Napravite najbolje kuhano vino po receptima Jamieja Olivera i Gordona Ramseya!

Napravite najbolje kuhano vino po receptima Jamieja Olivera i Gordona Ramseya!

Napravite najbolje kuhano vino po receptima Jamieja Olivera i Gordona Ramseya!
  • Objavljeno: Nedjelja, 16.12.2018.
  • Broj pregleda: 2.111
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Napravite najbolje kuhano vino po receptima Jamieja Olivera i Gordona Ramseya!
Izvor slike: Depositphotos, Pixabay

Kategorija: Božić

Ljubitelji zime i blagdanskog ugođaja imaju priliku uživati u kuhanom vinu koje smo za vas pripremili po receptima Jamieja Olivera i Gordona Ramseya!

Božićni blagdani prožeti su sjajem, veseljem i dobrim druženjem, a ono obično uključuje puno smijeha, ukusnih zalogaja i raznovrsnog pića. Da bi u zimskim mjesecima smijeh i opuštena atmosfera bili na vrhuncu, često se odlučujemo za specijalitet zime, a to je kuhano vino!

Zbog svojih sastojaka, kuhano vino može imati izuzetno pozitivne učinke na zdravlje, ali svakako treba pripaziti na količinu jer sadrži alkohol i šećer. Kuhano vino pozitivno utječe na zdravlje srca, ublažava upalne procese u tijelu, pročišćava sinuse, djeluje antioksidativno i detoksikacijski te usporava znakove starenja. Po ovim karakteristikama možemo reći da je kuhano vino čarobni eliksir koji rješava sve vaše probleme.

U moru recepata, izdvojili smo 2 posebna recepta za kuhano vino, prema savjetima vrhunskih kulinarskih stručnjaka Jamieja Olivera i Gordona Ramseya. Isprobali smo obje verzije kuhanog vina i ne možemo odlučiti koje je bolje, a na vama je samo da pronađete koje vam više odgovara!

Recept Jamie Olivera – kuhano vino s klementinama i limunom

Sastojci:

  • 2 klementine
  • 1 limun
  • 1 limeta
  • 200 g šećera u prahu
  • 6 cijelih klinčića
  • 1 štapić cimeta
  • 3 lovorova lista
  • 1 cijeli muškatni oraščić
  • 1 mahuna vanilije
  • 2 zvjezdasta anisa
  • 2 boce crnog vina (najbolje Chianti ili neko drugo talijansko crno vino)

Priprema:

  1. Ogulite klementine, limun i limetu uz pomoć gulilice.
  2. Stavite šećer u lonac na srednje jaku vatru, dodajte komadiće kore i iscijedite sok klementina.
  3. Dodajte klinčiće, štapić cimeta i listove lovora.
  4. Uzmite muškatni oraščić i uz pomoć ribeža ga naribajte u 10 do 12 pokreta.
  5. Prepolovite mahunu vanilije po duljini i ubacite ju u lonac.
  6. Ulijte vino, dovoljno da prekrije šećer. Ostavite ga da se lagano kuha, sve dok se šećer u potpunosti ne rastopi i pustite da zakuha. Kuhajte vino još 4 do 5 minuta ili dok ne nastane gusti sirup. Kada je sirup spreman, smanjite vatru.
  7. Dodajte anis i preostalo vino te nježno promiješajte. Nakon 5 minuta ugasite vatru i poslužite gotovo kuhano vino u staklenim čašama.

Recept Gordona Ramseya – kuhano vino s narančom i đumbirom

Sastojci:

  • 750 ml crnog vina
  • 3 sjemenke kardamoma
  • 6 do 10 klinčića
  • 2 zvjezdasta anisa
  • 1 štapić cimeta
  • 1 stabljika limunske trave
  • 1 naranča
  • 1 žlica mekanog smeđeg šećera
  • 1 žličica ukiseljenog đumbira
  • 2 žlice đumbirovog sirupa
  • 1 gaza

Priprema:

  1. U gazu stavite kardamom, klinčić, anis i prepolovljeni štapić cimeta.
  2. Stabljiku limunske trave malo protrljate i zgnječite kako bi pustila svoju aromu i dodajte ostalim začinima u gazu.
  3. Začine čvrsto zavežite i krenite na daljnju pripremu.
  4. Ogulite naranču, a plod narežite na 5 do 6 kriški.
  5. Nasjeckajte ukiseljeni đumbir.
  6. Ulijte vino u lonac i zagrijavajte ga na laganoj vatri.
  7. Dodajte gazu sa začinima, narančinu koru i narezani plod naranče.
  8. Dodajte smeđi šećer, ukiseljeni đumbir i đumbirov sirup.
  9. Pustite da vino zakuha i kuhajte ga još 5 minuta.

Najbolji način za posluživanje kuhanog vina je u staklenim šalicama ili čašama. Kuhano vino se tradicionalno poslužuje na Božić, a mi ga volimo konzumirati tijekom cijele zime jer grije i liječi!

Vezani sadržaj:

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Očistite organizam i osnažite tijelo ovim ukusnim juhama

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Najnovije

Najčitanije