Opasne vodene životinje
Ribe
Trovanje ribama može se dogoditi nakon konzumiranja ribe kao hrane (ciguatera toksin) i ubodom ribe koja preko svoje bodlje prenosi otrov (golub, morski pauk, škarpina). Otrov je složenog sastava, a najvećim dijelom načinjen je od proteina, termolabilan je i nestabilan promjenom pH vrijednosti. Ubodi riba nisu česti pa iako se pojavljuje intenzivna bol, koja se ne smije zanemariti, otrovanje i nije tako teško kako upućuju prvobitni simptomi. Ipak, ubodi se ne smiju olako shvatiti zbog mogućnosti razvijanja ozbiljnih sekundarnih infekcija.
U krvi jegulje, ugora i murine postoji otrov, ihtiokemotoksin, koji se inaktivira kuhanjem i pečenjem. Treba paziti da krv tih riba ne dođe u dodir sa sluznicama, kao i da se ne jedu sirovi dijelovi. Djelovanjem otrova pojavljuju se simptomi mučnine, povraćanja, pojačane salivacije i opće slabosti. U težim slučajevima dolazi do dišnih smetnji, paralize i smrti. Osim toga, za murinu je poznato da je vrlo agresivna i da voli ugristi. Istraživanja su pokazala da se ugrizom ne ispušta nikakav otrov, već da je ugriz snažan, bolan i rane teško zarastaju uz veliku mogućnost sekundarne infekcije.
Najnovije
Najčitanije
-
Recept dana
Salata od mahuna, rajčice i kozica
30 min12345 -
Recept tjedna
Wok od junetine, mahuna, paprike i...
30 min12345 -
Recept mjeseca
Salata od pečenog slanutka s feta sirom
30 min12345