Ovo su namirnice s najduljim rokom trajanja
Neka hrana prirodno ima dug rok trajanja, a ako se pravilno skladišti, može ostati svježa mjesecima ili godinama. Ostala hrana može se brzo pokvariti, obično zbog visokog udjela ulja i/ili vlage i može trajati duže jedino ako je osušena ili na neki način konzervirana.
U svim slučajevima, procijenjeni rok trajanja odnosi se na hranu pohranjenu na sobnoj temperaturi ili malo hladnijoj, ne u hladnjaku ili zamrzivaču. No, oboje će značajno produžiti životni vijek većine artikala. Imajte na umu da će vlaga i visoke temperature skratiti životni vijek većine namirnica i da hrana ima tendenciju mijenjati boju, teksturu i/ili okus s vremenom.
Krumpir
-
rok trajanja: 2 do 5 tjedana
Ako se čuva na hladnom, suhom i tamnom mjestu, vrste poput crvenog i Yukon Gold krumpira može trajati 2 do 3 tjedna. Veći bijeli krumpiri mogu trajati 3 do 5 tjedana. Slatki krumpir ima otprilike isti rok trajanja. Međutim, nemojte ih skladištiti zajedno s lukom. Iako se odlično slažu u kuhanju, ali dok su sirovi svaki ispušta plinove i vlagu zbog kojih bi se drugi mogao brže pokvariti.
Luk
-
rok trajanja: 1 do 2 mjeseca
Kao i krumpir, luk čuvajte na hladnom, suhom i tamnom mjestu za maksimalnu dugotrajnost. I, kao što smo naveli ranije, nemojte ih spremati s krumpirom jer će se oboje brže pokvariti.
Kikiriki
-
rok trajanja: 1 do 2 mjeseca
Kikiriki u ljusci, posebno kada se čuva na hladnom i suhom, ostat će savršen u smočnici čak dva mjeseca.
Zimska bundeva
-
rok trajanja: 1 do 3 mjeseca
Različite vrste zimskih tikvica s debelom korom, uključujući butternut, špageti, žir tikvu, kabochu i zelenu bundevu, smatraju se najtrajnijim svježim povrćem.
Jabuke
-
rok trajanja: 5 dana do 6 mjeseci
Jabuke koje se drže u zdjeli za voće na sobnoj temperaturi općenito će trajati pet do sedam dana. Međutim, ako se čuvaju na vlažnom mjestu na temperaturi od -1°C do od 4°C, mogu ostati svježe čak šest mjeseci.
Čaj
-
rok trajanja: 6 do 12 mjeseci nakon isteka roka na pakiranju
Osušeni listovi čaja, neovisno jesu li u zatvorenoj posudi ili u vrećicama čaja (u neotvorenoj kutiji), mogu lako trajati godinu dana ili više ako nisu izloženi vlazi. Ipak, čaj s vremenom gubi okus.
Mlijeko u prahu
-
rok trajanja: 1 do 1.5 godine
Boja, tekstura ili okus mlijeka u prahu mogu se promijeniti kako stari, ali ono će i dalje biti savršeno upotrebljivo i sigurno najmanje 18 mjeseci.
Sušena govedina
-
rok trajanja: 1 do 1.5 godine
Sušena govedina napravljena je da dugo traje kao hrana u divljini i na dugim putovanjima. Nije masna, suha i slana, sve su to kvalitete koje doprinose njegovoj sposobnosti da dugo ostane jestiva.
Konzervirano voće i povrće
-
rok trajanja: 1 do 2 godine nakon isteka roka na pakiranju
Konzerviranje je izuzetno učinkovito sredstvo za očuvanje hrane. Općenito govoreći, ako se konzervirana hrana ne izlaže jakoj toplini, njen bi sadržaj trebao ostati dobar dvije godine ili više. Čuvajte se, međutim, oštećenih limenki ili onih s natečenim vrhom, što može ukazivati na prisutnost bakterija unutra.
Suha tjestenina
-
Rok trajanja: 1 do 2 godine nakon isteka roka na pakiranju
Napravljena samo od pšenične krupice i vode, zatim temeljito osušena, ova tjestenina je prilično neuništiva. Za razliku od svježe tjestenine, koja obično sadržava jaja, mnogo je kvarljivija i uvijek je treba čuvati u hladnjaku.
Bujon kocke
-
Rok trajanja: 2 godine
Kisik i vlaga su neprijatelji ovih korisnih malih kockica instant juhe ili temeljca. Čuvajte ih na suhom i dobro zatvorene, a 24 mjeseca je vjerojatno minimum koji će trajati.
Maslac od kikirikija
-
Rok trajanja: 2 godine
Neotvorena staklenka maslaca od kikirikija trebala bi stajati dulje od nekoliko godina na sobnoj temperaturi, ali s vremenom će se ulje odvojiti, maslac od kikirikija bi se mogao osušiti, a okus bi mogao izblijediti. Dvije godine su vjerojatno maksimum za najbolju kvalitetu.
Tamna čokolada
-
Rok trajanja: 2 do 5 godina
Budući da mliječna čokolada sadrži mlijeko, pokvarit će se brže od čokolade s visokim udjelom kakaovca i malo ili bez mlijeka. Tople temperature su neprijatelji tamne čokolade, i dok bi trebala trajati nekoliko godina na temperaturama do oko 23°C, izdržat će čak pet godina ako je termometar između 15°C i 18°C.
Čokolada izložena visokim temperature mogu razviti bijele mrlje, ali one su bezopasne i ne utječu na okus.
Konzervirana tuna
Rok trajanja: 3 do 5 godina nakon isteka roka na pakiranju
Tuna je otporna riba i dobro podnosi konzerviranje. Za optimalan okus i teksturu, nemojte ga držati dulje od pet godina nakon datuma kojeg je na pakiranju naveo proizvođač.
Suhi grah
Rok trajanja: neodređeno
Osušeni grah je gotovo neuništiv ako se drži na suhom, iako počinje gubiti vlažnost nakon godinu ili dvije. Kako stare, bit će im potrebno dulje vrijeme prethodnog namakanja i/ili kuhanja da postanu mekani.
Med
Rok trajanja: neodređeno
Iako se med često prodaje s datumom roka trajanja (obično negdje između dvije i pet godina od trenutka kada je pakiran), to je zato što s vremenom može potamniti i formirati kristale šećera. Iako nije opasno, nekim potrošačima može biti nelagodno vidjeti takav proizvod. Čisti 100% nerazrijeđeni med u neotvorenoj staklenci (čuvan daleko od topline) i dalje će biti jestiv godinama, desetljećima pa čak i generacijama.
Žestoka pića
Rok trajanja: neodređeno
Svatko zna da vino može dugo trajati, ponekad je sve bolje kako stari. Ali, vino se također može brzo pokvariti zbog izlaganja ekstremnoj vrućini ili hladnoći, oksidacije kroz nepropusne čepove i samo prirodne evolucije njegovih kemijskih sastojaka tijekom vremena.
No, to nije priča sa žestokim pićima. Neotvorene boce alkoholnih pića gotovo su nepromjenjive. Čuva ih visok udio alkohola. Jedina iznimka su neki slatki likeri, iz kojih će se, kako godine prolaze, dio šećera istaložiti, stvarajući kristale i ostaviti liker nešto manje slatkim.
Bijela riža
Rok trajanja: neodređeno
Smeđa riža možda je zdravija, ali ima visok udio ulja pa se može pokvariti za nekoliko mjeseci, dok će bijela riža, ako je držite na suhom, trajati zauvijek. Jedini mogući problem, osim vlage, je iznenadna pojava sitnih crnih kukaca među zrnima riže.
To su rižini žišci ili stjenice od brašna koji mogu dospjeti u pakiranje kroz mikroskopske otvore ili su njihova jajašca požnjevena zajedno sa samom rižom. Pohranjivanje riže u temeljito osušene hermetičke posude spriječit će njezin ulazak. Ako ih primijetite, rižu odmah bacite.
Vezani sadržaj:
- Otkrivamo koliki je zapravo rok trajanja određenih namirnica!
- 4 posljedice konzumiranja bijele riže koje bi vas mogle iznenaditi
- Koju hranu možete jesti nakon isteka roka trajanja?
Najnovije
Najčitanije
-
Recept dana
Salata od mahuna, rajčice i kozica
30 min12345 -
Recept tjedna
Juneći gulaš s krumpirom
1 h12345 -
Recept mjeseca
Salata od pečenog slanutka s feta sirom
30 min12345