Celijakija, bolest s više lica
Ne prekidati bezglutensku dijetu
No, dr. Kolaček upozorava da to nije čudno jer samo 30 do 40 posto bolesnika s celijakijom ima simptome bolesti dok kod ostalih nema pravih simptoma, ali je tanko crijevo ipak oštećeno i u kasnijoj dobi može dovesti čak do neke zloćudne bolesti. To je osobito opasno kod srodnika osoba s celijakijom koji su je genetski naslijedili te kod onih bolesnika koji su prekinuli bezglutensku dijetu.
Dr. Kolaček naglašava da gluten iz žitarica zapravo djeluje alergijski i uništava sluznicu tankog crijeva, odnosno ta tvar iz žitarica kod takvih osoba značajno smanjuje površinu crijeva, što znači da se zbog toga smanjuje mogućnost apsorpcije hranjivih tvari iz hrane, a onda se javljaju svi ranije rečeni problemi. Primjerice, pacijenti mogu imati rijetke i svijetle stolice koje nastaju zbog nakupljanja nerazgrađenih i neapsorbiranih hranjivih tvari, prije svega masti i ugljikohidrata. Objašnjava da je naše crijevo zapravo vrlo veliko, a kad bi se u potpunosti izravnalo, moglo bi biti veličine teniskog igrališta. Naime, u veličinu crijeva nije uključena samo njegova dužina nego i svi nabori, resice i mikroresice.Sve je to potrebno samo zato da se poveća površina crijeva i mogućnost upijanja hranjivih tvari iz hrane.
Najnovije
Najčitanije
-
Recept dana
Čokoladni kolač s datuljama i orasima
1 h12345 -
Recept tjedna
Juneći gulaš s krumpirom
1 h12345 -
Recept mjeseca
Tjestenina s brokulom
30 min12345