Upale grla - olako zarađena bol u ždrijelu

Upale grla - olako zarađena bol u ždrijelu

Upale grla - olako zarađena bol u ždrijelu
  • Objavljeno: Srijeda, 22.07.2009.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Osjetljivo grlo

Ljeti kada su temperature zraka povišene organizam je izložen opasnostima od smanjenja količine tjelesne tekućine, odnosno dehidracije. To potvrđuje i jedna od najčešćih rečenica koja se može čuti ljeti: "Osušila su mi se usta, idem nešto popiti". A kada je sluznica usta suha, podložna je negativnom djelovanju virusa ili bakterija.
Druga opasnost za ljetne upale grla su hladna pića i sladoled. Često se može čuti muškarce i žene kako se žale da imaju "osjetljivo grlo". Čak i male promjene temperature u ždrijelu kod njih mogu uzrokovati upalu. Naime, hladan mlaz tekućine može biti svojevrsni "temperaturni šok" za sluznicu toplog ždrijela, pa ona reagira upalom. Najčešće se to događa pušačima, zatim onima koji uzimaju žestoka alkoholna pića te osobama sa smanjenim obrambenim sposobnostima zbog neke druge, sistemske bolesti.
Treća opasnost su gazirana pića. Mjehurići ugljikovog dioksida (CO2) u takvim pićima, mogu svojim podražajima prilikom gutanja mehanički izazvati upalu ždrijela.
Za ljetnih mjeseci vreba još jedna opasnost, a to su klimatizirani prostori. Bez obzira radi li se o uredu, stanu ili automobilu svaki prijelaz iz ugodnog, klimatiziranog prostora s, na primjer, 22°C u onaj topli i neugodan sa 32°C, predstavlja "šok" za organizam. Osim znojenja, tada se prvo pojavljuje promuklost i nakašljavanje, a potom često i upala ždrijela.

Vitashop

Najnovije

Najčitanije