Blagodati parnih kupelji
Kategorija: Obitelj i dom
Nekoliko korisnih savjeta
- Za parnu kupelj odvojite najmanje sat i pol.
- Ako se bavite nekom sportskom aktivnošću, koristite parnu kupelj samo pola sata nakon završetka.
- Prije odlaska u parnu kupelj nemojte piti alkohol i nemojte ulaziti gladni ili puna želuca, jer i jedno i drugo stanje previše opterećuje krvotok.
- Prije parne kupelji skinite sav nakit, uklonite šminku i istuširajte se. Prije ulaska preporučuju se Kneippove kupke (uz topla stopala lakše ćete se znojiti).
- U parnoj kupelji morate biti goli, pa prije ulaska skinite kupaći kostim. Vodom iz crijeva isperite mjesto gdje ćete sjesti. Isto napravite i prije izlaska.
- U parnoj kupelji ostanite 10 do 20 minuta (profesionalci si mogu dopustiti i 25 minuta) ili uvažite signale koje vam tijelo šalje te kabinu napustite i prije.
- Nakon faze znojenja nipošto nemojte propustiti ohlađivanje, koje u pravilu mora trajati koliko i boravak u sauni, dakle od osam do 15 minuta.
- Nakon izlaska iz saune rashladite se na hladnom zraku, pod hladnim tušem, samomasažom ledom ili postupnim uranjanjem u bazen s hladnom vodom.
- Nakon faze ohlađivanja ciklus se može ponoviti još najviše dva puta po istom rasporedu.
- Nakon završene procedure preporučuje se 20 do 30 minuta relaksacije. Zatim tijelo i lice dobro namažite mlijekom, uljem ili kremom za vlaženje kože.
- Nakon parne kupelji izbjegavajte bilo kakve sportske i rekreacijske aktivnosti, jer biste u protivnom mogli ozbiljno opteretiti krvotok.
- Nakon parne kupelji nije preporučljivo otići u solarij niti upotrebljavati sredstva za pranje, jer je koža posebno osjetljiva.
- Žeđ nakon parne kupelji utažite isključivo negaziranom mineralnom vodom i prirodnim voćnim sokovima, a eventualnu glad laganom salatom od voća ili povrća.
- Moguće je kombinirati aroma parnu kupelj s finskom saunom, ali poštujući fazu ohlađivanja nakon korištenja jedne od njih. Također se ne smije prekoračiti brojka od tri ulaska.
Izvor:
vasezdravlje.com
Najnovije
Najčitanije
-
Recept dana
Salata od mahuna, rajčice i kozica
30 min12345 -
Recept tjedna
Juneći gulaš s krumpirom
1 h12345 -
Recept mjeseca
Salata od pečenog slanutka s feta sirom
30 min12345