Đumbir
ENERGETSKA I NUTRITIVNA VRIJEDNOST
100 g korijena đumbira ima energetsku vrijednost od 80 kcal, od čega je proteina 1,82 g, masti 0,75 g, a ugljikohidrata 18 g.
Mineralni sastav korijena đumbira raznolik je, a u značajnijim količinama sadrži kalij, bakar, magnezij i mangan. Od vitamina, tu je nešto vitamina C, vitamina B skupine, poput vitamina B6, te u manjim količinama pantotensku kiselinu i niacin.
Vrijednost korijena đumbira ne odnosi se u tolikoj mjeri na navedene nutrijente koliko na sadržaj aktivnih tvari. Đumbiru svojstvena aroma i okus rezultat su mješavine gingerola, zingerona i shoagola, čija hlapljiva ulja svježi korijen sadrži u količini 1-3%. Gingerol tijekom kuhanja đumbira prelazi u zingeron koji je manje oštar i slatkast, dok sušenjem korijena prelazi u oštrije shoagole.
Bundaberg ginger beer je prvo piće u Hrvatskoj na bazi đumbira, ljekovite biljke koja je neizostavni sastojak azijske kuhinje, uz šećer, vodu, limun i limetu fermentacijom tvori bezalkoholni napitak idealan za koktele.
Piće je nastalo u engleskoj u 18. stoljeću, a danas je prošireno po cijelom svijetu. Bundaberg Djumbirovo pivo nastaje prema tradicionalnoj recepturi od najboljeg đumbira australske savezne države Queensland, čiji klimatski uvjeti izuzetno pogoduju rastu ove gomoljaste biljke.
Osvježavajuće drugačiji, geslo je ovog pića. Bezalkoholna inačica dijeli se na ginger beer - gazirano, osvježavajuće piće intenzivnijeg đumbirovog okusa uz dodatak limunovog i limetinog soka koje može, ali i ne mora sadržavati alkohol te ginger ale, koje je slađe, sadrži više ugljičnog dioksida i nema toliko intenzivni okus po đumbiru.
Najnovije
Najčitanije
-
Recept dana
Salata od mahuna, rajčice i kozica
30 min12345 -
Recept tjedna
Juneći gulaš s krumpirom
1 h12345 -
Recept mjeseca
Salata od pečenog slanutka s feta sirom
30 min12345