Trovanje hranom i vodom

Trovanje hranom i vodom

Trovanje hranom i vodom
  • Objavljeno: Petak, 20.02.2009.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Savjeti

  • Ne kupujte hranu oštećene ambalaže.
  • Prije pripreme temeljito operite ruke vodom i sapunom, kao i hranu i pribor kojim se služite pri pripremi jela.
  • Kuhajte hranu dovoljno dugo.
  • Prije skladištenja uvijek provjerite rok uporabe. Jednom odmrznuto meso nipošto nemojte ponovno zamrzavati. Ostatke hrane vratite u hladnjak najdulje dva sata nakon serviranja.

Treća vrsta trovanja hranom potencijalno je smrtonosna, a riječ je o konzumiranju hrane koja je zagađena sporama bakterije Clostridium botulinum koja proizvodi toksin. Botulinum toksin može se naći u konzerviranoj hrani, a simptomi trovanja nastaju 12 do 36 sati nakon konzumiranja. Javlja se glavobolja, zamućen vid ili dvoslike, slabost mišića, pa i paraliza. Ovo je trovanje najčešće povezano s konzumiranjem neispravnih konzervi.

Liječenje svih spomenutih vrsta trovanja hranom uglavnom je dijetalni režim prehrane kojem je cilj čajem i slanim juhama nadoknaditi izgubljenu tekućinu i elektrolite, a samo u težim slučajevima moraju se nadomjestiti infuzijom. Prevencija trovanja hranom je jako važna i sastoji se u higijenskom rukovanju živežnim namirnicama.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Vodič za detoksikaciju

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop

Najnovije

Najčitanije