Zašto volimo kruške?
Slatke su, sočne i aromatične. Kruške su hrskave poput jabuka, a opet sočne kao breskve ili nektarine. Zbog svojih nutritivnih vrijednosti su definitivno jedna od najpopularnijih vrsta voća.
Kruške su odličan izvor dijetalnih vlakana, antioksidanata, minerala i vitamina koji su neophodni za optimalno funkcioniranje organizma. Naime, 100g krušaka sadrži čak 3.1g vlakana. Redovita konzumacija krušaka može pomoći u zaštiti od raka debelog crijeva jer potiče oslobađanje toksina koji mogu uzrokovati razvijanje kancerogenih stanica.
Kruške imaju malo kalorija. 100g krušaka sadrži tek 58 kalorija. Visok udio vlakana u kombinaciji s niskom kalorijskom vrijednošću je ono što može potaknuti mršavljenje i smanjiti razinu lošeg (LDL) kolesterola. Dobar su izvor vitamina C i A, kao i antioksidativnih flavonoida (beta karoten, lutein i zeaksantin). Jako su dobar bakra, željeza, kalija, mangana i magnezija. Kruške sadrže i vitamine B kompleksa (folna kiselina, riboflavin i piridoksin).
Provjerite 3 razloga zbog kojih trebate jesti kruške!
Od svih vrsta voća, kruške u najmanjem broju slučajeva izazivaju alergijske reakcije. Upravo zbog toga se preporučuju osobama koje su alergične na veliki broj namirnica. U tradicionalnoj medicini se vrlo često koriste za ublažavanje simptoma kolitisa, bolesti žučnog mjehura, artritisa i gihta. Kruške se vrlo često koriste za prevenciju i ublažavanje sljedećih stanja:
- usporen rad probavnog sustava
- proljev
- mučnina
- poremećaji jetre
- grčevi
- tumori
- groznica
- zatvor
- zadržavanje tekućine.
Kupovina i skladištenje
Odaberite svježe kruške, svjetlije boje i one koje su čvrste na dodir. Izbjegavajte kruške koje imaju udubljenja. Neke vrste krušaka na kori imaju hrapave točkice. One su potpuno prihvatljive i normalne. Kruške koje nisu u potpunosti zrele držite na suhom mjestu na sobnoj temperaturi. Zrele kruške su mekše na dodir i one su spremne za jelo.
Kruške jedite dok su potpuno svježe jer tada imaju najbolju nutritivnu vrijednost. Zrele kruške možete držati u hladnjaku nekoliko dana.
Priprema i serviranje
Kruške dobro operite pod tekućom vodom kako biste uklonili svu prljavštinu i štetne kemijske sastojke. S obzirom na to da se nekoliko nutritivnih spojeva nalazi odmah ispod kore krušaka, preporuča se da također jedete i koru. Kruške su odlične za pripremu džemova, voćnih salata, smoothieja i kašica za bebe.
Inspiraciju za pripremu krušaka potražite među našim zdravim receptima.
Najnovije
Najčitanije
-
Recept dana
Salata od mahuna, rajčice i kozica
30 min12345 -
Recept tjedna
Juneći gulaš s krumpirom
1 h12345 -
Recept mjeseca
Salata od pečenog slanutka s feta sirom
30 min12345