Tri ideje za doručak sa zobenim pahuljicama, ali u slanoj verziji
Zobene pahuljice, odnosno zobena kaša, poznate su kao jedna od najboljih opcija za doručak. Njihova je glavna prednost to što su bogate vlaknima pa su odlične za probavu, a dobro je znati da vlakna pozitivno utječu na osjećaj sitosti, što znači da ćete nakon doručka koji obiluje vlaknima lako izdržati do ručka, posebno ako u svoj jutarnji obrok dodate i dobar izvor proteina. Osim što sadrži vlakna, zob je i dobar izvor vitamina B i E te minerala poput magnezija.
Većina ljudi zobene pahuljice priprema u slatkoj varijanti, s voćem i orašastim plodovima, a neki čak dodaju i komadiće tamne čokolade. No, ako poput nas, više volite započeti dan slanim doručkom, to nije razlog da preskočite zobenu kašu - sve što trebate je pripremiti je prema jednom od ovih recepata.
Zobena kaša s paprikom, sirom i pečenim jajetom
Sastojci:
- 1/3 šalice zobenih pahuljica
- 1 šalice vode
- 2 žlice ribanog sira (npr. cheddar, gauda)
- 1/2 crvene paprike, narezane na kockice
- 1/2 (manje) glavice luka, narezane na kockice
- 1 jaje
- malo ulja
- sol i papar
Priprema:
1. Skuhajte zobene pahuljice tako da ćete ih dodati u kipuću vodu i zatim kuhati na laganoj vatri 3 minute. Kad su gotove, umiješajte sir i dodajte malo soli i papra.
2. Pržite luk i papriku dok ne omekšaju pa ih dodajte u smjesu zobenih i sira.
3. Na kraju ispecite jaje na oko i dodajte ga na vrh.
Zobena kaša s gljivama i špinatom
Sastojci:
- 1/3 šalice zobenih pahuljica
- 1 režanj češnjaka, sitno narezanog
- 1/2 žličice naribanog svježeg đumbira
- 4 šampinjona, narezana na ploškice
- 1 šalica povrtnog temeljca
- 1/2 šalice špinata, grubo narezanog
- malo maslaca
- malo soli i papra
Priprema:
1. Stavite maslac, češnjak i đumbir u mali lonac pa pirjajte na srednjoj vatri 1-2 minute pa dodajte gljive i nastavite pirjati još nekoliko minuta, odnosno dok gljive malo ne uvenu.
2. U isti lonac ulijte temeljac, a kad on zavrije dodajte zobene pahuljice i nastavite kuhati na laganoj vatri još 3 minute.
3. U tako pripremljene, zgusnute, zobene pahuljice na kraju dodajte špinat i sve dobro promiješajte. Začinite s malo soli i papra.
4. Ako ste ljubitelj sira, na vrh još možete dodati mozzarellu ili burratu.
Zobena kaša sa svježim sirom, avokadom i slaninom
Sastojci:
1/3 šalice zobenih pahuljica
1 šalica punomasnog mlijeka
1 šalica vode
1 šalica svježeg sira
1/4 avokada, narezanog na tanje šnite
2 tanke šnite slanine
1 meko kuhano jaje
sriracha umak
malo maslaca
sol i papar
Priprema:
1. Na tavi otopite malo maslaca na srednje jakoj vatri pa dodajte zobene pahuljice i tostirajte ih 2-3 minute uz stalno miješanje.
2. Dodajte mlijeko i vodu i kuhajte do vrenja, a zatim smanjite vatru i nastavite kuhati 20 minuta, povremeno miješajući. Za to vrijeme skuhajte jaje i popržite slaninu da postane hrskava.
3. Maknite s vatre i umiješajte svježi sir pa začinite s malo soli i papra. Servirajte u zdjelici, a na vrh stavite kriške avokada, jaje i slaninu. Na kraju umiješajte sriracha umak u količini po želji.
Vezani sadržaj:
- Tri ideje za slatki doručak koje će obožavati cijela obitelj
- Četiri namirnice koje se ne smiju jesti na prazan želudac
- Šest namirnica za doručak koje jačaju zdravlje mozga i pripremaju vas za produktivan dan
Najnovije
Najčitanije
-
Recept dana
Salata od mahuna, rajčice i kozica
30 min12345 -
Recept tjedna
Juneći gulaš s krumpirom
1 h12345 -
Recept mjeseca
Salata od pečenog slanutka s feta sirom
30 min12345