Uvrstite slatki krumpir u prehranu!
Povijest slatkog krumpira
Slatki krumpir ima korijene još iz prapovijesnog Ekvadora i Perua. Slatki krumpir je porijeklom iz zapadne Afrike i Azije, i datira još od 50.000 prije Krista.
Antioksidansi
Nisu svi slatki krumpiri narančasti. Njihova koža i unutrašnjost mogu biti i bijele, žute, smeđe, crvene, ružičaste i ljubičaste boje. Raspon boja donosi različiti omjer hranjivih tvari. Ljubičasti slatki krumpir sadrži izrazito visoke razine antioksidansa i ima protuupalna svojstva.
Provjerite što još trebamo znati o batatu!
Vitamin A
Samo jedan srednje pečeni slatki krumpir može tijelu priuštiti nevjerojatnih 400% vitamina A u odnosu na preporučenu dnevnu dozu. Vitamin A štiti kožu i oči od raznih bolesti.
Beta-karoten
Narančasti slatki krumpir obiluje beta-karotenom, antioksidansom koji sudjeluje u borbi protiv raka i bolesti očiju.
Laka i jednostavna priprema
Priprema slatkog krumpira utječe na udio hranjivih tvari nakon termičke obrade. Najjednostavniji način pripreme je kuhanje u malo vode ili pečenje u pećnici.
Borba protiv raka
Znanstvenici su otkrili da određena vrsta slatkog krumpira može zaustaviti rast stanica raka.
Vitamini i minerali
Slatki krumpiri su bogati vitaminom C koji je ključan za jačanje imunološkog sustava. Visoka razina kalija u ovom krumpiru pomaže kontrolirati krvni tlak, a kalcij jača kosti.
Regulira šećer u krvi
Slatki krumpir ima niski glikemijski indeks i sadrži više vlakana od bijelog krumpira što usporava probavu i otklanja osjećaj nadutosti.
Pripremite krem juhu od batata!
Puno vlakana
Slatki krumpir obiluje vlaknima, stoga je idealan za dijetu i zdravu prehranu. Slatki krumpir možete peći u pećnici s kožom, napraviti pire, pržiti ili nasjeckati u ukusni gulaš.
Željezo
Slatki krumpir je izvrstan izvor željeza što ga čini idealnom namirnicom za vegetarijance i vegane.
Najnovije
Najčitanije
-
Recept dana
Salata od mahuna, rajčice i kozica
30 min12345 -
Recept tjedna
Juneći gulaš s krumpirom
1 h12345 -
Recept mjeseca
Salata od pečenog slanutka s feta sirom
30 min12345