Balans prirode i znanosti za zdravlje
Lepicol za zdravlje crijeva
Lepicol je posebno formuliran za održavanje zdravlja crijeva i kao pomoć kod već nastalih probavnih smetnji, a sadrži kombinaciju 3 sastojka: vlakna, prebiotike i probiotike ("dobre" bakterije). Ovi sastojci istovremeno djeluju na održavanje i/ili poboljšavanje rada probavnog sustava, a njihov sinergijski učinak daje puno bolje rezultate, nego kada se uzimaju odvojeno. Svi sastojci imaju blago djelovanje na probavni sustav, a tijelo ih ne apsorbira. Prema tome, Lepicol je pogodan za redovnu, svakodnevnu uporabu.
Vlakna
Ljuske sjemena indijskog trputca (psyllium) daju vlakna koja osiguravaju njihov odgovarajući udio u prehrani. Ljuska trputca je vlakno koje zadržava vodu, te se njezinom apsorpcijom stolici daje volumen. To potiče stjenku crijeva na rad, te glatko i brzo kretanje tvari, što tijelu pomaže da efikasnije djeluje. Vlakno koje zadržava vodu također povećava prisutnost "dobrih" bakterija u crijevima. Ljuske sjemena indijskog trputca (psyllium) apsorbiraju tekućinu u iznosu svoje mnogostruke težine. Kada se ljuskama trputca doda voda, stvara se meka želatinozna tvar, a sadržaj se može lako kretati kroz crijeva. Ljuska trputca nije abrazivna i stoga je idealna za osjetljive crijevne stjenke.
Jeste li znali?
EFSA (Europska agencija za sigurnost hrane) preporuča unos oko 25g vlakana dnevno. Istraživanja su pokazala da većina ljudi ne unosi niti polovicu preporučene količine!
Svakodnevno konzumiranje psyllium vlakana dovodi do lakog i redovitog pražnjenja crijeva, sprječava se pojava zatvora, a u manjim količinama pomaže i kod proljeva (apsorbiraju vodu, pa stolica postaje kompaktnija).
Nekoliko istraživanja je pokazalo da mogu pomoći kod simptoma iritabilnog kolona i regulirati razinu kolestrola u krvi (10 grama psyllium sjemenki na dan smanjuje razinu kolesterola za oko 5%).
Psyllium vlakna daju prirodan osjećaj sitosti, pa se često koriste kod dijete i u pripravcima za reguliranje tjelesne težine.
Prebiotici
Inulin i fruktooligosaharidi (FOS) u Lepicolu su dijetalna vlakna, 100% biljnoga podrijetla.
Oni su neprobavljivi sastojci hrane koji pozitivno djeluju na organizam, selektivno stimulirajući rast i aktivnost probiotika, hrana su "dobrim" bakterijama (Lactobacillus i Bifidobacterium).
Njihova razgradnja započinje u debelom crijevu. Probiotici ih fermentiraju u octenu, mliječnu, maslačnu i propionsku kiselinu. Time se povećava kiselost u crijevima, smanjuje apsorpcija jetrenih toksina i povećava apsorpcija minerala za oko 20% (osobito kalcija, magnezija i željeza). Zbog povećane kiselosti i proizvodnje spojeva s antibakterijskim djelovanjem "dobre" bakterije potiskuju rast patogenih bakterija i kvasaca.
Jeste li znali?
Kombinacija bifidobakterija i inulina značajno sprječava nastajanje prekancerogenih lezija debelog crijeva, koje su indikacija za razvoj raka debelog crijeva (Rowland i sur., 1998)
Istraživanja su pokazala da razgradnjom inulina i FOS-a ne dolazi do porasta razine šećera i inzulina u krvi, pa se preporučuju i dijabetičarima. Isto tako, inulini i FOS pomažu u normaliziranju razine triglicerida i kolesterola u krvi, postepeno snižavaju razinu masnoća u krvi i smanjuju vjerojatnost kardiovaskularnih oboljenja.
Zbog izuzetnog sinergijskog učinka probiotika i prebiotika (puno boljeg nego kada se konzumiraju odvojeno) je i nastao pojam sinbiotik (prebiotik+probiotik).
Probiotici - "dobre" bakterije
Naša crijeva sadrže i "dobre" i "loše" bakterije, koje se stalno natječu, a u idealnom slučaju postiže se povoljna ravnoteža. Tu ravnotežu može poremetiti unos štetnih tvari, terapija antibioticima, stres, povišena temperatura i drugi faktori. Dodatni unos probiotičkih bakterija putem hrane ili dodataka prehrani je važan dio pomoći unutrašnjosti crijeva da ostane stabilna.
Probiotici su, prema WHO (Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji), živi mikroorganizmi, tzv. "dobre" bakterije, koje u adekvatnoj količini, imaju povoljne učinke na naše zdravlje (kod proljeva, konstipacije, alergija, karcinoma, infekcija mokraćnog sustava, te drugih stanja i bolesti).
Kulture probiotika u Lepicolu su: Lactobacillus acidofilus PXN 35, Lactobacillus rhamnosus PXN 54, Lactobacillus bulgaricus PXN 39, Lactobacillus plantarum PXN 47 i Bifidobacterium bifidum PXN 23.
Istraživanja su dokazala da određeni sojevi Lactobacillus i Bifido bakterija povećavaju količinu antitijela u organizmu, čime potiču imunosni odgovor, poboljšavaju apsorpciju kalcija, sudjeluju u sintezi vitamina, utječu na sniženje razine nepovoljnog LDL kolestrola i uravnotežuju LDL i HDL kolestrola, zaustavljaju rast potencijalno patogenih organizama, uključujući i potencijalno kancerogene.
Konzumirajući Lepicol za zdravlje vaših crijeva, pomažete cjelokupnom organizmu.
Eksluzivni zastupnik za Srednju i Istočnu Europu:
LUCAS INTERTRADE d.o.o.
Ilica 89
10000 Zagreb
tel: 01/3771 378
www.lucas-int.hr
Najnovije
Najčitanije
-
Recept dana
Salata od mahuna, rajčice i kozica
30 min12345 -
Recept tjedna
Juneći gulaš s krumpirom
1 h12345 -
Recept mjeseca
Salata od pečenog slanutka s feta sirom
30 min12345