6 namirnica koje mogu usporiti starenje nakon 40. godine
Starenje je lijepa stvar, unatoč mišljenju i straha mnogih. Stvaramo sve više uspomena, a dobivamo sve više lekcija. No, ponekad nam može stvarati određene probleme, najviše vezane uz to kako se fizički osjećamo. Naše tijelo prolazi kroz brojne promjene, kako izvana, tako i iznutra, no činjenica je da se starenjem povećavaju i rizici za stvaranje različitih bolesti. Srećom, prema dijetetičarima, postoji hrana koja može usporiti proces starenja, ako ju redovito konzumiramo.
Iako postoji više namirnica koje pomažu usporiti starenje u 50-ima, 60-ima, 70-ima i kasnije, ovoga puta usredotočit ćemo se na one koje su učinkovite nakon što uđemo u četrdesete.
Pistacije
Pistacije nam pomažu u borbi protiv oslobodnih radikala koji napadaju zdrave tjelesne stanice, putem svojih antioksidativnih sposobnosti. "Studija objavljena u časopisu Nutrients otkrila je da pistacije imaju visoku antioksidantivnu sposobnost, s kapacitetom koji se može usporediti s drugom popularnom hranom koja sadrži antioksidanse, uključujući borovnice, šipak, itd.", rekla je dijetetičarka Lauren Manaker za Eat This, Not That.
Podaci pokazuju da šaka pistacija dnevno može pozitivno utjecati na starenje stanica i dugovječnost, a osim toga sadrže lutein, antioksidans karotenoid koji pomaže u održavanju zdravlja očiju.
Losos
Još jedna kvalitetna i zdrava superhrana koja usporava proces starenja je losos, kao i mnoge druge vrste masne ribe. "Losos je izvrstan izvor nemasnih proteina, hranjivog sastojka važnog za održavanje mišićne mase, a posebno je važan za starije odrasle osobe", rekla je dr. Lisa Young. Također je bogat omega-3 masnim kiselinama koje mogu smanjiti rizik od srčanih bolesti.
Jedna studija objavljena u časopisu Neurology otkrila je da su oni u 40-im i 50-im godinama, čija su crvena krvna zrnca sadržavala više razine omega-3 masnih kiselina, imali bolje kognitivno funkcioniranje i ukupnu strukturu mozga od onih koji su imali niži udio omega-3 masnih kiselina.
Brusnice
Ako ste ljubitelj suhih brusnica ili soka od brusnice, imate sreće jer je otkriveno da ova hrana može usporiti starenje. "Brusnice su pune biljnih spojeva koji mogu pomoći u usporavanju ovog procesa, posebno kada govorimo o kognitivnom starenju", kaže Manaker. Istraživanja pokazuju da konzumacija porcije kao što je jedna šalica brusnica svaki dan, tijekom razdoblja od tri mjeseca, može poboljšati performanse pamćenja i funkcioniranje živčanog sustava."
"Povrh kognitivnih dobrobiti koje vam ovo voće može ponuditi, brusnice su dobar izvor vitamina C, hranjive tvari koja može pomoći u borbi protiv učinaka slobodnih radikala na starenje kože", istaknula je Lauren Manaker.
Rajčice
Prema Lisi Young, rajčice su važna hrana koja pomaže u usporavanju starenja. "Određena crvena hrana, poput rajčice, sadrži antioksidans likopen, koji se bori protiv slobodnih radikala koji dolaze sa starenjem", kaže ona. Likopen, biljni spoj koji se također nalazi u lubenici i ružičastom grejpu, poznat je po svojim brojnim zdravstvenim prednostima.
Utvrđeno je da visok unos likopena pomaže u snižavanju kolesterola, poboljšava zdravlje kardiovaskularnog sustava i pomaže u smanjenju rizika od srčanih bolesti. Smanjuje rizik od moždanog udara, pa čak i pomaže u smanjenju rizika od raka prostate kod muškaraca. Uz sve ove dobrobiti protiv bolesti povezane sa starenjem, poznato je da likopen pomaže u smanjenju fotooštećenja kože.
Jagode
"Jagode su izvor vitamina C i mnogih biljnih spojeva", kaže Manaker. Prema jednom istraživanju, unos odgovarajuće količine vitamina C može vam pomoći u zaštiti od kognitivnog pada povezanog sa starenjem. Neki podaci čak pokazuju da konzumacija bobičastog voća više od dva puta tjedno može odgoditi kognitivno starenje do 2,5 godine. Young dodaje da bobičasto voće također može pomoći u zaštiti naših stanica od oštećenja slobodnih radikala i smanjiti rizik od bolesti srca i raka.
Tamnozeleno lisnato povrće
"Lisnato povrće poput kelja i špinata bogato je vitaminima E i K, koji mogu spriječiti gubitak pamćenja i pomoći u smanjenju starenja našeg mozga", govori Young. Istraživanja to svakako podupiru. U studiji koju je objavila Američka akademija za neurologiju, zaključeno je da je jedna porcija lisnatog povrća dnevno povezana s manjim kognitivnim padom povezanim sa starenjem.
Dobrobiti tamnog lisnatog povrća tu ne prestaju. Ne samo da tamno lisnato povrće pomaže vašem kognitivnom zdravlju kako starite, već ono sadrži karotenoide, koji mogu pomoći u zaštiti očiju od oksidativnog oštećenja, a posebno špinat također je bogat antioksidansima vitaminima A i C, koji mogu zaštiti srce.
Vezani sadržaj:
- Najgora navika za doručak zbog koje vaš mozak brže stari i što je MIND dijeta
- Smiju li se zobene pahuljice jesti sirove ili ih uvijek treba prokuhati?
- Što jesti, a što izbjegavati kada bolujete od gripe
Najnovije
Najčitanije
-
Recept dana
Salata od mahuna, rajčice i kozica
30 min12345 -
Recept tjedna
Juneći gulaš s krumpirom
1 h12345 -
Recept mjeseca
Tjestenina s brokulom
30 min12345