Što će se dogoditi ako prestanete jesti šećer? Ovih 7 stvari morate znati

Što će se dogoditi ako prestanete jesti šećer? Ovih 7 stvari morate znati

Što će se dogoditi ako prestanete jesti šećer? Ovih 7 stvari morate znati
  • Objavljeno: Četvrtak, 29.02.2024.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: Canva

U ljudskoj prehrani postoje dvije glavne vrste šećera: prirodni šećer i dodani šećer. Preciznije rečeno, možete konzumirati šećer koji se već nalazi u hrani poput voća i mlijeka ili dodani šećer u prerađenoj hrani i pićima.

Odluka o smanjenju unosa dodanog šećera nije lak zadatak. Međutim, prednosti izbacivanja šećera mogu uključivati poboljšano zdravlje usne šupljine ili srca, smanjenje težine i još mnogo toga. Također je važno znati da je, iako se šećer često ne smatra "zdravom" hranom, u redu jesti ga umjereno. Nastavite čitati kako biste saznali više.

Je li zdravo potpuno izbaciti šećer?

Tehnički, bilo bi zdravo potpuno izbaciti dodane šećere, ali izbacivanje svih šećera ne bi bilo zdravo. Potpuno uklanjanje šećera može isključiti neke vrlo zdrave namirnice iz prehrane. Iako se šećer može dodati hrani i pićima, on je također prirodno prisutan u voću, mlijeku i povrću.

Koliko je vremena potrebno za detoksikaciju od šećera?

Nema puno specifičnih istraživanja o tome koliko je vremena potrebno da se tijelo navikne na nedostatak šećera. Međutim, to može ovisiti o tome koliko ste navikli konzumirati hranu i piće s dodanim šećerom.

Na primjer, ako inače ne konzumirate puno dodanog šećera, možda ćete se naviknuti nakon već nekoliko dana. Ako ipak češće konzumirate zaslađenu hranu, vašem će tijelu možda trebati više vremena da se prilagodi.

Učinci nejedenja šećera mjesec dana

Kao i u slučaju detoksikacije šećerom, učinci eliminacije šećera tijekom mjesec dana bi vjerojatno bili individualni. Ako se odlučite izbaciti sav šećer, jedan od mogućih učinaka bi mogao biti niža razina energije. Šećeri su ugljikohidrati, makronutrijenti koji se razgrađuju u glukozu koja je primarni izvor energije u tijelu.

Odricanje od šećera može utjecati na raspoloženje. Kada jedete šećer, mozak oslobađa endorfine i dopamine - hormone zbog kojih se osjećamo dobro. Ako ste se navikli tako osjećati zbog unosa šećera, moguće je da bi to moglo negativno utjecati na vaše emocije.

Neki ljudi bi mogli naglo pokušati prestati jesti šećer. Ako to ne čine postupno, moglo bi im biti prilično teško oduprijeti se. Ako odlučite smanjiti unos dodanog šećera, znajte da takav način prehrane ima nekoliko prednosti.

Kontrola težine

Unos dodanog šećera manji od preporučene dnevne količine vjerojatno neće rezultirati debljanjem. Međutim, istraživanje je pokazalo da je prehrana s visokim udjelom šećera povezana s pretilošću.

Konkretno, prehrana s visokim udjelom šećera je povezana s masnoćom na predjelu trbuha. Poznato i kao visceralno salo, trbušno salo obavija organe u trbušnoj šupljini. Povezano je s kroničnim bolestima, uključujući dijabetes i bolesti srca.

Za bolje dugoročno zdravlje, ograničite konzumaciju hrane i pića zaslađenih šećerom. Birajte opcije s malo ili bez dodanog šećera, poput gazirane vode, voća i povrća. To vam može pomoći u boljem upravljanju težinom i smanjenju visceralnog sala.

Regulacija šećera u krvi

Inzulinska rezistencija nastaje kada gušterača oslobađa puno hormona inzulina kako bi izregulirala višak šećera u krvotoku. To može dovesti do predijabetesa i dijabetesa tipa 2. Nekoliko je studija pokazalo da ljudi koji često konzumiraju pića zaslađena šećerom imaju povećan rizik od razvoja dijabetesa tipa 2.

Smanjenje unosa dodanog šećera, vježbanje i pridržavanje zdrave prehrane mogu poboljšati osjetljivost na inzulin. Stanice osjetljive na inzulin će tada trebati manje inzulina za apsorpciju šećera iz krvi. To može pomoći u regulaciji razine šećera u krvi i smanjiti rizik od dijabetesa.

Zdravlje srca

Dodani šećeri su neizravno i izravno povezani sa srčanim bolestima. Prehrana u kojoj dodani šećeri imaju udio veći od 20 % ukupnih kalorija je povezana s visokim razinama triglicerida, vrste masnoće u krvi. Povišeni trigliceridi mogu povećati rizik od bolesti srca.

Čak i ako ste u okvirima zdrave tjelesne težine, smanjenje unosa dodanog šećera može pomoći u održavanju krvnog tlaka, kolesterola i triglicerida na optimalnim razinama. Ovo također može smanjiti rizik od bolesti srca.

Oralno zdravlje

Kada bakterije u ustima razgrađuju šećere, one mogu proizvesti kiselinu koja uništava površinu zuba i uzrokuje karijes. Višak bakterija u ustima također može dovesti do inficiranih ili upaljenih desni, što rezultira bolestima desni. Smanjenje količine dodanog šećera u prehrani na manje od 10 % ukupnih kalorija svaki dan može smanjiti rizik od razvoja karijesa.

Bez obzira na unos šećera, trebali biste provoditi dobru oralnu higijenu:

  • dva puta dnevno perite zube pastom za zube s fluorom
  • svakodnevno koristite zubni konac
  • posjetite stomatologa najmanje jednom godišnje.

Smanjenje rizika od depresije

Ono što jedemo može utjecati na funkcioniranje mozga, a time i na raspoloženje. Na primjer, konzumacija namirnica poput svježeg voća i povrća i cjelovitih žitarica je povezana s manjim rizikom od simptoma depresije.

Nekoliko studija također upućuje da su slatka pića povezana s većim rizikom od simptoma depresije i pojave depresije. Međutim, druge studije nisu otkrile povezanost između unosa šećera i rizika od depresije. Potrebno je više istraživanja kako bi se ispitalo kako šećer može utjecati na raspoloženje.

Zdravlje kože

Previše šećera može potaknuti upalu u organizmu i povećanu proizvodnju sebuma, masne tvari koja vlaži kožu. Akne mogu biti posljedica prekomjerne proizvodnje sebuma.

Smanjenje dodanog šećera također može pomoći u usporavanju starenja kože. Šećer i hrana pečena na roštilju, pržena ili pečena hrana mogu sadržavati tvari koje reagiraju s kolagenom i elastičnim vlaknima u koži.

Smanjenje rizika od bolesti jetre

Studije pokazuju da je prekomjerni dodani šećer povezan s nealkoholnom bolesti masne jetre. Ova vrsta bolesti jetre nije povezana s:

  • alkoholom
  • trovanjem teškim metalima
  • virusnom infekcijom.

Zadaća jetre je da razgradi fruktozu, vrstu dodanog šećera. Višak fruktoze - osobito iz zaslađenih pića - koji dospijeva u jetru se pretvara u mast. Naposljetku, kada se previše masti pohrani u jetri, možete razviti nealkoholnu bolest masne jetre. Smanjenje unosa dodanog šećera može pomoći u smanjenju rizika od bolesti jetre.

Vezani sadržaj:

Vitashop

Najnovije

Najčitanije