Trikovi u zadnji čas: Kako ispeći savršenu božićnu puricu
Postoje ona određena jela koja se jednostavno moraju naći na blagdanskom stolu. Sarma je svakako među traženom božićnom robom, ali glavna zvijezda svakog božićnog stola je sočna, hrskava i ukusna purica. Nažalost, toliko obožavanu puricu je često teško za ispeći pravilno. U pomoć tu uskače food bloger Vedran Bošković, autor bloga Začinjeno s ljubavlju, koji otkriva sve savjete kako ispeći onu savršenu božićnu puricu.
Svima je poznata scena iz kultnog božićnog filma “Najluđi Božić” u kojoj se cijela obitelj okupi oko uređenog blagdanskog stola, velika purica stiže na stol, a glava obitelji, uz ozarena lica ostatka obitelji, kreće rezati puricu. Puf, ona se samo ispuše i svi prisutni su prisiljeni jesti isušenu puricu bez okusa. Ne želite da vam se to dogodi? Uz naše savjete za to nema šanse.
Kako začiniti puricu?
Nakon kupnje purice, prvi korak jest začiniti istu. Bošković ističe kako prije pečenja je potrebno puricu dobro posoliti i popariti, kako izvana tako i iznutra.
“Ono što ja još radim jest da sitno nasjeckam svježi timijan i ružmarin te ga pomiješam s omekšalim maslacem te njega utrljam ispod kože purice. Tako će meso u pečenju dobiti dodatnu vlažnost, ali i divne okuse i mirise”, objasnio je Bošković.
S čime napuniti puricu?
Nakon što začinimo puricu, vrijeme je da ju napunimo. Neki puricu pune jabukama, drugi rade posebne nadjeve, poput Boškovića koji nam je otkrio svoj recept.
“Za punjenje bih predložio sljedeće: stari kruh/pecivo (3 žemlje), 2 jaja i 100 ml mlijeka pomiješajte kako bi se kruh natopio. Na maslac ispržite češnjaka i pola glavice luka. Na luk dodajte sjeckanu pureću jetricu (200 g), sol, papar i peršin, 100 ml temeljca i 100 ml bijelog vina. Reducirajte, prohladite te dobro pomiješajte s kruhom. Nadjev je spreman”, savjetuje Bošković.
Koliko dugo i na kojoj temperaturi peći puricu?
Vječno pitanje koje se postavlja je “Koliko dugo peći puricu?” kako bi ona ispala sočna, ali ne i prepečena. Bošković ističe kako je pravilo da je za svaki kilogram mesa potrebno okvirno oko 30 minuta pečenja.
“Dakle, ako nam je purica teška 4 kilograma, onda je to 2 sata pečenja. Pećnica neka bude zagrijana na 180 stupnjeva i tako ju pečemo prvi sat, a zatim spustimo temperaturu na 140 stupnjeva i pečemo još jedan sat. Tako nam se meso neće isušiti nego ostati sočno, a koža će biti hrskava.”
U nastavku Bošković naglašava kako je najčešća greška prilikom spremanja purice previsoka temperatura. Puretina je, kako objašnjava, poprilično nježno meso koje se dosta lako može isušiti na visokoj temperaturi. Dodatno savjetuje da meso ostavimo da se “odmori” 10-15 minuta kako bi se sokovi stabilizirali te tek onda ga početi rezati.
“Kao prilog definitivno je najbolje poslužiti mlince koje ste malo začinili s masnoćom od pečenja. Naravno, da ni pečeni krumpir nije greška. I zdjela zelene salate obavezno”, za kraj savjetuje Bošković i naglašava kako je sporo pečena purica, uz sočne mlince i zelenu salatu njegova najdraža kombinacija. Dobar tek!
Recept za božićnu puricu
Ovdje pronađite recept za božićnu puricu
Najnovije
Najčitanije
-
Recept dana
Čokoladni kolač s datuljama i orasima
1 h12345 -
Recept tjedna
Juneći gulaš s krumpirom
1 h12345 -
Recept mjeseca
Tjestenina s brokulom
30 min12345