Ulje konoplje za dobro zdravlje!
Od svih hladno prešanih ulja, ulje konoplje je najbolji "čistač" organizma. Jedino je biljno ulje koje sadrži idealan omjer omega 3 i omega 6 nezasićenih masnih kiselina.
To su esencijalne masne kiseline koje čovjek ne može sam proizvesti i stoga ih je nužno unositi, a vrlo su bitne za rad krvožilnog sustava, srca i mozga. Hladno prešano ulje konoplje sadrži oko 75% višestruko nezasićenih masnih kiselina koje se pravilnom konzumacijom ne talože u salo, tzv. zdrave masti. Masti su jako bitne za naš organizam: izvor su energije, štite od infekcija jer potiču proizvodnju antitijela, gradivni su element tkivne masti, mozga i služe kao otapalo vitamina A, D, E i K.
Ulje jestive konoplje neizostavno je pri punovrijednoj hladnoj kuhinji, ali nije primjereno za visoke temperature (nemojte ga zagrijavati iznad 180 °C). Zelene je boje i ima blagi okus oraščića. Preporuča se uzimati 1 do 3 čajne žlice kroz dan, najbolje prije obroka!
Ulje konoplje izuzetno je zdravo jer pomaže kod reguliranja tjelesne težine, redovitom upotrebom snižava loš kolesterol do 65%, ima jaka antioksidacijska svojstva, ima jaka antimikrobna i prootuupalna svojstva, izbacuje suvišnu vodu iz organizma, regulira probavu i metabolizam masti, čisti i jača arterije, regulira rad jetre i gušterače.
Ulje konoplje također pomaže kod problema povezanih s menopauzom i dijabetesom. Sprječava razvoj dijabetesa tipa 2, bubrežnih oboljenja, gastritisa, reumatoidnog artritisa, hemeroida i autoimunih bolesti (alergija). Potiče zdravlja kože, kose i noktiju, jača koncentraciju i pamćenje.
Vitamini su esencijalni nutrijenti koje ljudsko tijelo ne može sintetizirati i mora ih uzimati putem hrane. Postoji oko 40-tak različitih tvari poznatih kao esencijalni nutrijenti u čovjekovoj prehrani, od toga je 15 vitamina. Sjeme konoplje je bogat izvor vitaminima B skupine i E vitamina.
Minerali su potrebni svim živim organizmima, a najvažniji su: kalcij, magnezij, kalij, natrij, cink, bakar, željezo, mangan, fosfor i jod. Biljke apsorbiraju otopljene minerale u tlu. Za biokemijske procese u čovjeku te za strukturne i funkcionalne uloge potrebno je oko 16 kemijskih elemenata. Sjeme konoplje sadrži željezo, fosfor, magnezij, mangan, bakar, kalij i cink.
Za one koji žele znati više!
Prevladavajuća masna kiselina je nezasićena linolna kiselina (LK; porodica omega-6), a slijedi nezasićena alfa-linolenska kiselina (LNK; porodica omega-3). Obje kiseline spadaju među esencijalne (nužno potrebne) masne kiseline i bitne su u ljudskoj prehrani. Za ljudski metabolizam optimalan je omjer masnih kiselina 1: 3 (jedan dio linolenske kiseline/omega-3 i tri dijela linolne kiseline/omega-6) koji možemo naći u ulju konoplje. Ljudskom su tijelu potrebne obje masnoće i GLA za reguliranje hormona, održavanje i strukturu imunološkog sustava (tjelesna otpornost) te za održavanje metabolizma stanica. Omjer tih masnih kiselina još je posebno važan za strukturu stanične membrane.
Gama-linolenska kiselina ili GLA (konoplja je ima 1,5 do 6 %) za naš je metabolizam najvažnija tvar koja se nalazi upravo u ulju konoplje. GLA sadrže samo još tri biljke: borač ili boražina (Borrage officinalis L.), pupoljka (Oenothera biennia L.) i crni ribiz (Ribes nigrum L.), ali se njihovi ekstrakti mogu konzumirati samo u obliku kapsula. Ulje konoplje jedino je jestivo ulje koje sadrži GLA. GLA i nedavno otkriveni omega-3-stearidon važni su čimbenici za biosintezu prostaglandina i nužno su potrebni za djelovanje hormona, živaca, mišića i krvnog tlaka. Pod normalnim uvjetima ljudsko tijelo ima dovoljno nužno potrebne alfa-linolenske kiseline za proizvodnju prostaglandina. Međutim, pod utjecajem stresa, loše prehrane i genskih pogrešaka dolazi do pomanjkanja ili infekcijskih bolesti. GLA se pokazala kao savršena kiselina za sprječavanje bolesti poput ateroskleroze (začepljenja krvnih žila). Sprječava nastanak ili ublažava neurodermatitis i ostale alergije.
Zahvaljujući visokom sadržaju višestruko nezasićenih masnih kiselina (75 %), ulje konoplje predstavlja i savršen sastav koji je idealan za ljudsku prehranu (propisana hrana za zdravog ili bolesnog čovjeka). U uljima sa zasićenim masnim kiselinama većina se masnoća "razbija": djelomično se pretvaraju u energiju ljudskog tijela, a djelomično se nakupljaju ili talože u masnim stanicama (kolesterol). Nezasićene masne kiseline igraju bitnu ulogu pri sintezi važnih hormona, održavanju imunološkog sustava (tjelesna otpornost) i poboljšanju metabolizma stanica. Uz odsutnost oba kolesterola i transmasnih kiselina, unos ulja konoplje uravnotežuje krvne lipide te tako sprječava aterosklerozu, srčani i moždani udar.
Ulje konoplje možete naručiti ovdje.
Najnovije
Najčitanije
-
Recept dana
Salata od mahuna, rajčice i kozica
30 min12345 -
Recept tjedna
Juneći gulaš s krumpirom
1 h12345 -
Recept mjeseca
Salata od pečenog slanutka s feta sirom
30 min12345