo izbjeći masnoće u širokom luku, a to nije dobro. Na masnoće se vežu razni vitamini i minerali koji se, u nedostatku masnoće, ne apsorbiraju nego samo prođu kroz naš organizam.
No, bitno je znati prepoznati zdrave masnoće jer mogu učiniti mnogo toga dobrog za naše zdravlje. Nezdrave povećavaju razinu lošeg kolesterola i rizik od nastanka kardiovaskularnih bolesti, dok zdrave masnoće čine upravno suprotno. One pogoduju zdravlju krvožilnog sustava i cjelokupnom zdravlju. Uvedite ih u svakodnevnu prehranu i učinite nešto dobro za svoje zdravlje!
Hrana koja sadrži zdrave masnoće
1. Riba
Prirodno masne ribe poput lososa, skuše, haringe, pastrve, srdele i tune, pune su omega-3 masnih kiselina. One sadrže dobre masnoće koje pomažu u održavanju zdravlja srca i mozga. Preporuka je jesti ribu 2 puta tjedno. Preporučena količina po porciji je veličina špila karata. Ribu pripremite u pećnici, na pari ili na žaru.
2. Avokado
Avokado možete jesti na razne načine. Poslužite ga u salati, u sendviču ili napravite guacamole. Dobar je za srce a zbog zdravih masnoća može ublažiti simptome osteoartritisa. U kombinaciji s drugom hranom, pomaže tijelu apsorbirati ostale hranjive tvari. Polovica avokada srednje veličine iznosi od 115 do 160 kalorija.
Isprobajte ovih top 10 recepata s avokadom
3. Sjemenke
Sjemenke bundeve, suncokreta, sezama i lana sadrže dobre masnoće koje mogu smanjiti razinu lošeg kolesterola. Loše masti uglavnom sadrže punomasni mliječni proizvodi i proizvodi životinjskog podrijetla. Prije kupnje proizvoda, svakako obratite pozornost na sastav.
4. Orašasto voće
Iako orašasto voće poput badema, lješnjaka i oraha, obiluje zdravim mastima, to ne znači da ga smijete neograničeno jesti. Dnevno pojedite do 14 polovica oraha, 24 badema, 35 kikirikija ili 15 lješnjaka.
5. Maslinovo ulje
Maslinovo ulje možete koristiti za kuhanje ili pripremanje ukusnih salata. Bez obzira što maslinovo ulje spada u zdrave namirnice, trebali biste pripaziti na količinu jer se ipak radi o ulju.
Saznajte zašto svako jutro trebate uzeti jednu žlicu maslinovog ulja
6. Povrće
Tamnozelene povrće poput špinata, kelja i prokulica, obiluje omega-3 masnim kiselinama. Budući da tijelo ne može samostalno proizvesti ovu vrstu masnoće, moramo ju unositi putem hrane. Preporuka je svakodnevno pojesti 2 do 3 šalice povrća.
7. Jaja
Jaja su bogata bjelančevinama, a jedno veće jaje sadrži manje od 5 grama masti, i to zdrave masti. Možete i pronaći jaja koja su dodatno obogaćena omega-3 masnim kiselinama.
8. Grah
Sve vrste graha sadrže omega-3 masne kiseline, koje pogoduju našem psihičkom i fizičkom zdravlju. Grah pripremite kao varivo, salatu ili lagani namaz.
Vezani sadržaj:
- Saznajte što su dijetalna vlakna i top 10 namirnica koje ih sadrže
- Pročitajte savjete kako izbjeći vjetrove od mahunarki
Najnovije
Najčitanije
-
Recept dana
Salata od mahuna, rajčice i kozica
30 min12345 -
Recept tjedna
Wok od junetine, mahuna, paprike i...
30 min12345 -
Recept mjeseca
Salata od pečenog slanutka s feta sirom
30 min12345