Blagdanski stol diljem svijeta: Što se jede za Božić?
Običaji i tradicija diljem svijeta su zaista raznoliki, ali jedna nas stvar ujedinjuje, a to je ljubav prema hrani. Božić je postao prilika za kušanje raznovrsne hrane koju nemamo prilike konzumirati tijekom godine.
A koje sve delicije pripremaju za vrijeme blagdana u ostalim zemljama svijeta, saznajte u nastavku!
Njemačka
Nijemci za Božić rade kuću od medenjaka ukrašenu šarenim bombonima, slatkišima i šećerom u prahu. Pečena guska i dimljena kobasica su im omiljeni obrok, a od priloga najčešće jedu krumpir, kupus, mrkvu i kisele krastavce.
Kako pripremiti mekane i sočne germknedle kod kuće?
Švedska
Na Badnjak Šveđani jedu školjke, haringe, kavijar, grah i razne sireve. Na Božić švedskim stolom dominiraju božićna kuhana šunka s glazirana jajima, krušnim mrvicama i senfom. Tijekom blagdana, Šveđani vole piti kuhano vino.
Portugal
Portugalci jedu u ponoć, s Badnjaka na Božić, sušeni bakalar s kuhanim krumpirom. Portugalski blagdanski stol obiluje kolačima, ušećerenom tjesteninom i slatkom, ljepljivom mješavinom oraha, meda i grožđica, poznatijom kao formigos.
Italija
Talijani vole imati niz od nekoliko sljedova koji se uglavnom sastoje od tjestenine, pečenog mesa, salate, pudinga, sira, voća, čokolade, vina i rakije.
Norveška
Norveški božićni obrok uključuje janjeća rebarca i ovčju glavu. Gurmani tvrde da prvo treba pojesti uho i oči s glave. Mozak kuhaju ili prže i jedu zasebno. Njihov blagdanski stol također uključuje bakalar, svinjske kotlete, božićnu mesnu štrucu i razne kobasice.
Velika Britanija
Britanci vole miješati okuse pa jaja i slaninu stavljaju slojevito na bazu od božićnog pudinga i pite.
Rusija
Rusi, u vrijeme božićnih blagdana, na svom stolu obavezno imaju knedle od mesa, razne kolače i slatke i slane pite.
Češka
Tradicionalno blagdansko jelo Čeha uključuje riblju juhu, salatu, jaja i šarana.
Finska
Tradicionalna božićna večera sastoji se od makarona, repe, mrkve i krumpira, sa šunkom ili puretinom. Miješana plata mesa i ribe je također popularna. Nakon tradicionalnog obroka Finci odlaze u saunu, a potom na groblje u posjet najmilijima.
Latvija
Božićna večera u Latviji ne može proći bez graška u umaku od pancete, kobasica, kupusa i slatke pite za desert.
Portoriko
Svinjetina, poznata kao lechón, je nacionalno jelo Portorika. Priprema se na ražnju na otvorenom do 2 sata ujutro. Liker od jaja im je omiljeno piće, a pripremaju ga od jaja, kokosovog mlijeka, kondenziranog mlijeka i ruma.
Jamajka
Jamajčani za Božićnu večeru pripremaju grašak, rižu, piletinu, goveđi rep i meso koze.
SAD
Amerikanci tradicionalno na Božić jedu gusku ili purana uz dodatak raznovrsnog povrća i umaka. Za deserte najčešće jedu pite od jabuke ili bundeve.
Što je to eggnog i zašto biste ga trebali isprobati ovog Božića?
Japan
Na japanskom stolu se najčešće nalazi pečena piletina, šampanjac i torta.
Grenland
Božićna večera na Grenlandu uključuje morske ptice nalik pingvinima zamotane u kožu tuljana.
Australija
Božićne delicije za Božić, nalikuju onima usred ljeta. Australci vole jesti odreske pečene na roštilju, a za desert sladoled ili voćni sorbet.
Južna Afrika
Božić u Južnoj Africi ne može proći bez pečene purice i brojnih bogatih priloga.
Vezani sadržaj:
- Evo zašto će vas božićna torta s vinom bez dodatnog šećera oduševiti!
- Napravite najbolje kuhano vino po receptima Jamieja Olivera i Gordona Ramseya!
Najnovije
Najčitanije
-
Recept dana
Salata od mahuna, rajčice i kozica
30 min12345 -
Recept tjedna
Juneći gulaš s krumpirom
1 h12345 -
Recept mjeseca
Salata od pečenog slanutka s feta sirom
30 min12345