Kako usporiti starenje?
Zdravo se hranite
U pogledu prehrane kojom možemo osigurati produljenu mladost, predstavnici "anti-aging" medicine su jedinstveni. U izboru namirnica i načinu pripremanja treba se ugledati na ljude s područja Mediterana. Stoga se preporuča mnogo ribe, povrća, grahorica, žitarica, tjestenine, kruha, voća, mesa peradi, nemasnog sira, jogurta, sirutke, voća, maslinovog ulja te malo ili nimalo crvenog mesa, suhomesnatih proizvoda i životinjskih masnoća, maslaca, vrhnja i punomasnih sirova.
Kada je riječ o soji, preporuka je da svakodnevno treba popiti 1 l mlijeka od soje ili pojesti 50 do 100 g tofua, sira od soje ili jogurta od soje.
U borbi protiv slobodnih radikala, najodgovornijih za starenje, najviše šanse imaju namirnice bogate antioksidansima, vitaminom C i E, beta karotenom, bioflavonoidima, likopenom i selenom.
Vitamina C koji, najviše ima u južnom voću, jabukama, crnom ribizlu, krumpiru i crvenoj paprici. Vitaminom E, bogati su primjerice avokado, orasi, bademi te hladno prešano maslinovo ulje, ulje od pšeničnih klica i suncokreta.
Beta karotena ima u mrkvi, rajčici, zelenom kelju, špinatu, blitvi i marelicama. Nadalje, grožđe, borovnice, kupine, citrusi i soja, bogati su bioflavonoidima, dok likopena najviše ima u rajčici i proizvodima od soka rajčice. Selena pak ima u pivskom kvascu, cjelovitim žitaricama, orasima i morskim plodovima.
Na popisu namirnica protiv starenja, visoko mjesto zauzimaju soja i proizvodi od soje koji sadrže biljni estrogen koji u znatnoj mjeri ublažava posljedice starenja, naročito menopauze, te uz to čini kožu glatkom i elastičnom.
U posljednje vrijeme vrlo visoko kotira i zeleni čaj, izrazito bogat vitaminima i mineralima (6-8 šalica na dan ili u obliku dodatka hrani), kao i tvar koenzim Q10, koji štiti od slobodnih radikala, potiče obnavljanje stanica te "izglađuje" bore... Na popisu namirnica za pomlađivanje je i crveno grožđe i ostalo crveno bobičasto voće, koje sadrži polifenole, sekundarne tvari, i predstavlja izvanredan energetski izvor za naš organizam pa se stoga preporuča svaki dan 1 čaša crvenog vina ili 2 čaše soka od crvenog bobičastog voća. Spomenute tvari ima i u kakau i čokoladi te zelenom čaju.
Najnovije
Najčitanije
-
Recept dana
Salata od mahuna, rajčice i kozica
30 min12345 -
Recept tjedna
Juneći gulaš s krumpirom
1 h12345 -
Recept mjeseca
Salata od pečenog slanutka s feta sirom
30 min12345