Celijakija, bolest s više lica
Skuplja, ali učinkovita hrana
Zbog toga je dobro prije kupnje određenog proizvoda vidjeti, primjerice u deklaraciji je li istaknuto da proizvod ne sadrži gluten. S obzirom na to da Hrvatsko društvo za celijakiju dobro surađuje s proizvođačima hrane, na njihovoj internetskoj stranici mogu se dobiti podaci odnosno popis hrane koja se prodaje na hrvatskom tržištu i ne sadrži gluten. Tu se također mogu naći i recepti za pripremu bezglutenskih jela. Istina, takva je hrana skuplja od istih proizvoda koji sadrži gluten, ali to je jedina učinkovita obrana od celijakije, upozoravaju stručnjaci.
Dr. Kolaček kaže da kod bezglutenske dijete nema varanja po sistemu malog ili većeg smanjenja namirnica s glutenom jer će njegova i najmanja količina uništavati i dalje tanko crijevo te prouzročiti probleme za bolesnika. Nepridržavanjem bezglutenske prehrane pacijent može ne samo imati već prije spomenute zdravstvene probleme, nego se mogu razviti i razne zloćudne bolesti.
Naime, kod celijakije češći je rak tankog crijeva, jednjaka i ždrijela, a istraživanja su dokazala da je opasnost za njihov razvoj izjednačena kao i kod ostalog stanovništva ako se pacijent pridržava bezglutenske dijete. Za bolesnike je dobro da u početku svakih šest mjeseci, a potom jednom godišnje obave kompletni gastroenterološki pregled, kaže dr. Kolaček.
U svakom slučaju, celijakija je očito sve prisutnija u stanovništvu, no problem je što se na nju uglavnom ne posumnja nego se pacijenti podvrgavaju raznim teškim pretragama, godinama imaju probleme i nerijetko bolove prije postavljanja konačne dijagnoze. Naravno, u međuvremenu uzimaju i brojne lijekove koji također nemaju nikakvog učinka, jer kao što kaže dr. Kolaček, jedini spas je izbaciti gluten.
Najnovije
Najčitanije
-
Recept dana
Čokoladni kolač s datuljama i orasima
1 h12345 -
Recept tjedna
Juneći gulaš s krumpirom
1 h12345 -
Recept mjeseca
Tjestenina s brokulom
30 min12345