Žene i muškarci: tko se bolje hrani?
Muškarci jedu meso, a žene povrće
Nova američka studija s više od 14 000 ispitanika potvrđuje mišljenje kako muškarci preferiraju hranu životinjskog, a žene hranu biljnog podrijetla. Postoje i iznimke: muškarci više vole šparoge, prokulicu i grašak; žene više vole jogurt i jaja. Što se tiče zdravstvene ispravnosti, muškarci su skloniji riziku i ne plaši ih nedovoljno pečeno meso ili sirova jaja.
Trenutno se vrlo malo zna o tome kakav stav muškarci imaju o hrani i prehrani odnosno kako doživljavaju povezanost prehrane i zdravlja. Brojni članci o muškom zdravlju ističu osobine koje se povezuju s muževnošću (npr. neranjivost, sklonost riziku), a predstavljaju čimbenike koji negativno utječu na životne navike od značaja za zdravlje.
Cilj istraživanja objavljenog u časopisu Social Science Medicine bio je otkriti kakav stav o prehrani imaju Britanci (u istraživanju su sudjelovali muškarci svih dobnih i socio-ekonomskih skupina). Uočene su dvije glavne prepreke pravilnoj prehrani: cinizam naspram vladinih programa za unapređenje zdravlja opće populacije te neprihvaćanje zdrave hrane zbog neprivlačnog okusa i zbog toga što je takva hrana nedovoljno zasitna.
Jedno drugo istraživanje pokazalo je kako žene s godinama teže održavaju razinu mišićne mase od muškaraca.
Znanstvenici su proučavali kojom brzinom dolazi do gubitka mišićne mase starenjem u muškaraca i žena. U istraživanju je sudjelovalo 13 muškaraca i 16 žena dobi između 65 i 80 godina. Unatoč jednakoj prehrani, rezultati su pokazali da postoji razlika u sintezi mišićnih proteina između spolova. Čini se da muškarci lakše pretvaraju proteine iz hrane u mišiće od žena, stoga se ženama savjetuje da kako stare povećaju unos proteina.
Najnovije
Najčitanije
-
Recept dana
Salata od mahuna, rajčice i kozica
30 min12345 -
Recept tjedna
Juneći gulaš s krumpirom
1 h12345 -
Recept mjeseca
Salata od pečenog slanutka s feta sirom
30 min12345