Zarazne bolesti koje se prenose hranom
Infekcija shigellom
Šigeloza, također nazvana bacilarnom dizenterijom, uzrokuje krvavi proljev, temperaturu, mučninu, povraćanje i grčeve. Četiri šigeleuzrokuju bolest: Shigella dysenteriae, S. flexneri, S. boydi i S. sonnei.
S. dysenteriae tip 1, kao i EHEC, stvara shiga toksin koji može dovesti do hemolitičko-uremičkog sindroma, opasnog po život.
Epidemije šigeloze često se javljaju u tropskim ili umjerenim klimatskim područjima, naročito u uvjetima velikih gužvi i slabe sanitacije kao što je to u izbjegličkim logorima, gdje je osobna higijena slaba. S. sonnei je najčešća vrsta šigele u razvijenim zemljama. Tamo gdje postoji epidemija jedini značajni nosioci su ljudi. Šigele se općenito prenose fekalno-oralnim putem. Kao i EHEC, infektivna doza kod ljudi može biti samo 10 mikroorganizama. Radnici koji rade u kuhinjama, a zaraženi su šigelom mogu uzrokovati epidemije u restoranima.
Tko obolijeva?
- obolijevaju svi ljudi koji su jeli zagađenu hranu (jaja, perad, govedinu, salate od jaja ili tune, mlijeko, jela s mesom, kolače;
- ljudi koji imaju kućne ljubimce.
Simptomi
- proljev (vodenast, a često i krvav u slučaju E. coli, shigelle);
- vrućica (38-39 C);
- mučnina;
- povraćanje;
- bolovi i grčevi u trbuhu;
- slabost (može i ne mora biti prisutna);
- glavobolja (može i ne mora biti prisutna);
Simptomi obično jenjavaju nakon 2-5 dana bez posljedica. Neke bolesti - AIDS, smanjena količina kiseline u želucu, prethodna operacija na želucu i upalna bolest crijeva - čine bolesnika sklonijim težem obliku bolesti.
Koje pretrage može učiniti moj liječnik?
Dijagnoza se postavlja izolacijom uzročnika iz stolice ili zagađene hrane.
Najnovije
Najčitanije
-
Recept dana
Salata od mahuna, rajčice i kozica
30 min12345 -
Recept tjedna
Wok od junetine, mahuna, paprike i...
30 min12345 -
Recept mjeseca
Salata od pečenog slanutka s feta sirom
30 min12345