Artičoka
Upotreba artičoke kod povišenog kolesterola
Korisno je ponoviti kako povišeni kolesterol predstavlja samo jedan od rizičnih čimbenika u procesu nastajanja ateroskleroze. Artičoka smanjuje povišeni kolesterol, podižući razinu "dobrog" HDL kolesterola i smanjujući razinu "lošeg" LDL kolesterola. Takvo djelovanje posljedica je koleretičnog djelovanja, tj. pojačanag lučenja žuči, zbog čega je jetra u stanju pojačati razgradni metabolizam koji pretvara kolesterol u žučne kiseline. Za razliku od lijekova iz klase statina, artičoka ne smanjuje sintezu kolesterola, nego samo povećava njegovu razgradnju. Taj mehanizam je presudan u završetku tzv. reverznog transporta kolesterola, procesa kojim se organizam rješava viška kolesterola.
Loš protok žuči, u nekim zemljama nazvan "hepatobilijarna insuficijencija", odveć je često zanemaren problem, čija posljedica mogu biti probavne tegobe, nadutost, zatvor i povišen kolesterol. Jedan od čestih subjektivnih simptoma ovakvog stanja jest osjećaj nadutosti nakon jela, u području gornjeg dijela trbuha. U kurama smanjenja kolesterola obavezne su dijetetske mjere i izbjegavanje kolesterolom bogate hrane poput crvenog mesa, jaja, životinjskih masnoća i rafiniranih biljnih ulja. Može se uzimati i artičoka, i to mjesec dana kao tekući pripravak tri puta dnevno, a nakon toga kao "doza održavanja" jednom do dva puta dnevno.
S artičokom se preporučuje uzimanje omega-3 kiselina. Za razliku od uvriježena mišljenja, omega-3 kiseline nisu sadržane samo u ribljem ulju. Ono sadrži EPA (eikozapentaensku kiselienu) i DHA (dokozaheksaensku kiselinu). Preparat bi trebao sadržavati i α-linolensku kiselinu (ALA). Poznato ulje bogato ALA-om je ulje lana, ali i ulje jezgre oraha (Juglans regia) i ulje konoplje (Cannabis sativa). I omega-3 kiseline smanjuju povišen kolesterol, ali njihova ljekovitost dolazi prije svega do izražaja zbog preventivnog djelovanja na proces ateroskleroze.
Poznato maslinovo ulje nije ljekovito zbog sadržaja masnih kiselina, nego prije svega zbog koleretičnog djelovanja, tj. poticanja lučenja žuči. Općenito vrijedi pravilo da gorči tipovi maslinova ulja djeluju bolje koleretično. I brojne druge biljke katkad se koriste s artičokom. To mogu biti crvena gljivica riže (Monascus purpureus) koja smanjuje sintezu kolesterola, te piskavica (Trigonella foenum graecum). O smislenoj terapiji porazgovarajte sa stručnim fitoterapeutom.
Najnovije
Najčitanije
-
Recept dana
Salata od mahuna, rajčice i kozica
30 min12345 -
Recept tjedna
Juneći gulaš s krumpirom
1 h12345 -
Recept mjeseca
Salata od pečenog slanutka s feta sirom
30 min12345