Cimet - slatki lijek
Jedan od najpopularnijih svjetskih začina svojom slatko-ljutom aromom u svako doba godine priziva ugodna sjećanja na zimske blagdane. No, cimet nam nudi mnogo više od mirisa Božićnih radosti. On posjeduje i brojna medicinska svojstva.
Prirodno stanište ove južnjačke biljke su Indija i Šri Lanka. Raširila se i na Malabar, Sumatru i Uskršnje otoke, a uzgaja se u Brazilu, na Jamajki i Mauricjiusu. Sve do kraja osamnaestog stoljeća nije bilo popularno uzgajati cimet, budući da se vjerovalo da umjetno uzgojena biljka ne posjeduje delikatna svojstva "originala".
Ova egzotična biljka najbolje raste iz čistog pijeska. Potrebno joj je dosta kiše i vrućine - stoga je za nju najbolja vlažna suptropska klima.
Prvi su ljekovita svojstva cimeta otkrili Egipćani prije dva i pol milenija. Prvotno se koristio kao pomoć protiv upala, zaraza, gljivica, za rješavanje probavnih poteškoća i za pročišćenje krvi. Onaj topli osjećaj koji u nama zimi budi cimet bio je poznat i u to davno doba. Naime, cimet uzrokuje duboko unutarnje zagrijavanje organizma pa se uzima protiv posljedica nahlađivanja (hladni udovi, simptomi gripe i prehlade, grčevi i ukočenost mišića).
Po ajurvedskim tradicijama, cimet se također koristi za poboljšanje probave i cirkulacije te za olakšanje simptoma prehlade. Upotrebljava se i za kontrolu šećera u krvi i jačanje konstitucije, liječenje artritisa, menstrualnih grčeva, obilnih krvarenja tijekom mjesečnice.
Za medicinske se svrhe koristi isti onaj dio biljke cimeta kao za kuhanje ? riječ je o unutarnjoj kori izdanka cimeta koje mi najčešće nazivamo "štapićem cimeta" zbog izduljena zaobljena oblika. Kora sadrži lako hlapljivo ulje koje s vremenom poprimi crvenkastu boju.
Kod liječenja cimetom, uzima se tinktura sa samo kap do tri ulja cimeta. S uljem cimeta valja biti oprezan jer se ono smatra jednim od najjačih stimulansa pa njegova visoka koncentracija može uzrokovati jače nuspojave od blagog pudera cimeta.
Iako nema mnogo sigurnosnih informacija o unosu cimeta, i s njime, kao sa svim dijetetskim pripravcima, treba biti oprezan i uzimati ga nakon savjetovanja s liječnikom, ljekarnikom ili herbalistom, osobito u slučaju dugoročne uporabe.
Neka istraživanja upozoravaju na poseban oprez pri korištenju cimeta u slučajevima poremećaja krvarenja. Također, pokazalo se da učestalo konzumiranje proizvoda poput guma za žvakanje s okusom cimeta može dovesti do upalnih procesa u ustima.
Cimet može poslužiti i kao pomoć u nadolazećoj sezoni gripe. U slučaju gripe ili prehlade, pokušajte s ovim receptom - skuhajte pola litre vode i u nju dodajte koricu cimeta i nekoliko klinčića pa krčkajte tri minute. Dodajte limuna i meda pa popijte pola šalice svaka četiri sata.
Evo kraćeg popisa stanja kod kojih se cimet pokazao blagotvornim:
- Bol u zglobovima
- Bronhitis
- Depresija
- Glavobolja
- Križobolja
- Menstrualna bol
- Mučnina i povraćanje
- Napetost u mišićima
- Prehlade i gripa
- Zatvor
Najnovije
Najčitanije
-
Recept dana
Salata od mahuna, rajčice i kozica
30 min12345 -
Recept tjedna
Juneći gulaš s krumpirom
1 h12345 -
Recept mjeseca
Salata od pečenog slanutka s feta sirom
30 min12345