Crni ribiz
Kemijski sastav
List
Sadrži tragove eteričnog ulja, derivate flavonoida izokvercetin i rutin, flavanone (sakuranetin) i flavanole (galokatehin), spojeve proantocijanidine (prodelfinidini) te derivate kavene kiseline, klorogeničnu i p-kumarinsku kiselinu.
Sadrže visoku razinu C vitamina i antocijana. Upotreba crnog ribiza kao prirodnog izvora C vitamina poticana je u Velikoj Britaniji tijekom Drugoga svjetskog rata, kad je došlo do nestašice agruma poput limuna, a to se zadržalo do danas. Dobar omjer C vitamina i antocijana pomaže kod tegoba kao što je nedostatak C vitamina u prehrani, ispucanih kapilara te kao stimulativni napitak. Prisutnost balastnih vlakana u plodu pridonosi povoljnom učinku kod inzulin neovisne šećerne bolesti, pa se tradicionalno koristio u prehrani oboljelih od šećerne bolesti. Zanimljivo, sjemenke unutar plodova crnog ribiza sadrže ulje s visokovrijednom masnom kiselinom, Y-linolenskom kiselinom (GLA), poput ulja noćurka i boražine. Povoljno djeluje kod bolesti kao što su psorijaza te kod bolnih menstruacija. No, ulje crnog ribiza prilično je rijetko na tržištu.
Najnovije
Najčitanije
-
Recept dana
Čokoladni kolač s datuljama i orasima
1 h12345 -
Recept tjedna
Juneći gulaš s krumpirom
1 h12345 -
Recept mjeseca
Tjestenina s brokulom
30 min12345