Zarazne bolesti koje se prenose hranom

Zarazne bolesti koje se prenose hranom

Zarazne bolesti koje se prenose hranom
  • Objavljeno: Utorak, 08.07.2008.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Enterohemoragijska infekcija Escherichiom coli(E. coli)

E. coli je samo jedna od mnogih bakterija koja može uzrokovati proljev. Neškodljive vrste ove bakterije se normalno nalaze posvuda u prirodi, uključujući i probavni trakt ljudi i drugih kralježnjaka. E. coli je često uzročnik i probavnih i mokraćnih infekcija. Posebno opasan soj E. coli je enterohemoragijska ili skraćeno EHEC. Prvi soj ove bakterije otkriven je 1982. godine u SAD-u. Od tada se EHEC povezuju s epidemijama nakon konzumiranja nedovoljno pečenog mljevenog mesa, nepasteriziranog jabučnog soka ili jabukovače, salate, salame ili nepasteriziranog mlijeka. Neke epidemije su povezane sa zagađenom bunarskom vodom i neprikladno dezinficiranim bazenima. Ovaj soj E. coli stvara toksine (otrove) po strukturi i učinku slične toksinima šigele (uzročnik proljeva, tj. dizenterije). Ti toksini mogu uništiti sluznicu crijeva, uzrokovati anemiju, grčeve u želucu, krvave stolice i ozbiljne komplikacije nazvane hemolitičko-uremički sindrom (HUS). HUS u konačnici može dovesti do zatajenja bubrega. Djeca su posebno osjetljiva na ovu komplikaciju. Tako je npr. u Sjevernoj Americi HUS najčešći uzrok akutnog zatajenja bubrega u djece. Nosioci ove bakterije su goveda, ali i druge domaće i divlje životinje.

Ptice također mogu biti nosioci ove bakterije. Vrućina uništava EHEC i njegove toksine.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Doručak - recepti za savršen početaka dana

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop

Najnovije

Najčitanije