Kora voća: je li organsko voće sigurnije i kako je iskoristiti?
„Jedna jabuka na dan – doktor iz kuće van“ stav je onih koji su svjesni svih nutritivnih vrijednosti voća. Ipak, mnogi ne misle kako ova poslovica vrijedi za cijelu jabuku, već bi se uvijek trebala ukloniti kora jer bi mogla štetiti našem zdravlju.
Uz jedenje kore voća i povrća, godinama se vežu razne teorije, mitovi i zablude. Ako ste jedni od onih koji miču koru sa svake namirnice, sljedeći podaci mogli bi vas iznenaditi jer vam otkrivamo koja su to tri velika nerazriješena mita o kori.
1. Opasno je jesti kore voća i povrća zbog pesticida
Ideja o obaveznom guljenju voća i povrća prvenstveno je došla zbog pesticida i globalne spoznaje o njihovom štetnom djelovanju. Od tada su se promijenile mnoge stvari, a najštetniji pesticid DDT je zabranjen.
Kora većine voća dobrog je okusa i teksture, uz što je i bogata hranjivim tvarima. Kora jabuke sadrži čak šest puta više vitamina od samog ploda, a sadrži i pektin - vlakno koje na sebe veže toksine i pomaže crijevima da izbace ostatke probavljene hrane. Kora kruške puna je vlakana i također sadrži veću koncentraciju vitamina i hranjivih tvari nego sami plod. Sadrži moćne anti-oksidanse koji su se u laboratorijskim testovima pokazali da inhibiraju rast stanica raka. Breskva je također jedna od voćka čija vrijednost pada ako bacite njezinu koru.
Povrće poput krumpira, mrkve, krastavaca i tikvica, također možete jesti s korom. Kora jednog krumpira sadrži dnevnu potrebnu količinu vlakana, kalija, željeza i vitamina C. Kora voća, ali i povrća krije mnoge vrijedne sastojke.
"Ima dosta takozvanih dijetalnih vlakana, pektina, celuloze, a tu se nalaze i minerali i vitamini", rekla je prof. dr. sc. Branka Levaj s Prehrambeno-biotehnološkog fakulteta, za dnevnik.hr. Ima i visok antioksidativni učinak. Čak i ako ju jednostavno ne želimo jesti, preporučuje se povrće kuhati s korom.
2. Mnogo je sigurnije jesti kore organskog voća
Druga zabluda u koju mnogi vjeruju je da nijedno organsko voće ne sadrži pesticide. "I konvencionalni i organski proizvodi mogu se uzgajati uz upotrebu pesticida", rekla je dr. Tamika Sims, direktorica za komunikacije Međunarodnog vijeća za informiranje o hrani (IFIC), prenosi wellandgood.com. Ipak, ova činjenica ne treba vas obeshrabriti da redovito jedete bilo koju od ove dvije varijante. Kako govori dr. Sims, ni jedna varijanta nije nužno zdravija od druge.
Dodala je kako se važnost ne treba davati na kori, koliko na pravilnom i sigurnom rukovanju hranom kako bi se spriječile bolesti koje se prenose hranom. Najbitnije je temeljito pranje, skladištenje i priprema samih namirnica.
Kako temeljito očistiti namirnice
Kako biste bili bez ijedne brige, temeljito perite voće ili povrće koje planirate konzumirati, a to možete učiniti na nekoliko načina. Najpoznatiji način je da ostavite da odstoji u vodi, u koju ste dodali žlicu sode bikarbone, dvadeset minuta do pola sata. Čak i ako ste sigurni u nepostojanost pesticida, na taj način možete biti sigurni da se u njima ne skrivaju mravi, crvi ili drugi insekti. Na samom kraju, voće samo dobro isperite običnom vodom. Voće s tanjom korom, kao što su jabuka i kruška te korjenasto povrće poput krumpira, mrkve i repe možete očistiti pomoću čiste četke mekanom dlakom, čime ćete učinkovito ukloniti pesticide iz pora. Slično kao soda bikarbona djeluju i minerali koje možete kupiti u dućanu.
3. Nejestiva kora ne može se iskoristiti i treba se baciti
Naravno, neki ljudi jednostavno preferiraju okus i teksturu oguljenog proizvoda, što je u redu. Osim toga, i neki recepti zahtijevaju voće i povrće bez kore. U većini slučajeva, ipak, nema potrebe bacati te otpatke iz sigurnosnih razloga, ali se kora može i dobro iskoristiti u druge svrhe.
Debela nejestiva kora sasvim se uklanja s luka, kukuruza, avokada, manga, papaje, kivija, dinje, naranče, grejpa, ananasa, no s obzirom da i one imaju veliku količinu dobrih sastojaka za naš organizam, možete i nju iskoristiti.
Korica limuna često se koristi u pripremi kolača, a može se kandirati, koristiti kao ukras za piće ili dodati u vodu. Koru naranče ili mandarine najbolje je jesti naribanu uz neko jelo, a može se stavljati i u kolače i pite.
Od kore grejpa, koja je posebno bogata vlaknima i antioksidansima, možete napraviti odličan čaj. Koru jednostavno prokuhajte 15 minuta u kipućoj vodi. Izvadite ju, pustite malo da se čaj ohladi i zasladite medom. Na isti način možete napraviti čaj od kore šipka, koji pomaže u probavnim tegobama kao što je proljev.
Nejestivu koru avokada možete iskoristiti u kozmetičke svrhe. Ulje iz kore čini fantastičan serum za kožu jer je u stanju prodrijeti duboko u kožu koju omekšava i hidratizira. Ulje avokada bogato je sterolinom koji obnavlja oštećenu kožu suncem, stoga je ovaj savjet idealan za ljetni period. Ono također značajno povećava količinu kolagena u koži, čije smanjenje godinama rezultira borama.
Vezani sadržaj:
- Izračunajte nutritivnu vrijednost
- 7 odličnih načina kako jesti više voća i povrća
- Zašto vas usta svrbe od voća, a niste alergični?
Najnovije
Najčitanije
-
Recept dana
Čokoladni kolač s datuljama i orasima
1 h12345 -
Recept tjedna
Juneći gulaš s krumpirom
1 h12345 -
Recept mjeseca
Tjestenina s brokulom
30 min12345