Alergija ili intolerancija na alkohol: Provjerite imate li navedene simptome
Mamurluk koji se javlja jutro nakon konzumiranja alkohola potpuno je normalan, ako pretjerate u količini. S njim se mogu javiti mnogi neugodni simptomi kao što su glavobolja, povraćanje, vrtoglavica, žeđ i smanjena koncentracija. Međutim, ovakvi simptomi rijetki su ako se pojave nakon samo 1-2 čaše crnog vina ili šampanjca. U tom slučaju, mogli biste imati alergiju ili čak intoleranciju na alkohol. Koja je razlika i kako prepoznati koje stanje, donosimo vam u nastavku.
Intolerancija na alkohol
Intolerancija na alkohol je genetsko stanje koje karakterizira nemogućnost učinkovite obrade alkohola. Imunolog i osnivač centra za alergiju, astmu i sinuse Gary C, prenosi Well+good. Steven rekao je kako postoje dva enzima uključena u metabolizaciju etanola, opojnog sredstva koji postoji u različitim količinama u vinu, pivi i žestokim pićima.
"Alkohol dehidrogenaza pretvara etanol u acetaldehid, koji je toksičan; a aldehid dehidrogenaza 2 (ALDH2) je enzim koji pretvara acetaldehid u ocat, koji nije toksičan", govori dr. Steven. Naime, osobe s genetskim nedostatkom u ALDH2 (aldehid dehidrogenaza 2), ne mogu očistiti acetaldehid iz krvotoka, što ukazuje na netoleranciju i osjetljivost na alkohol koja može rezultirati trovanjem.
Prema imunologu, simptomi mogu biti glavobolja, mučnina, povraćanje, proljev, tahikardija i hipotenzija. Dodao je kako je ovo stanje vjerojatnije za ljude istočnoazijskog podrijetla. Također, ponekad se pogrešno naziva alergijom jer može doći i do simptoma poput crvenila kože.
Alergija na alkohol
Imunolog je zatim pojasnio kako ne postoji nešto kao alergija na alkohol, već može biti riječ o još jednoj alergijskoj reakciji, koju će alkohol dodatno pogoršati, ali ne i izravno izazvati.
"Ne možemo napraviti antitijela na male molekule poput etanola. Možemo, međutim, napraviti Imunoglobin E (IgE) proteinima kao što su žitarice koje mogu biti prisutne u fermentiranim pićima. Manje je vjerojatno da će destilirana ili alkoholna pića imati proteine u sebi, ali se mogu uvesti nakon destilacije", rekao je imunolog. Naime, Američka akademija za alergije, astmu i imunologiju napominje kako su dalgE antitijela koja imunološki sustav proizvodi kao odgovor na alergen. Ta antitijela putuju u stanice koje oslobađaju kemikalije, izazivajući alergijski odgovor. Osim toga, alkohol sadržava histamine, čiji višak može pogoršati sve temeljne alergije povećanjem upale u tijelu.
Osim toga, dr. Steven spominje da je etanol vazodilatator - što znači da proširuje krvne žile, povećava protok krvi i smanjuje krvni tlak. Etanol može i poboljšati cirkulaciju, ali s druge strane može pogoršati stanja kože kao što je rosacea, pa će tako u nekim slučajevima uzrokovati svrbež i crvenilo.
Kako se nositi s nuspojavama
Ako nakon pijenja alkohola razvijete simptome, zakažite sastanak sa svojim liječnikom. Ovisno o simptomima, oni bi vas mogli uputiti alergologu na testiranje i liječenje. Alergolog je posebna vrsta liječnika koja se fokusira na alergijska stanja. Provjerite je li riječ o intoleranciji ili alergiji. Možda ćete samo morati prijeći na drugu vrstu alkohola, kada se povremeno želite počastiti jednim pićem. Na primjer, ječam se obično nalazi u pivu, ali ne i u vinu.
Ako ste zaista intolerantni na alkohol, Steven kaže da ne morate nužno potpuno izbjegavati alkohol jer "ljudi s intolerancijom mogu pronaći prag i granice koje postoje za njih, na temelju vlastitog iskustva."
Vezani sadržaj:
- Svaki dan pijete pivo? Odmah prestanite
- Zašto bi mladi trebali prestati, a stariji početi piti alkohol?
- Otkrivamo iznenađujuće dobre strane alkohola
Najnovije
Najčitanije
-
Recept dana
Salata od mahuna, rajčice i kozica
30 min12345 -
Recept tjedna
Juneći gulaš s krumpirom
1 h12345 -
Recept mjeseca
Salata od pečenog slanutka s feta sirom
30 min12345