Zarazne bolesti koje se prenose hranom

Zarazne bolesti koje se prenose hranom

Zarazne bolesti koje se prenose hranom
  • Objavljeno: Utorak, 08.07.2008.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Komplikacije

  • sistemska infekcija;
  • dehidracija.

Kada je potrebno zvati liječnika

Ukoliko se proljev ponovo pojavi i traje više od tjedan dana ili u stolici ima krvi treba otići liječniku. Dojenčad i mala djeca dehidriraju brže nego odrasli pa treba konzultirati liječnika.

Prevencija

  • Prije pripremanja hrane pažljivo operite ruke.
  • Dobro kuhajte govedinu i prerađevine od goveđeg mesa, posebno hamburger.
  • Dobro kuhajte perad i jaja.
  • Temeljito perite voće i povrće, posebno ono koje nećete kuhati.
  • Nemojte piti nepasterizirano mlijeko, sokove i higijenski sumnjivu površinsku vodu.
  • Izbjegavajte kontakt sa zaraženim domaćim i divljim životinjama, uključujući perad, svinje, goveda i kućne ljubimce kao što su kornjače, pse i mačke.
  • Perite ruke, suđe i kuhinjske površine vrućom vodom i sapunom nakon dodira sa sirovim mesom ili peradi.
  • Operite ruke pažljivo nakon mijenjanja dječjih pelena ili čišćenja izmeta životinja.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Isprobajte ove ukusne i sočne poslastice s tikvicama

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop

Najnovije

Najčitanije