Čudotvorni trik za crijeva: Napitak od javora i đumbira
Nadutost i problemi s probavom neugodnost je od koje pati veliki broj ljudi. Uzrok može biti neko zdravstveno stanje ili jednostavno užurban način života, koji nam često onemogućuje zdrave, cjelovite i kvalitetne obroke. Loša probava nerijetko je i uzrok nepravilnog funkcioniranja crijeva. Osim što osiguravaju probavu, crijeva omogućuju apsorpciju nutrijenata koje štite od raznih infekcija. Kako bi crijeva mogla normalno funkcionirati, potrebno je pružiti im dobar imunološki sustav.
Prema herbalistici Rachelle Robinett, najbolja prirodna sredstva za zdravlje crijeva su karminativi. Riječ je o namirnicama biljnog podrijetla, koje djeluju protiv napuhnutosti trbuha, potiču tek i pomažu u probavi. Namirnice koje je stručnjakinja posebna istaknula su klinčići, piment, đumbir, cimet i crni papar.
Od navedenih namirnica otkrila je kako napraviti fantastičan i ukusan napitak:
Sastojci:
- kora naranče
- 25 dl vode
- đumbir
- sezonski začini po izboru (cimet, muškatni oraščić, piment, klinčić i crni papar)
- 1/4 šalice javorovog sirupa
- gazirana voda
Priprema:
U malom loncu na srednje jakoj vatri dodajte vodu, narančinu koru, đumbir, začine i miješajte. Nakon što se smjesa smanji za polovicu, ulijte je u malu posudu i dodajte javorov sirup. Promiješajte dok se ne sjedini, a zatim ostavite napitak sa strane da se potpuno ohladi. Nakon što se ohladi, dodajte nekoliko žlica javorovog sirupa u čašu napunjenu ledom. Prelijte pjenušavom vodom i dodajte ukras po vašem izboru, poput suhih naranči i štapića cimeta.
„Jedan od načina na koji karminativi djeluju jest da pomažu u opuštaju mišića u probavnom traktu, što može poboljšati pokretljivost i ublažiti grčeve“, rekla je Rachelle Robinett te dodala kako su ove biljke prepune prirodnim eteričnim uljima, koja također mogu pomoći u promicanju zdrave probave i ublažavanju zatvora. Osim toga, ovaj recept ima i druga svojstva za jačanje probave zahvaljujući kori naranče i njezinoj gorkoj komponenti koja može potaknuti vaše okusne pupoljke da stvore više sline, što zauzvrat pomaže u pokretanju probavnog sustava.
Spoj kore citrusa i drugih gorkih sastojaka, objašnjava ona, može "pomoći stimulirati probavne enzime, želučanu klorovodičnu kiselinu i stvari koje trebamo pravilno probaviti i apsorbirati hranu". Da biste dobili najzdravije koristi od ovog hranjivog napitka, Robinett kaže da je najbolje vrijeme za konzumaciju ovog pića prije obroka.
Vezani sadržaj:
- Ovo su namirnice koje treba izbjegavati ako imate problema sa zatvorom
- Chia napitak za crijeva: svi su ludi za njim, ali djeluje li zapravo?
- Otkrijte 5 laganih juha za dobru probavu
Najnovije
Najčitanije
-
Recept dana
Salata od mahuna, rajčice i kozica
30 min12345 -
Recept tjedna
Juneći gulaš s krumpirom
1 h12345 -
Recept mjeseca
Tjestenina s brokulom
30 min12345