Trovanje hranom i vodom
Savjeti
- Ne kupujte hranu oštećene ambalaže.
- Prije pripreme temeljito operite ruke vodom i sapunom, kao i hranu i pribor kojim se služite pri pripremi jela.
- Kuhajte hranu dovoljno dugo.
- Prije skladištenja uvijek provjerite rok uporabe. Jednom odmrznuto meso nipošto nemojte ponovno zamrzavati. Ostatke hrane vratite u hladnjak najdulje dva sata nakon serviranja.
Treća vrsta trovanja hranom potencijalno je smrtonosna, a riječ je o konzumiranju hrane koja je zagađena sporama bakterije Clostridium botulinum koja proizvodi toksin. Botulinum toksin može se naći u konzerviranoj hrani, a simptomi trovanja nastaju 12 do 36 sati nakon konzumiranja. Javlja se glavobolja, zamućen vid ili dvoslike, slabost mišića, pa i paraliza. Ovo je trovanje najčešće povezano s konzumiranjem neispravnih konzervi.
Liječenje svih spomenutih vrsta trovanja hranom uglavnom je dijetalni režim prehrane kojem je cilj čajem i slanim juhama nadoknaditi izgubljenu tekućinu i elektrolite, a samo u težim slučajevima moraju se nadomjestiti infuzijom. Prevencija trovanja hranom je jako važna i sastoji se u higijenskom rukovanju živežnim namirnicama.
Najnovije
Najčitanije
-
Recept dana
Salata od mahuna, rajčice i kozica
30 min12345 -
Recept tjedna
Juneći gulaš s krumpirom
1 h12345 -
Recept mjeseca
Salata od pečenog slanutka s feta sirom
30 min12345